Flexibele AOW geen oplossing zwaar beroep en laag inkomen - Payingit

Categorie: Blog, Kennis

Auteur:

30 augustus 2017

Flexibele AOW geen oplossing voor werknemers met zwaar beroep en laag inkomen

Werknemers met zware beroepen willen graag eerder met pensioen, maar kunnen dit vaak niet betalen. Dit blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, dat op verzoek van het kabinet uitzocht wat de voor- en nadelen van een flexibele AOW zijn. Er werd gedacht dat een flexibele AOW een oplossing kan bieden voor mensen die een zwaar beroep uitoefenen. Zo kan deze groep voor het bereiken van de algemene AOW-leeftijd stoppen met werken. Maar door het lage inkomen, blijkt dit geen oplossing.

Verhogen pensioenleeftijd kost meer geld volgens ondernemers

Het blijkt dat werknemers met zware beroepen en lagere inkomens helemaal geen gebruik kunnen maken van een flexibele AOW-leeftijd. Veel mensen met zware beroepen raken namelijk voordat zij van hun pensioen kunnen genieten al arbeidsongeschikt. Werkgevers in de metaal, bouw en installatiebranche hebben het nieuwe kabinet hiervoor gewaarschuwd. Hierom adviseren ze het kabinet om de AOW-leeftijd voor alle Nederlanders in de beroepsbevolking te bevriezen. Dit advies wordt gegeven omdat zij van mening zijn dat een verhoging van de AOW-leeftijd alleen maar meer geld zal gaan kosten vanwege een toename in arbeidsongeschiktheid.

De verwachting

Vorig jaar schreven we een blog over de verwachting van de stijging van de gemiddelde AOW-leeftijd in Nederland. Er wordt namelijk gezegd dat de AOW-leeftijd in 2023  op 68 jaar  ligt. Volgens werkgevers in branches met zware beroepen is deze pensioenleeftijd voor hun personeel dus onhaalbaar. Zij raden aan om de AOW-leeftijd te bevriezen. Hoewel zij dit aanraden, is het vaak te duur voor hun werknemers om eerder met pensioen te gaan. Een verhoging zou het bereiken van de pensioenleeftijd voor veel werknemers onhaalbaar maken. Een lastige kwestie dus.

 

Flexibele AOW

 

Jouw mening?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Zou de AOW-leeftijd bevriest moeten worden? Of moet een flexibele AOW juist oplossing bieden voor werknemers met een zwaar beroep? Ben je zelf werkgever in een branche met zware beroepen? Deel je mening door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website. Ook kan je je mening delen door te reageren via één van onze social media kanalen.

Esther is manager marketing en communicatie en verantwoordelijk voor alle praatjes en plaatjes die hier de deur uit gaan: de website, social media, sales documenten, nieuwsbrieven etc. Daarbij denkt ze na over hoe we Payingit in de markt willen zetten en hoe wij onze relaties kunnen blijven verrassen.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

Met deze tips is jouw strandtent zomerklaar

Met deze tips is jouw strandtent zomerklaar Met het Nederlandse weer weet je het nooit…

Lees artikel
aricle-image

De inlenersbeloning: gelijk loon voor gelijk werk

De inlenersbeloning: gelijk loon voor gelijk werk Er wordt vaak gedacht dat je als flexkracht met…

Lees artikel
aricle-image

Veel zieke werknemers begin 2018

Veel zieke werknemers begin 2018 Begin 2018 was het aantal zieke werknemers hoger dan in…

Lees artikel

Schrijf een reactie