5 meest gestelde vragen van medewerkers die op de payroll staan - Payingit

Categorie: Blog, Over ons

Auteur:

24 januari 2018

De vijf meest gestelde vragen van medewerkers die op de payroll staan

Als payrollbedrijf staan wij dagelijks in contact met zowel inleners als flexkrachten. De flexkrachten ontvangen van ons arbeidscontracten, hun salaris, loonstroken en aan het eind van het jaar hun jaaropgave. Toch is het voor veel medewerkers niet vanzelfsprekend dat zij door een payrollbedrijf worden uitbetaald. Vandaar dat wij in deze blog ingaan op de vijf meest gestelde vragen van medewerkers die op de payroll staan.

 

Vragen van medewerkers die op de payroll staan

 

#1 Verdien ik minder als ik op de payroll sta?

Nee, je mag als flexkracht nooit minder verdienen dan je collega’s met een vast arbeidscontract in dezelfde functie. De regel die dit bepaald heet de inlenersbeloning. De inlenersbeloning zorgt ervoor dat er gekeken wordt naar het salaris van collega’s met dezelfde of vergelijkbare functies. Jouw salaris als flexkracht mag daar niet onder zitten.

#2 Hoe zit het met mijn vakantiegeld en -dagen?

Je bouwt gewoon vakantiegeld en -dagen op als je een payrollcontract hebt. Het aantal vakantiedagen is afhankelijk van de hoeveelheid door jou gewerkte arbeidsuren. De hoogte van je vakantiegeld is op zijn beurt afhankelijk van de hoogte van je brutoloon. Dit bedraagt in alle gevallen minstens 8% van je brutoloon. Het komt erop neer dat hoe meer je werkt en verdient, hoe meer vakantiegeld en -dagen je hebt.

#3 Bouw ik wel een pensioen op!?

Jazeker! Medewerkers met een payrollcontract bouwen pensioen op via het STiPP. Het StiPP staat voor Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten. Dit pensioenfonds is speciaal voor medewerkers met een flexibel arbeidscontract. Volgens dit pensioen begin je met een basispensioen, en na anderhalf jaar ga je over op het opbouwen van een plus-pensioen.

#4 Is een payrollcontract slechter dan een vast arbeidscontract?

Wij vinden van niet. Het verschil met een vast arbeidscontract is dat je minder zekerheid hebt. Het kan zijn dat je over een paar maanden minder werkt omdat er simpelweg minder werk te doen is. Aan de andere kant heb je door middel van een payroll contract gewoon gelijke rechten als iemand met dezelfde functie in vaste dienst. Ook bouw je pensioen op, wordt je salaris correct uitbetaald en tijdig uitbetaald, en heb je gewoon recht op vakantiegeld en -dagen.

#5 Heb ik recht op een vast arbeidscontract?

Ja, hoe langer je een flexibel arbeidscontract hebt, hoe meer rechten je opbouwt. Dit gebeurt volgens de fasetelling. In de 4e en laatste fase in de fasetelling moet je een contract voor onbepaalde tijd krijgen.

Gylian is als Marketing & Communications Specialist verantwoordelijk voor het schrijven van webteksten en blogs, het optimaliseren van de website, onze social media kanalen, en het monitoren van de actualiteiten die relevant zijn voor Payingit.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

Aan het woord: Nicole van der Steen

Aan het woord: Nicole van der Steen De eerste maand op je werk is altijd…

Lees artikel
aricle-image

Loonbelastingtabellen wijzigen per 1 april 2016

Loonbelastingtabellen wijzigen per 1 april 2016 Het kabinet heeft op het laatste moment besloten een…

Lees artikel
aricle-image

Ouderen zonder werk hoeven jaar voor pensioen niet meer te solliciteren

Ouderen zonder werk hoeven jaar voor pensioen niet meer te solliciteren Ouderen zonder werk mogen…

Lees artikel

Schrijf een reactie