5 tips van Cees om als werkgever verrassingen te voorkomen

5 tips van Cees om als werkgever verrassingen te voorkomen

5 tips van Cees om als werkgever verrassingen te voorkomen

Werken met een sterk team is nodig om je bedrijf draaiende te houden. Maar werkgever zijn is makkelijker gezegd dan gedaan, want bij het hebben van personeel komt heel wat kijken. Aan de hand van deze blog geef ik 5 tips om als werkgever verrassingen te voorkomen. Want zeg nu zelf, voorkomen  is altijd beter dan genezen toch?!

 

 

Tip 1: Wees flexibel met arbeidscontracten

Wees voorzichtig met het afsluiten van vaste arbeidscontracten. Stel er is geen werk meer voor je werknemers, wat doe je dan? Je dient ze namelijk wel aan het werk te houden. En de kosten? Die zijn voor je eigen rekening. Denk ook goed na als je iemand langer dan twee jaar in dienst neemt. Wil je na het aanbieden van een vast contract toch het dienstverband beëindigen? Dan dien je een transitievergoeding te betalen. Het betalen van deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.

Tip 2: Dek je ziekterisico goed af

Dek de risico’s voor ziekte van personeel goed af. Als je dit niet doet, ben je genoodzaakt om bij ziekteverzuim je personeel door te betalen. Je bent in deze situatie wettelijk verplicht om maximaal twee jaar lang 70% van het salaris uit te keren. Je kan dit risico afdekken door een ziekteverzuimverzekering af te sluiten of door gebruik te maken van payrolling. Bij payrolling heb je namelijk géén kosten bij ziekteverzuim van personeel.

Tip 3: Zorg voor tevreden personeel

Wat als een belangrijk personeelslid vertrekt? Hoe vang je dit dan goed op? Nieuw en goed personeel vinden is een lastige opgave. Zorg er daarom voor dat je personeel tevreden is én blijft. Zo voorkom je dat werknemers uit ontevredenheid vertrekken.

Tip 4: Houd rekening met de aanzegtermijn

Sluit je als werkgever een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt er een aanzegtermijn. Dit houdt in dat je als werkgever tijdig moet aangeven of het arbeidscontract afloopt of voort wordt gezet. Als het contract word verlengd, dien je aan te geven onder welke voorwaarden dit gebeurd. Als je het contract wil stopzetten, ben je verplicht dit schriftelijk aan te geven. In beide gevallen moet je dit uiterlijk 1 maand voor het eind van het contract melden. Doe je dit niet? Dan dien je een vergoeding van 1 maand salaris te betalen. Een aanzegtermijn geldt niet wanneer er een uitzendbeding is opgenomen in het arbeidscontract.

Tip 5: Betaal altijd wit uit

Betaal je werknemers altijd ‘wit’ uit. Hiermee bedoel ik dat je sociale premies en belastingen betaalt wanneer je het salaris van je personeel uitkeert. Dit klinkt voor vele vast logisch, maar toch zie ik dat dit niet altijd gebeurt. Kies je er toch voor om dit niet te doen en betaal je ‘zwart’? Dan riskeer je een boete en draag je enorme risico’s als er een ongeval plaatsvindt op de werkvloer. Om deze redenen raden wij ten zeerste af om je personeel zwart uit te betalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak