De VAR is verdwenen. 5 Punten voor zzp’ers
Per 1 mei 2016 is de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) verdwenen. De VAR is vervangen door een nieuwe modelovereenkomst. Zowel zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) als opdrachtgevers zijn bang dat dit zal leiden tot veel papierwerk en meer fiscale risico’s. De modelovereenkomst is een contractvorm die meer bescherming moet bieden tegen misbruik van opdrachtgevers. Er is veel weerstand tegen de overeenkomst. Freelancers zijn namelijk bang dat zij niet meer aan de bak zullen komen door de extra administratieve rompslomp. Wij zetten 5 punten over de nieuwe modelovereenkomst voor zzp’ers op een rijtje.
1. Het verschil tussen de VAR en de nieuwe modelovereenkomst
De nieuwe modelovereenkomst zorgt er voor dat opdrachtgevers medeverantwoordelijk zijn voor de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever. Dit is om tegen te gaan dat zzp’ers zich voordoen als verkapte werknemers. In het verleden was er geen enkele prikkel voor bedrijven om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Als de Belastingdienst nu concludeert dat een Zzp’er een verkapte werknemer is om sociale premies te ontwijken, krijgt ook de opdrachtgever een naheffing voor sociale premies. De naheffing is dan inclusief een boete.
2. Het regelen van een modelovereenkomst
De modelovereenkomst kunt u vinden op de site van de Belastingdienst of die van uw brancheorganisatie. De Belastingdienst biedt overeenkomsten aan die aangepast zijn aan bepaalde bedrijfstakken. De ‘algemene overeenkomst geen werknemersrelatie’ is echter in principe voor iedere freelancer geschikt.
3. De inhoud van een modelovereenkomst
In de overeenkomst leggen freelancers en opdrachtgevers vast dat de zzp’er écht geen verkapte werknemer van de organisatie is. Er staat dus dat de zzp’er geheel zelfstandig aan het werk is in opdracht van een organisatie. Er wordt aangegeven wanneer het project klaar is en wat de vergoedingen zijn. Ook staat er beschreven welke bedrijfsmiddelen de freelancer zelf meeneemt (bijvoorbeeld een computer of gereedschap).
4. Kan ik gewoon zzp’er blijven als er geen geschikte modelovereenkomst voor mij is?
Ja. Wanneer u bijvoorbeeld als timmerman werkt met veel particuliere klanten, is het overduidelijk dat u een zzp’er bent. Wanneer u echter lange tijd voor één opdrachtgever aan het werk bent, is het belangrijk om te kijken of u een modelovereenkomst kunt regelen.
5. De controle
U hoeft zich nog geen zorgen te maken over een strenge controle. De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij eerst van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 vooral gaan voorlichten. Dit om er voor te zorgen dat de overgang naar de modelovereenkomst soepel verloopt.
De verwachting
De verwachting is dat opdrachtgevers niet voorzichtiger worden met het aannemen van zzp’ers. Wel wordt er verwacht dat veel zzp’ers nu aangenomen zullen worden via bemiddelingsbureaus. Dit zijn vooral payrollbedrijven en uitzendondernemingen die actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Bron: Volkskrant