Het delen van vakantiedagen, hoe zit dat? - Payingit

Categorie: Blog, Kennis

Auteur:

24 januari 2018

Het delen van vakantiedagen, hoe zit dat?

Zit je medewerker in een benarde situatie waarbij hij werkt en óók mantelzorger is? Dan kan een collega zijn of haar bovenwettelijke vakantiedagen schenken om hiermee de mantelzorgende medewerker te helpen. Het delen van vakantiedagen is wettelijk al langer toegestaan maar gebeurt nog zelden. Het toestaan van het delen van vakantiedagen onder medewerkers voorkomt dat zij zich ziekmelden om te mantelzorgen. Daarbij zorgt het ervoor dat zij hun eigen vakantiedagen kunnen gebruiken om tot rust te komen.

Vakantiedagen weggeven

Wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen

Vakantiedagen zijn opgedeeld in wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? In de wet staat dat iedere medewerker minimaal recht heeft op 4 weken doorbetaalde vakantie. Staat in de Cao, bedrijfsregelement of individuele arbeidsovereenkomst dat je medewerkers meer vakantiedagen hebben? Dan zijn dit bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn dus de dagen die medewerkers met elkaar kunnen delen.

Waar moet je op letten?

  • Je bepaalt zelf of verlofdagen delen binnen je organisatie mogelijk is;
  • Je mag een werknemer niet dwingen om verlofdagen af te nemen of op te nemen;
  • Alleen bovenwettelijk vakantieverlof mag worden gedeeld onder je medewerkers;
  • Het delen van verlofdagen is bedoeld om in onverwachte mantelzorgsituaties in te zetten. Zijn er andere omstandigheden waarbij verlofdagen worden geruild? Dan kan dit als andere verlofmogelijkheden zoals: zorgverlof en calamiteitenverlof niet toereikend zijn voor de medewerker;
  • Je moet duidelijk vastleggen onder welke voorwaarden en in welke situaties verlofdagen gedeeld mogen worden. Let er wel op dat je je medewerkers hierin gelijk behandeld.
  • Het verlof delen op een andere manier dan: een-uur-voor-een-uur heeft mogelijk gevolgen voor de belastingheffing.

Vragen?

Heb je zelf ervaring met medewerkers die vakantiedagen delen? Of heb je hier een vraag over? Laat dan een reactie achter onder deze post, of op één van onze social media kanalen.

 

Wil je weten wat er gebeurt met je vakantiedagen bij het einde van een dienstverband? Lees het hier in onze blog.

Michelle is Trainee Marketing & Communications. Zij ondersteunt de marketingafdeling bij Payingit en is daarbij onder andere verantwoordelijk voor het bijhouden en ontwikkelen van verschillende communicatie-uitingen. Dit doet ze door sociale media kanalen en de website te monitoren, en door regelmatig blogs te schrijven.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

Zeven misvattingen rondom de WWZ

Zeven misvattingen rondom de WWZ Er is veel te doen rondom de groei van de…

Lees artikel
aricle-image

Wat is het verschil tussen payroll en uitzenden?

Wat is het verschil tussen payroll en uitzenden? Vanwege de groeiende vraag naar het inlenen…

Lees artikel
aricle-image

Aan het woord: Ingrid Harberts

Aan het woord: Ingrid Harberts De eerste maand op je nieuwe werk is altijd even…

Lees artikel

Schrijf een reactie