Home Blog De belangrijkste tips voor sollicitanten
De belangrijkste tips voor sollicitanten

De belangrijkste tips voor sollicitanten

Ben jij op zoek naar je droombaan en ben je van plan om op een openstaande functie te solliciteren? Dan is het belangrijk om over je behoeften als werknemer na te denken. In deze blog lees je waar je van tevoren over na kunt denken als je op een openstaande functie solliciteert. Welke beloning zit eraan vast, hoe zit het met de baanzekerheid, waar bestaat een aantrekkelijke werkplek volgens jou uit en hoe kan een onderneming je inspireren? Daarnaast lees je een aantal tips terug die je helpen om met de afwijzing op een sollicitatie om te gaan.

Welke beloning zit er aan de openstaande functie gekoppeld?

Ben je op zoek naar werk? Dan is het salaris een belangrijke motivator. Daaraan kunt afmeten of de werkzaamheden tegen de beloning opwegen en kun je alvast over je toekomstige financiële situatie nadenken. Vooral op het moment dat je carrière wil gaan maken en je bijvoorbeeld een huis wil kopen. Dan is het fijn om een hoopvol vooruitzicht te hebben met potentiële salarisverhoging. Zoek naar een realistische salarisindicatie in de vacatureteksten die je bekijkt. Zie je openstaande vacatures zonder salarisindicatie staan? Schroom dan niet om daar in een eerste gesprek naar te vragen. Als je dit een enge gedachte vindt, probeer dan te onthouden dat iedereen geld nodig heeft om te leven. Het is niet iets waar je al te veel omheen moet draaien. Zelf vind je het vaak ongemakkelijker dan degene aan wie je vraagt. Staat er in de vacature dat het om een marktconform salaris gaat? Dan kun je zelf al wat research online doen over wat je in die functie normaliter zou verdienen.

Wat definieert een aantrekkelijke werkplek voor jou?

Ben je op zoek naar een serieuze baan met carrièremogelijkheden? Dan is het belangrijk dat je bij jezelf afvraagt wat een aantrekkelijke werkplek voor jou betekent. Vind je het belangrijk dat het bedrijf waar je werkt vlak bij je woonplaats gevestigd is? Zou je graag een auto, laptop of smartphone van de zaak willen? Wil je veel onderweg zijn of zit je liever het grootste gedeelte van de dag op kantoor? Hoe zit het met thuiswerken? Is dat mogelijk of niet? Wil je in een hecht team werken bij een startup of kies je liever voor een groot team en bekend bedrijf? En hoe ziet jouw ideale team van collega’s eruit? Wanneer je jezelf afvraagt hoe je ideale werkplek eruit zou zien, kun je gerichter gaan solliciteren op de functies die bij jouw eisen passen. Maak bijvoorbeeld een woordweb met allemaal woorden die jij bij een fijne, interessante, leuke werkplek en die collega’s vindt horen. Zo daag jezelf uit om creatief en kritisch over jezelf en je eisen na te denken.

Hoe kan een onderneming je inspireren?

Wanneer je ergens gaat werken, is het belangrijk dat je het naar je zin hebt. Mensen halen energie uit hun baan als zij zich kunnen inzetten voor belangrijke missies en doelen. Vind jij duurzaamheid of klimaat bijvoorbeeld erg belangrijk? Solliciteer dan bij een bedrijf met gelijke waarden. Lees voordat je solliciteert de ambities, missie en visie van het bedrijf met de openstaande functie door. Sluit dit aan bij wat je zelf voor je toekomst voor ogen hebt? Dan is de kans groot dat het een match is! Weet je van jezelf dat je snel verveeld zal raken als je werkzaamheden eentonig zijn. Kies dan voor een functie waarbij je bijvoorbeeld op projectbasis kunt werken of waar je veel doorgroeimogelijkheden hebt. Sommige bedrijven betalen een cursus of studie voor je als je een overeenkomst tekent om voor een bepaalde tijd voor hen te blijven werken. Op die manier kun jij jezelf blijven uitdagen en inspireren.

Maak persoonlijke groei door en vraag om een reden van afwijzing

Heb je naar eigen zeggen een geweldig en interessant sollicitatiegesprek gehad, maar hoor je van het bedrijf dat je het niet bent geworden? Probeer dan de teleurstelling naast je neer te leggen en maak er een leermoment van. Een afwijzing kan rot voelen, maar je kunt er meer inzicht in jezelf van krijgen. Vraag de HR-medewerker wat de exacte reden is waarom je niet de geschikte kandidaat voor de functie bent. Er kunnen namelijk ook redenen voor een afwijzing zijn, die buiten jezelf liggen. Wellicht was er een andere sollicitant die gemaakt is voor deze functie, waardoor hij/zij de baan heeft gekregen. Verder kan het zijn dat er geen klik was tussen jou en het bedrijf waarbij je solliciteerde. Krijg je als feedback te horen dat je niet voldoende interesse in de functie toonde? Zorg er dan voor dat je bij een ander sollicitatiegesprek meer inhoudelijke vragen stelt over het bedrijf, het team en de functie. Als laatste is het ook een belangrijk signaal wanneer een bedrijf aangeeft dat jouw CV niet genoeg aansluit bij de functie. Wees kritisch op jezelf en je CV, maar laat je ook niet afschrikken wanneer je niet aan alle functie-eisen voldoet. Laat dan zien dat je durft en dat je bereid bent om te leren.

Solliciteren is en blijft lastig. Soms is het ook gewoon simpelweg geluk hebben. Neem vooral een kijkje op onze andere blogs waar je tips kan vinden over onder andere je CV en motivatiebrief. Op deze manier ben jij helemaal voorbereid op jouw sollicitatiegesprek.

Ben jij die positieve doorzetter die we bij Payingit zoeken? Kijk op onze vacaturepagina!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative