Maken carrièreswitch blijft voor sommigen niet gemakkelijk - Payingit

Categorie: Blog, Tips

Auteur:

15 januari 2019

Het maken van een carrièreswitch is niet voor iedereen gemakkelijk

Het gaat beter met de Nederlandse economie. Vooral met betrekking tot de lage werkloosheidcijfers. Echter, hierdoor is er wel een krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. Door deze krapte is het voor werkgevers steeds moeilijker om succesvol personeel te werven. Aan de andere kant kunnen werknemers steeds vaker en makkelijker van baan wisselen. Toch blijkt het maken van een carrièreswitch niet voor iedereen gemakkelijk. Waar dit aan ligt? Volgens een interview van nu.nl heeft het te maken met dat veel mensen zich ‘gevangen’ voelen in hun professionele leven.

 

Zo hechten veel mensen waarde aan de zekerheid die ze hebben bij een werkgever waar ze al lange tijd zitten. Zelfs als ze na een tijdje ontevreden worden. Hoe zorg je ervoor dat je door een carrièreswitch wel weer tevreden wordt? Wij geven tips.

 

Tips voor het maken van een carrièreswitch

 

#1 Stap uit je comfortzone

Zoals hierboven al wordt aangegeven, hechten veel mensen waarde aan zekerheid. Om een carrièreswitch te maken is het van belang om hiervan af te wijken. Doe je dit niet? Dan blijf je teveel hangen in het verleden. Ook als je hier ontevreden mee bent. Kijk dus eerst waarom je weg wilt en wat er naar jouw idee moet veranderen.

 

Kijk vervolgens naar hoe je dit doel kunt behalen. Weet je zeker dat je ervoor gaat? Accepteer dan de veranderingen die plaatsvinden. Het kan zijn dat je minder gaat verdienen, of dat je de auto van de zaak kwijt bent. Weeg dit dus tegen elkaar op en stap uit je comfortzone als je ervoor wilt gaan!

#2 Kijk om je heen

Kijk om je heen en gebruik je netwerk. Het helpt vaak om anderen te vertellen over je plan om van baan te wisselen. Hierdoor houden personen om je heen óók hun oren en ogen open. Wellicht dat je zo via-via aan een leuk sollicitatiegesprek komt. Daarnaast is het goed om te spieken bij personen die een soortgelijke baan hebben als jij eventueel voor ogen hebben. Soms lijkt het gras groener aan de overkant terwijl dit niet zo is.

#3 Bij- of omscholen?

Wil je iets doen wat écht helemaal anders is? In dat geval is bij- of omscholen vaak een goed idee. Zorg dat je een goede basis hebt voor je begint. Daarnaast ben je nooit te oud om te leren en is het altijd handig om ergens meer kennis over te vergaren.

#4 Doe een test

Doe een beroepskeuzetest om een indicatie te krijgen van iets wat bij je past. Dit kan bevestigen dat je de juiste keuze maakt, of je een indicatie geven als je niet helemaal weet wat je wilt. Google voor een goede test, of kijk bijvoorbeeld op de site van Job Personality om een test te doen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Reageer onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Gylian is als Marketing & Communications Specialist verantwoordelijk voor het schrijven van webteksten en blogs, het optimaliseren van de website, onze social media kanalen, en het monitoren van de actualiteiten die relevant zijn voor Payingit.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

Mag je als werkgever een all-in loon uitbetalen?

Mag je als werkgever een all-in loon uitbetalen? Werkgevers die veel werken met personeel op…

Lees artikel
aricle-image

Mijn medewerker is ziek. Wat zijn mijn verplichtingen?

Mijn medewerker is ziek. Wat zijn mijn verplichtingen? Vroeg of laat stel je je als…

Lees artikel
aricle-image

Hoe maak ik als ondernemer een goed vakantierooster?

Hoe maak ik als ondernemer een goed vakantierooster De vakantieperiode is aangebroken. Hét moment waar…

Lees artikel

Schrijf een reactie