Home Blog Aan de slag als deeltijd zzp’er? Dit moet je weten!
Aan de slag als deeltijd zzp’er? Dit moet je weten!

Aan de slag als deeltijd zzp’er? Dit moet je weten!

Denk je erover na om voor jezelf te beginnen? Wil je een bedrijf starten in een branche waar jij je thuisvoelt? Lijkt het je wel wat om je eigen werkuren te bepalen en je eigen geld te verdienen? Dan past een carriere als zzp’er wellicht bij je. Wil je rustig beginnen en de zekerheid van een baan in loondienst nog niet opgeven? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om deeltijd zzp’er te zijn. In deze blog lees je waar je op moet letten als je ervoor kiest om als deeltijd zzp’er aan de slag te gaan. Wanneer je rekening houdt met de punten uit deze blog, loop je zo min mogelijk risico op problemen die voorkomen hadden kunnen worden.

Zorg dat je toestemming van je werkgever krijgt om deeltijd zzp’er te zijn

Wist je dat het belangrijk is om je dromen om als deeltijd zzp’er aan de slag te gaan, met je werkgever bij je baan in loondienst te bespreken? Vooral wanneer je in dezelfde branche als je huidige baan wil gaan werken, is dit niet altijd mogelijk. Bekijk eerst of er een concurrentie- of relatiebeding in je contract staat. Daarnaast kun jij je natuurlijk indenken dat je werkgever het niet fijn zal vinden als je als directe concurrent van hem/haar aan de slag gaat, terwijl je ook bij hen werkt. Soms staat er zelfs in een arbeidscontract dat er naast de baan in loondienst geen nevenactiviteiten verricht mogen worden.

Wanneer je dit niet bespreekt, kan dit op een juridisch geschil met je werkgever uitlopen. Dit is iets dat je wil voorkomen, zorg er daarom voor dat je de werkgever om toestemming vraagt. Wanneer je dit zwart op wit vast laat leggen, is er niets aan de hand en kun je als deeltijd zzp’er werken naast je baan in loondienst.

Houd geld apart om je belastingen mee te betalen als deeltijd zzp’er

Als je deeltijd zzp’er bent, dien je inkomstenbelasting te betalen. Wanneer je in loondienst werkt, wordt je nettoloon op je bankrekening gestort. Hier zijn alle voorheffingen en de inkomstenbelasting al vanaf gehaald door je werkgever. Als je onderneemt en eigen klanten binnenhaalt, dien je inkomstenbelasting en btw te betalen. Aangezien je deze kosten per kwartaal en jaarlijks dient te betalen, is het een goed idee om geld apart te zetten op een speciale rekening. Op die manier kom je niet in de knel en kun je de Belastingdienst op tijd betalen.

Tot een belastbaar inkomen van €68.508 betaal je 37,10% inkomstenbelasting. Als je meer dan dit bedrag per jaar verdient uit je loondienst en onderneming, dien je 49,50% belasting te betalen.

Vergeet niet om ieder kwartaal je omzetbelasting aan te geven

Als je ondernemer bent, dien je ieder kwartaal (elke 3 maanden) omzetbelasting aan te geven. Dit heeft te maken met de btw die je aan klanten doorberekend. Deze btw-bedragen dien je aan de Belastingdienst te betalen. Zoek uit of je product of dienst btw-vrij, of tegen 9 of 21% btw verkocht mag worden. Het mooie is dat je zakelijke kosten die je maakt, van de btw mag aftrekken. Alles wat overblijft, betaal je aan de Belastingdienst.

Verdiep je in de KOR regeling

Werk je in loondienst en ben je deeltijd zzp’er? Dan kan het zijn dat de omzet van je eigen onderneming in de eerste jaren niet zo hoog is. Zit je onder de €20.000 euro omzet per jaar uit je eigen onderneming? Dan kun je bekijken of je onder de kleine ondernemersregeling (KOR) valt. Wanneer dit zo is, hoef je geen btw aan je klanten door te rekenen en word je vrijgesteld van het aangeven van omzetbelasting. Dit heeft de overheid besloten om kleine ondernemers minder administratieve verplichtingen op te leggen. Je kunt jezelf bij de Belastingdienst aanmelden voor de KOR. Zij toetsen of je aan de voorwaarden voldoet, waarna je gebruik kunt maken van deze regeling.

Heeft het werk als deeltijd zzp’er invloed op je loonheffingskorting?

Wanneer je in loondienst werkt, heb je recht op loonheffingskorting. Je bepaalt zelf of je dit aanzet of niet. Heb je meerdere banen? Dan kun je alleen bij één werkgever je loonheffingskorting op ja zetten.  De loonheffingskorting wordt gezien als een voorheffing die je op je salarisstrook terug kunt vinden. Wanneer je als deeltijd zzp’er aan de slag gaat, dien je te berekenen of je de loonheffingskorting misschien niet beter uit kunt zetten. Wanneer je maandelijks meer geld verdient, kun je namelijk gekort worden op je loonheffingskorting. Dan kan het zijn dat je bij je belastingaangifte geld aan de Belastingdienst moet terugbetalen.

Van welke aftrekposten kun je als deeltijd zzp’er gebruikmaken?

Wist je dat er bepaalde aftrekposten bestaan waarmee jij je belastbaar inkomen als zzp’er kunt verlagen? Denk hierbij aan MKB-winstvrijstelling of de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Of je hier recht op hebt, kun je checken via de website van de Belastingdienst. Je bent pas een ondernemer voor de Belastingdienst als je aan het urencriterium van 1255 uur per jaar kunt voldoen. Daarnaast dien je als deeltijd zzp’er meer uren als zzp’er te maken dan in loondienst om door de Belastingdienst als ondernemer te worden gezien.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative