De wintertijd gaat in: waar moet je op letten?
De wintertijd gaat in: waar moet je op letten?
In de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober is het weer zover: De wintertijd gaat in. Maar wat betekent dit ook alweer? Gaat de klok voor- of achteruit? En wat als er in jouw onderneming uren worden gemaakt die nacht?
Een uurtje langer of korter?
Het ingaan van de wintertijd heeft als gevolg dat je de klok een uur terug moet zetten. Op 30 oktober om 3:00 uur ’s nachts gaat hij terug naar 2:00 uur. De nacht duurt hierdoor één uur langer en je kunt daarom één uur langer slapen.
Het nut van de wintertijd
De wintertijd is eigenlijk de ‘echte’ tijd. De zomertijd is speciaal ingevoerd zodat er elektriciteit kan worden bespaard. Het blijft dan namelijk een uur langer licht. Een andere reden voor het invoeren van de zomertijd is zodat mensen na een lange werkdag ’s avonds een uur langer van het zonlicht kunnen genieten.
Krijgen werknemers extra uitbetaald als ze ’s nachts werken?
Ben jij ondernemer in de beveiliging of in de horeca? Dan is het mogelijk dat je werknemers in dienst hebt die een nachtdienst draaien op het moment dat de klok een uur achteruit gaat. Hoe zit het met het uitbetalen van uren tijdens deze overgang? Moet je een werknemer die die nacht gewerkt heeft, betalen naar het aantal uur dat de klok aangeeft? Of naar het aantal uur dat hij daadwerkelijk dienst heeft gehouden?
Het antwoord hierop is dat werknemers uit alle branches recht hebben op het aantal uren dat ze daadwerkelijk die nacht hebben gedraaid. Als jouw werknemer op die avond van 23:00 tot 6:00 werkt, krijgt hij/zij dus 8 uur uitbetaald.
Niet vergeten: klok uur achteruit zetten
Het ingaan van de winterklok leidt vaak tot vergissingen. Twijfel je over het verschuiven van de klok? Denk dan aan de volgende ezelsbruggetjes:
- Voorjaar vooruit, najaar achteruit;
- Winter korter zomer langer;
- Je wint-er-tijd mee;
- Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen.