De Participatiewet, wat is dat?
Volgens onderzoek van het Social en Cultureel Planbureau (SCP) is de baankans van mensen met een beperking kleiner geworden door de invoering van de Participatiewet. Voordat de Participatiewet werd ingevoerd, kreeg ruim de helft van de personen op de wachtlijst voor een sociale werkplek een baan aangeboden. Sinds de invoering van de wet is dit afgenomen naar 30%.
Ook is sinds de invoering de groep mensen die langer dan een jaar een baan hebben gehad kleiner geworden. Dit terwijl de Wet juist is ingevoerd om meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Volgens het rapport is dit 3 jaar na invoering niet het geval. Maar wat is de Participatiewet nu precies?
Vervanging Wet sociale werkvoorziening, Wet werk en bijstand, Wajong
De Participatiewet is drie jaar geleden ingevoerd ter vervanging van de Wet sociale werkvoorziening, Wet werk en bijstand en de Wajong. De Wet is ingevoerd op 1 januari 2015 om meer mensen weer aan het werk te krijgen. De Nederlandse gemeentes dragen de verantwoordelijkheid om de Wet correct uit te voeren. Met de Participatiewet krijgen personen die al jonge en arbeidsbeperking hebben hulp bij het vinden van werk. Dit kan een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking zijn.
Wanneer een werkgever besluit iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen, kan deze een salaris bieden naar waarde van de werkzaamheden die verricht kunnen worden. De hoogte van dit salaris wordt door het UWV vastgesteld bij indiensttreding. Wel wordt het salaris aangevuld tot aan het minimumloon door het UWV.
Daarbij moet de Wet ervoor zorgen dat mensen zonder arbeidsbeperking sneller aan een baan komen. Zo moeten personen met een uitkering actief op zoek gaan naar werk. Dit met ondersteuning van de gemeente waarbij scholing en begeleiding wordt geboden. Tenslotte moet de Participatiewet meer sociale werkplekken in Nederland creëren.
Waar gaat het mis?
Volgens de vakbonden worden bovengenoemde maatregelen niet goed uitgevoerd omdat de bezuinigingen te veel effect hebben gehad. Om meer personen aan het werk te krijgen, moet er meer geld voor begeleiding en ondersteuning van werkzoekenden komen. Ook wordt er aangegeven dat er, zeker nu er een krapte op de arbeidsmarkt is ontstaan, juist mensen met een arbeidsbeperking aan een baan moeten kunnen komen.
Vragen of toevoegingen?
Heb je vragen of toevoegingen aan bovenstaande blog? Laat het ons weten! Reageer onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen!