Home Blog Akkoord voor afschaffing van het minimumloon voor 21-plussers

Akkoord voor afschaffing van het minimumloon voor 21-plussers

De Nederlandse ministerraad is akkoord met de afschaffing van het minimumloon voor 21-plussers. Echter is het wetsvoorstel nog niet openbaar, dit gebeurt pas als het ingediend wordt bij de Tweede Kamer. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maakte op 21 april 2016 bekend dat het minimumloon voor 21-plussers afgeschaft gaat worden. Nu de ministerraad akkoord is gegaan, is het einde om de wet door te kunnen voeren in zicht.

Stapsgewijs omhoog

Zodra de nieuwe wet volledig doorgevoerd is, gaat het minimumjeugdloon per 1 juli 2017 stapsgewijs omhoog. In 2017 gaan de 22-jarigen hetzelfde verdienen als volwassenen, vervolgens krijgen 21-jarigen vanaf 2019 ook een volwassen loon.

Tegelijk met de afschaffing van het minimumloon voor 21-plussers gaan ook de lonen voor 18, 19 en 20-jarigen omhoog. Dit om te voorkomen dat er een te grote kloof ontstaat tussen de leeftijdsgroepen. Het kabinet geeft aan compenserende maatregelen te nemen om baanverlies in deze leeftijdsgroep tegen te gaan.

Volgens Minister Lodewijk Asscher past het huidige systeem niet meer bij de arbeidsmarkt en de inkomenspositie van werkende jongeren. Om jongeren een eerlijke kans te geven in de samenleving hebben zij volgens Asscher een fatsoenlijk maandsalaris nodig. Ook op internationaal gebied wijkt het huidige systeem van het minimumloon voor 21-plussers af van andere landen in Europa.

Overwerkuren en stukloon

Ook overwerkuren en het stukloon (uitbetaling per afgesproken eenheid product) worden beter vastgelegd in de nieuwe wet. Het blijft namelijk mogelijk om extra op basis van stukloon te werken, maar alle werknemers moeten ten minste het wettelijk minimumloon per uur gaan verdienen. Stukloon komt voornamelijk voor bij pakket- en postbezorging.

Daarnaast wordt er vastgesteld dat werknemers ook recht hebben op het minimumloon voor de uren die zij buiten de normale werktijden werken. Tijdens het doen van overwerk dus.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative