Indeling kantoorruimte en productiviteit

De indeling van een kantoorruimte en productiviteit, het verband

De indeling van een kantoorruimte en productiviteit, het verband

Eind maart van dit jaar zijn we met Payingit verhuisd naar een nieuw kantoorgebouw. De reden van onze verhuizing? We waren uit ons vorige kantoor gegroeid! Sindsdien zijn we er hard op vooruit gegaan. Nu werken we in een mooie ruimte met veel licht en glazen wanden, hebben we een fijne hoekbank voor ontspanning en kunnen we een potje poolen om ons hoofd even leeg te maken. Toch zijn we nog steeds druk bezig met de inrichting van ons kantoor. Er is namelijk een duidelijk verband tussen de indeling van een kantoorruimte en productiviteit op de werkvloer. Volgens een rapport van non-profit netwerkorganisatie Dutch Green Building Council draagt een goede indeling zelfs bij aan de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Wij gingen op onderzoek uit en hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet.

 

Licht, afstand en verschillende ruimtes

Allereerst is het belangrijk om genoeg daglicht te ontvangen in je kantoorruimte. Door middel van daglicht zorg je namelijk voor een hogere concentratie en een betere nachtrust. Let wel op dat de zon niet in je gezicht schijnt, dit leidt namelijk wél af. Ook raden we af om na te denken over de afstanden. Dicht op elkaar werken is niet bevorderlijk voor de concentratie, maar té grote afstanden zorgen er juist voor dat het lastig wordt om iemand aan te benaderen. Vind hier de juiste balans in. Tenslotte is het goed om te kijken naar diverse werkruimtes. In onze vorige blog gaven we al aan dat flexplekken geen garantie bieden voor een hogere productiviteit. Wat wel werkt? Vergaderruimtes waar mensen kunnen overleggen zonder anderen te storen en een plek waar ruimte is voor ontspanning om de werkstress te verlagen.

 

Wat wel werkt? Vergaderruimtes waar mensen kunnen overleggen zonder anderen te storen en een plek waar ruimte is voor ontspanning om de werkstress te verlagen.

 

Frisse lucht, de juiste temperatuur, en groen

De luchtkwaliteit heeft volgens het rapport van DGBC (Dutch Green Building Council) directe effecten op zowel de mentale als lichamelijke gesteldheid van werknemers. Frisse lucht draagt bij aan minder vermoeidheid, verhoogde productiviteit en zorgt ervoor dat het personeel makkelijker beslissingen neemt. Een goedwerkende klimaatinstallatie wordt dus aangeraden. Ook de temperaturen zijn belangrijk. Volgens studies ligt de ideale temperatuur voor op kantoor tussen de 22 en 25 graden Celsius. Temperaturen die hierbuiten liggen blijken niet te werken.

 

Het laatste punt voor de indeling van een kantoorruimte en productiviteit op de werkvloer dat we  delen is: meer groen. Zo heeft een groene en natuurlijke omgeving een rustgevende werking op mensen. Zoek dus een kantoorruimte uit met een mooie binnentuin, een dakterras met bomen, óf zet een paar fraaie planten binnen neer. Vergeet ze in het laatste geval alleen geen water te geven.

 

Hoe denk jij hierover?

Hoe denk jij over de indeling van een kantoorruimte en productiviteit? Pakken jullie het ook zo aan? Of juist heel anders? Laat het weten! Deel je reactie door deze te plaatsen onder de blogpost op onze website, of plaats deze onder de post via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak