Home Blog Brief aan Jesse: roep om gelijke rechten voor payrollmedewerkers

Brief aan Jesse: roep om gelijke rechten voor payrollmedewerkers

Beste Jesse Klaver,

Op 12 september publiceerde je een bericht op Facebook over zogenaamde ‘payroll constructies’. Dit bericht was een roep om gelijke rechten voor payrollmedewerkers. Je schrijft – en ik citeer – ‘Stel, jouw collega krijgt voor precies hetzelfde werk veel meer betaald. Tegelijkertijd bouwt hij of zij wel pensioen op, maar jij niet. En die collega heeft meer vakantiedagen dan jij. Dat is oneerlijk.’ Daar zijn wij het helemaal mee eens.

Wij willen wel aangeven dat wat je omschrijft, in vele gevallen niet waar is. Er zijn namelijk regels vanuit brancheorganisaties voor gelijke rechten voor payrollmedewerkers.

Maak kennis met de inlenersbeloning.

De afspraak die in het leven is geroepen om te voorkomen dat flexkrachten een lager loon uitgekeerd krijgen dan hun collega’s die dezelfde functie uitoefenen. De inlenersbeloning is opgenomen in artikel 8 van de WAADI (Wet Allocatie Arbeidskrachten voor Intermediairs) en staat in de collectieve arbeidsovereenkomsten voor uitzendondernemingen zoals die van de ABU of NBBU.

Dit betekent dus dat er rekening gehouden moet worden met de CAO van de inlener. Is er geen CAO? Dan is de inlener verplicht om bij het payrollbedrijf aan te geven hoeveel iemand die een vergelijkbare functie uitoefent verdient. Gebeurt dit niet goed? Dan onderneemt de SNCU (de ‘uitzendpolitie’) juridische stappen om herstel van de inlenersbeloning af te dwingen.

Vervolgens willen we even naar het pensioen kijken. In de uitzendbranche werken we namelijk met het StiPP pensioen. Deze is verplicht wanneer een pensioenfonds uit een bepaalde branche niet leidend is. Zo zijn we met bouwmedewerkers verplicht pensioen af te dragen aan het juiste pensioenfonds, namelijk het BPF (zie de bouw-cao).

Het StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten) pensioen is voor alle werknemers in Nederland die werken op basis van een uitzendcontract. Ben je 21 jaar of ouder en werk je minstens 26 weken voor een payrollorganisatie, dan zijn wij als uitzendonderneming verplicht pensioenpremies af te dragen.

Om deze brief goed af te sluiten, willen wij aangeven dat we goed begrijpen waar de reactie om payrolling aan te pakken vandaan komt. Er zijn namelijk payrollbedrijven die het verpesten voor de rest. Onze tip: kijk hoe je payrollbedrijven die niet netjes werken aan kunt pakken. Iedereen zijn rijbewijs afpakken als een paar bestuurders zich niet aan de verkeersregels houden is ook niet eerlijk, toch!?

Tenslotte willen we aangeven dat er een hoop voordelen aan payroll verbonden zijn. Zo worden er veel mensen zonder werk aan een nieuwe baan geholpen via payrolling, wat op zijn beurt een opstap biedt naar een vast contract.

Wij zien graag je antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Cees Maat

Payingit

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative