Belastingvoordeel voor expats definitief van 8 naar 5 jaar
In het voorjaar van dit jaar publiceerden we een blog over het plan van de Nederlandse regering om het belastingvoordeel voor expats te verkorten van 8 naar 5 jaar. Het plan voor het verkorten van de ‘30%-regeling’ werd al meegenomen in het in 2017 opgestelde regeerakkoord van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Nu wordt dit plan met ingang van 1 januari 2019 doorgezet. Maar wat gebeurt er met expats die al gebruik maken van deze 30%-regeling?
Verkorting geldt niet voor expats die het voordeel al hebben
De verkorting van het belastingvoordeel voor expats gaat niet voor iedereen gelden. Voor expats die al gebruik maken van de regeling komt er toch een overgangsregeling gelden.
Waarom de Nederlandse overheid heeft besloten het voordeel voor ‘nieuwe’ expats te verkorten? Omdat uit onderzoek is gebleken dat 80% van de werknemers niet langer dan 5 jaar gebruik maakt van de regeling. De overige 20% bestaat volgend dit onderzoek grotendeels uit expats die zich langdurig in Nederland willen vestigen. Voor hen is de regeling niet bedoeld. Tenslotte wordt als reden gegeven dat in onze buurlanden een soortgelijke regeling ook niet langer dan maximaal 5 jaar duurt.
De 30%-regeling
De regeling is in het leven geroepen om kennismigranten tegemoet te komen. Door de regeling kunnen extra kosten die gemaakt worden om naar Nederland te komen worden gedekt. Denk hierbij aan kosten die je maakt bij het vinden van een woning, je reiskosten, of voor levensonderhoud. Door het verkorten van de regeling wordt deze tegemoetkoming dus aanzienlijk lager. De voorwaarden om gebruik te mogen maken van de regeling veranderen niet.