5 tips om van je vacaturetekst een verkoopmoment te maken
De economie draait op volle toeren en het aantal vacatures neemt in rap tempo toe. Dus valt er weer wat te kiezen. Voor de baanzoekers deze keer. Waar mijn credo voor baanzoekers is: laat zien waarin je je onderscheidt van de rest en dat wat jou anders maakt dan de rest, blijft dit ook voor werkgevers een gouden tip.
Zo hielp ik een baanzoeker laatst op weg in de vaak ondoorzichtige wereld die de arbeidsmarkt heet. Samen gingen we op zoek naar een functie als accountmanager. Bij voorkeur in een technische omgeving, want daar lag haar ervaring. Nu zijn er tal van plekken waar je vacatures kunt zoeken; LinkedIn, vacaturebanken, bedrijvensites, uiteraard je netwerk, noem het maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos. We begonnen deze keer met de meest voor de hand liggende optie, een vacaturebank. Mijn klant vulde de functienaam accountmanager als trefwoord in, klikte op enter en toen….. kwam er een hele lange waslijst van vacatures voor accountmanagers. Met allemaal dezelfde titels. Waar moet je beginnen als baanzoeker? Bovenaan dan maar, tot je er een hebt gevonden die bij je past? Dat is een hele klus en niet zo effectief. Zeker niet als je tijd beperkt is omdat je een latent werkzoekende (iemand die nog een baan heeft en graag wat anders wilt) bent. Dat kan anders en beter. Maar hoe?
Beschouw werving als sales
Zie het wervingsproces als een salesproces. Alleen gaat het niet om de werving van nieuwe klanten, maar om de werving van nieuwe medewerkers. De vacaturetekst is vaak het eerste moment waarop een baanzoeker kennis maakt met je bedrijf. Zeker als je bedrijf niet kan buigen op een grote naamsbekendheid zoals bijvoorbeeld bij HEMA, Unilever of Philips het geval is.
Je vacaturetekst is je belangrijkste visitekaartje en verkoopargument. Spreekt de tekst niet aan, dan klikt je potentiële ideale kandidaat zo door naar de volgende. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarom vijf praktische tips om van je vacaturetekst een wervend verkoopmoment te maken.
Tip 1 Stel de baanzoeker centraal in je vacaturetekst
Een vacaturetekst schrijf je voor je ideale kandidaat, daar ben je immers naar op zoek. Niet naar ‘Jan en Alleman’. Neem die ideale kandidaat in gedachten en bedenk waar hij nu zou kunnen werken, welke werkzaamheden hij in zijn huidige baan zou doen en tegen welke obstakels in zijn ambities hij daar zou kunnen aanlopen. Vaak geven signalen uit de markt je veel informatie. Sta vervolgens stil bij je eigen propositie. Wat heb je zelf te bieden? En in hoeverre komt dit overeen met wat jouw ideale kandidaat zoekt? Als je weet wat de beweegredenen zijn van jouw ideale kandidaat en hoe je die kunt matchen met jouw vacature heb je de eerste slag gewonnen. De volgende stap is om dit dan zo te formuleren dat je hem motiveert op jouw vacature te solliciteren. En niet op die van je concurrent.
Tip 2 Kies voor een opvallende, informerende vacaturetitel
De vacaturetitels met ‘leuke functie als accountmanager bij een ambitieus bedrijf’ zijn helaas niet op 1 hand te tellen. Een hele reeks van zulke titels onder elkaar en als baanzoeker sla je ze het liefst meteen over. Niet doen dus. Zulke titels geven totaal geen relevante informatie én spreken niet aan. Wat beter werkt is dat je in de titel informatie geeft over de branche, de specifieke opdracht, parttime of fulltime of over andere kenmerken van de functie. Voor mijn klant zou ‘Accountmanager Buitendienst | Bouw & Civiele Techniek | Europa | Fulltime’ een vacaturetitel zijn die het zoeken naar de juiste functie een stuk makkelijker maakt. Ze had er meteen op geklikt.
Tip 3 Geef een concrete beschrijving van de functie
En dan bedoel ik niet het copy-pasten van de functiebeschrijving. Die is voor intern gebruik en heeft een ander doel. En dat doel is niet werven en overtuigen, maar beschrijven. Stel weer de baanzoeker centraal en schrijf wat hij zou willen weten. Bijvoorbeeld hoe een ‘doorsnee’ dag uit het leven van een Accountmanager Buitendienst er uit ziet. Wat gaat zo iemand doen? Met wie zal hij samenwerken? Wat zijn de interessante uitdagingen in deze baan? Gaat hij een nieuw product introduceren met de nieuwste technologische snufjes of is het juist de bedoeling dat hij de bestaande klanten met zijn kennis helpt om betere keuzes te maken? De ene opdracht vraagt om een ander profiel dan de andere. Hoe concreter je de werkzaamheden beschrijft, hoe beter een baanzoeker kan inschatten of dat bij hem past. En tegelijkertijd geef je een kijkje in de cultuur van je bedrijf.
Tip 4 Let op je schrijfstijl
Deze tip ligt voor de hand, maar dat maakt hem niet minder belangrijk. Zorg voor een frisse, vlotte schrijfstijl. Dat doe je door:
- De lezer in de tweede persoon aan te spreken. Dus met je, jij of eventueel u en zo min mogelijk wij;
- Actief te schrijven. Het werkwoord ‘worden’ hoort niet in een actief geschreven tekst thuis. Sluipt het er toch in, forceer jezelf dan om de zin anders te formuleren. Dus ‘we bieden je een opleidingstraject’ in plaats van ‘er wordt je een opleidingstraject aangeboden’;
- Korte zinnen te schrijven. Dit verhoogt de leesbaarheid, zeker online.
- Tussenkopjes en opsommingen te gebruiken. Dit maakt je tekst duidelijker en je lezer kan sneller de voor hem relevante informatie vinden in je tekst. En, niet te vergeten, het verhoogt je vindbaarheid;
- Keywords te gebruiken waarvan je denkt dat je doelgroep daar op zoekt. Ook dit zorgt voor een betere vindbaarheid van je vacature.
Tip 5 Maak reageren makkelijk en geef een uiterste reactiedatum
Uiteindelijk heb je maar 1 doel met je vacaturetekst en dat is dat jouw ideale kandidaat zo snel mogelijk solliciteert. Maak de drempel om te reageren of contact te zoeken zo laag mogelijk. Maakt de tekst duidelijk bij wie een potentiële kandidaat terecht kan voor inhoudelijke vragen over de functie? En aan wie hij zijn sollicitatie kan richten? Is een motivatiebrief noodzakelijk of kun je ook op een andere manier solliciteren? Onderaan de vacature kun je deze informatie kwijt.
Vermeld altijd een uiterste reactiedatum. Dat nodigt immers uit om direct te solliciteren en om het niet uit te stellen. Uitstel verandert onbedoeld vaak in afstel. Je wilt niet het risico lopen dat een potentiële kandidaat door uitstel vergeet om te solliciteren.
Hulp nodig?
Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers, dan ontkom je niet aan een vacaturetekst. Denk je nu, toch best lastig om een wervende vacaturetekst te schrijven die mijn doelgroep aanspreekt, neem dan contact op met Eveline Pernoud via eveline@sollicitatie-experts.nl.