Een transitievergoeding, wat is dit?
Op 1 januari 2015 zijn een aantal maatregelen van de toen nieuwe WWZ (Wet Werk en Zekerheid) ingevoerd. De meeste maatregelen van de WWZ worden in verschillende fases toegepast. Een maatregel van de Wet die op 1 juli 2015 is ingevoerd, is de ‘transitievergoeding’. Deze vergoeding is toentertijd in plaats van de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule gekomen. Maar wat betekent de transitievergoeding eigenlijk? En waar moet je op rekenen? Wij zochten het uit.
Wat betekent de transitievergoeding?
De transitievergoeding is een geldbedrag waar medewerkers na onvrijwillig ontslag recht op hebben. Dit recht ontstaat nadat een personeelslid langer dan twee jaar bij een organisatie onder contract heeft gestaan. Is er sprake van een ontslag met wederzijds goedkeuren? Dan heeft de medewerker geen recht op een transitievergoeding. Ook als de medewerker zelf besluit te stoppen is dit niet het geval.
Hoe hoog is de vergoeding precies?
De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat de medewerker in dienst is geweest. Iemand die 10 of minder dienstjaren heeft gehad, heeft recht op een vergoeding van 1/6e van het maandsalaris per gewerkt half dienstjaar. Iemand met meer dan 10 dienstjaren heeft recht op 1/4e van het maandsalaris per gewerkt half dienstjaar.
Er is wel een maximum. Zo is de vergoeding maximaal €77.000 bruto. Indien het jaarsalaris hoger is dan dit bedrag, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Geen recht op een vergoeding in de volgende gevallen
Hieronder vind je een overzicht van scenario’s waarbij een transitievergoeding niet geldt. De informatie op het overzicht is afkomstig van de website van de Rijksoverheid.
Vragen?
Heb je nog steeds onbeantwoorde vragen over de transitievergoeding? Of over de Wet Werk en Zekerheid? Wij helpen je graag verder. Stel je vraag door deze te stellen onder onze blogpost of via één van onze social media kanalen.