Er heerst een tekort aan beveiligingskrachten
Nu er veel beveiligers nodig zijn voor alle evenementen en festivals komende zomer, is het personeelstekort groter dan ooit en het ziet er niet naar uit alsof het binnenkort gaat veranderen. Hoe kan het dat er zo’n groot tekort aan personeel in de beveiligingsbranche is ontstaan? Bij Payingit gaan wij altijd graag op onderzoek uit om zo veel mogelijk informatie voor jullie te verzamelen. In deze blog lees je op welke manier concurrentie en de huidige vergrijzing invloed hebben op het tekort aan beveiligers. Verder lees je op welke manier dit beroep is veranderd, waarom er meer vaste contracten worden gegeven en hoe het met de baankansen en scholing voor deze werkende doelgroep zit.
Concurrentie en de vergrijzing hebben invloed op het tekort aan beveiligingskrachten
Wanneer je naar de oorzaak van het tekort aan beveiligingskrachten op zoek bent, kun je er verschillende oorzaken voor vinden. Allereerst kiezen jongeren steeds minder voor de opleiding tot beveiliger, waardoor er automatisch een tekort aan gediplomeerd beveiligingskrachten ontstaat. De kandidaten die wel beschikbaar zijn en een baan in de beveiligingsbranche zoeken, komen in een concurrentiestrijd tussen de verschillende beveiligingsbedrijven terecht. Politie en defensie zoekt net zo hard naar gediplomeerde beveiligers als de beveiligingssector zelf. Hierdoor gaat een geschikte kandidaat vaak aan je voorbij.
Een andere oorzaak van het personeelstekort in de beveiligingsbranche is de vergrijzing. Veel werknemers in deze branche worden al een dagje ouder en gaan binnen nu en een aantal jaar al met pensioen. Er is een groep jonge werknemers nodig die dit gat kan vullen, alleen lijkt dat nu juist het probleem te zijn aangezien jongeren steeds meer voor studies in de richting van IT en dienstenverlening kiezen.
Beroepen veranderen door de jaren heen, zo ook voor beveiligingskrachten
Het UWV heeft onderzoek gedaan naar de functie-eisen voor beveiligingskrachten. Zij kwamen erachter dat deze functie-eisen erg aan het veranderen zijn. Zo worden er vaker extra vaardigheden gevraagd, dan eigenlijk nodig is en worden de beveiligingstaken aangevuld door bijvoorbeeld werkzaamheden bij de receptie van een gebouw. In plaats van een stoere houding, is er daarom opeens een servicegerichte houding bij beveiligingskrachten nodig. Zij worden het eerste aanspreekpunt van personen die het gebouw bezoeken. Verder wordt Nederland steeds internationaler, waardoor een beveiliger ook de basiskennis van de Engelse taal paraat dient te hebben.
Dit wordt tussen neus en lippen door in de functie-eisen vermeldt, terwijl dit een aantal jaar terug geen vereiste was om een beveiliger aan te nemen. Hetzelfde geldt voor digitale vaardigheden, zoals het werken met een computer tijdens de receptiewerkzaamheden.
Personeelstekorten zorgen voor een toename van vaste contracten
Doordat meerdere beveiligingsbedrijven bang zijn om goede beveiligingskrachten te verliezen, worden er in tijden van personeelstekort meer vaste contracten uitgedeeld. Dit is gunstig voor het personeel, maar niet per se voor de werkgevers. Er vindt namelijk een verandering in het uitdelen van bepaalde type arbeidscontracten plaats, waardoor je als werkgever uiteindelijk meer financieel risico loopt. Doordat beveiligers een vast contract krijgen, neemt ook het aantal vaste werkuren toe. Het UWV kwam erachter dat 60% van al het personeel dat in de beveiliging werkzaam is nu voltijd werkt. Dit betekent dat zij niet nóg meer uren kunnen maken om het personeelstekort tijdelijk te verkleinen.
Hoe zit het met de baankansen en scholing voor beveiligingskrachten?
Hoewel de personeelstekorten in de beveiligingsbranche een groot probleem zijn, biedt het ook mogelijkheden. Wat dacht je van scholing bieden aan personen die vanuit een ander werkveld de overstap naar de beveiliging willen maken? Er ontstaan namelijk baankansen voor mensen die in andere sectoren, om welke reden dan ook, niet aan de bak komen. Beveiligingsbedrijven zien de meerwaarde van het opleiden van personeel wat via de zijingang de branche inkomt. Het instroomniveau en de opleidingsduur variëren per openstaande functie, maar op die manier komen de bedrijven wel aan nieuw en gekwalificeerd personeel.
Het UWV heeft er samen met beveiligingsbedrijven een taak van gemaakt om nieuwe beveiligingskrachten op te leiden. Er zijn trajecten opgesteld, zodat er meer mensen met weinig ervaring in de beveiligingsbranche, toch zo snel mogelijk aan de slag kunnen gaan. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Security Professionals en het UWV.
Ben je op zoek naar personeel?
Zorg er dan voor dat je contact met Payingit opneemt. Samen met jou zoeken wij naar de juiste kandidaten voor je openstaande functies. Wanneer je geschikt personeel hebt gevonden, kun je er bij ons voor kiezen om ze op de payroll te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je minder administratieve werkzaamheden hoeft te verrichten. Hierdoor houd je meer tijd over om naar extra personeel op zoek te gaan en je bedrijf te laten groeien. In deze periode is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het personeelstekort doorstaat en je met de mensen die je in dienst hebt, het beste van deze lastige tijd weet te maken. Je kunt ook contact met ons opnemen voor persoonlijk advies, zodat je erachter komt welke mogelijkheden wij je kunnen bieden.