AOW-leeftijd niet omhoog in 2022, 2023 en 2024
In 1956 werd vastgesteld dat personen die 65 jaar werden, niet meer hoefden te werken en recht hadden op een ouderdomspensioen: de AOW (Algemene Ouderdomswet). Sinds 2012 is de AOW-leeftijd afhankelijk van je geboortemaand. Dit omdat de levensverwachting in Nederland steeds hoger wordt, waardoor personen steeds ouder worden. Ben je tussen april en december 1952 geboren? Dan heb je bij het bereiken van je 66e levensjaar recht op een ouderdomspensioen. Nu is begin november bekendgemaakt dat de AOW-leeftijd in 2022, 2032 en 2024 niet omhooggaat. Hierdoor gaat de AOW-leeftijd niet omhoog voor personen die geboren zijn in de periode januari 1955 tot en met september 1957.
Verhoging wordt vijf jaar van tevoren aangekondigd
Een eventuele verhoging van de AOW-leeftijd wordt altijd minimaal 5 jaar van tevoren aangekondigd. Dit zodat mensen weten wat hen te wachten staat, en om hen de gelegenheid te geven om eventueel extra te sparen. De verwachting was dat de AOW-leeftijd de aankomende jaren zou blijven stijgen. Echter, nu blijkt dat dit in ieder geval voor de jaren 2022, 2023 en 2024 niet het geval is. Er wordt dus elk jaar naar de levensverwachting gekeken om de ouderdomsuitkering in Nederland betaalbaar te houden.
Stijging levensverwachting
De levensverwachting in Nederland blijft stijgen in 2024. De overheid vindt wel dat de verwachting niet genoeg stijgt om de AOW-leeftijd aan te passen. Wel is de verwachting dat de aankomende jaren de levensverwachting door blijft stijgen. Omdat de levensverwachting niet gelijkmatig stijgt, blijkt het erg lastig om hier een schatting van te maken. Dit is ook gelijk de reden waarom hier per jaar naar gekeken wordt. Het kan dus zijn dat de AOW-leeftijd in 2025 wel weer omhoog gaat. Dit krijgen we wel pas op zijn vroegst in 2020 te horen.
Toevoegingen of vragen?
Heb je toevoegingen of vragen? Laat het ons weten! Reageer onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.