Frequent ziekteverzuim: Wat te doen?
Ben je werkgever en heb je te maken met werknemers die vaak ziek zijn? Dan kan dit een duur en vervelend probleem worden. In deze blog lees je wat de kosten van frequent ziekteverzuim zijn, op welke manier je frequent ziekteverzuim kunt verlagen en op welke manier je hulp van experts kunt inschakelen. Verder krijg je een aantal tips waardoor je beter beschermd wordt tegen frequent ziekteverzuim. Vergroot bijvoorbeeld het werkplezier bij je werknemers en sluit een verzekering af om de kosten te drukken. Als laatste kom je erachter of je een werknemer die vaak ziek is kunt ontslaan.
De kosten van frequent ziekteverzuim op een rij
Wanneer sommige teamleden vaak ziek zijn, kun je spreken van frequent ziekteverzuim. Vaak gaat het bij ziekte om kort verzuim voor een griep of goede verkoudheid. Wanneer is er dan sprake van frequent verzuim? Je kunt van frequent verzuim spreken als een individuele werknemer zich in een jaar tijd tenminste drie keer ziek heeft gemeld. Het is belangrijk dat je als werkgever tijd steekt in het onderzoeken van frequent verzuim. Het kan natuurlijk onschuldig zijn en met iemands weerstand te maken hebben. Wanneer een teamlid zich vaak ziek blijkt te melden door werkstress of pesterijen op de werkvloer is er meer aan de hand!
Uit onderzoek door Ondernemen met Personeel is gebleken dat frequent kort verzuim uiteindelijk vaker uitmondt in langdurig verzuim. Wanneer je naar de gemiddelde kosten per zieke werknemer kijkt, kom je in een jaar uit op zo’n €260 euro per dag. Dit bedrag ligt zo hoog omdat je bij ziekte gewoon loon dient door te betalen. Wellicht heb je een vervanger nodig, je draait omzetverlies en je dient meer tijd in de administratie en verzuimbegeleiding te steken. Wanneer het je lukt om frequent verzuim te verlagen, kun je uiteindelijk op de personeelskosten besparen. Dit is vooral interessant voor ondernemers met werknemers in dienst die een midden- en kleinbedrijf hebben.
Op welke manier kun je als werkgever frequent ziekteverzuim verlagen?
Let op signalen bij je werknemers. Heerst er te veel werkstress of vinden er pesterijen plaats op de werkvloer? Doe hier dan direct iets aan samen met de HR-afdeling. Maak ziekmelden niet te laagdrempelig, werk bijvoorbeeld met wachtdagen en zorg voor frequente verzuimgesprekken met de werknemer. Hierdoor wordt het voor de medewerkers niet te makkelijk gemaakt om zich keer op keer ziek te melden. Zorg ook dat je laat blijken dat je oprecht om hun gezondheid geeft en dat je er samen met hen alles aan wil doen om de situatie te verbeteren.
Schakel hulp in van experts voor correct verzuimbegeleiding
Wil je ervoor zorgen dat het frequent ziekteverzuim binnen je onderneming omlaaggaat? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de hulp van deskundigen op het gebied van verzuimbegeleiding in te schakelen. In Nederland ben je als werkgever verplicht om zieke werknemers door experts te laten begeleiden, dit houdt in dat je in ieder geval een bedrijfsarts dient in te schakelen. Wil je meer begeleiding voor je werknemers regelen? Dan kun je dit via de Arbodienst aanvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hulp van een casemanager of een preventiemedewerker. De preventiemedewerker is een persoon binnen je onderneming die ervoor zorgt dat je team veilig en gezond aan het werk kan.
Zorg ervoor dat het werkplezier van het team aanwezig blijft
Wist je dat het bevorderen van het werkplezier bij je werknemers bijdraagt aan een lager frequent ziekteverzuim? Dit komt doordat teamleden die met plezier naar hun werk gaan, lekkerder in hun vel zitten en hierdoor minder vaak ziek zijn. Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om het werkplezier van je werknemers te behouden. Probeer je team taken te geven die bij hun karakter, behoeften en uitdagingen passen. Vraag simpelweg na wat iemand leuk vindt aan het werk dat hij/zij doet. Welke werkzaamheden zorgen voor een voldaan gevoel? Wellicht kun je die persoon meer van dat soort taken geven.
Verder is het belangrijk om voor ontspanning op de werkvloer te zorgen. Dit kun je doen door je team voldoende pauzes te geven, waardoor zij even naar buiten kunnen om een rondje te lopen of fietsen. Verder zou je een biljarttafel, dartbord of een andere vorm van vermaak in de kantine kunnen plaatsen. Geef je team de kans om gedurende de werkdag even iets anders te doen, dit is goed voor het teamgevoel en bevordert de werksfeer. Verder is het belangrijk om je werknemers voldoende uit te blijven dagen. Stel zowel korte als lange termijn doelen met ze op. Geef complimenten bij goede prestaties en beloon je werknemers zo nu en dan met een kleinigheidje.
Deze verzekeringen je afsluiten om de kosten van verzuim te verzachten
Om op kosten voor ziekteverzuim te besparen kun je een verzuimverzekering afsluiten. Je dient wel voor een eigenrisicoperiode te kiezen, maar dan krijg je meer dan alleen een vergoeding voor loonkosten terug. De verzekeraar die je kiest, kan je namelijk al vanaf de eerste ziektedag van je werknemer ondersteunen. Je zou zelfs voor een uitgebreide verzekering kunnen kiezen met arbodienstverlening. Dit houdt in dat er professionals klaarstaan om je zieke werknemer te begeleiden. Verder helpen de professionals je ook om verzuim in de toekomst te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit is dus erg waardevol.
Kun je medewerkers met frequent ziekteverzuim ontslaan?
Hoewel frequent ziekteverzuim niet direct een reden is voor ontslag, kun je dit toch als reden noemen als het ziekteverzuim zo ernstig is, dat je bedrijfsvoering eronder komt te lijden. Voordat je dit kunt doen, dien je als werkgever verschillende punten bij de kantonrechter aan te kunnen tonen. Je dient bewijs aan te leveren dat de werknemer inderdaad vaak ziek is, er dienen onaanvaardbare gevolgen te zitten aan de frequente afwezigheid van de werknemer en je moet kunnen aantonen dat de werknemer niet ziek is door slechte arbeidsomstandigheden. Verder dient de gezondheidssituatie van de werknemer zo slecht te zijn dat deze niet binnen 6 maanden te verbeteren is. Wanneer er ook geen enkele manier te faciliteren is waardoor de werknemer het werk op een aangepaste manier kan blijven doen, is er voldoende reden voor ontslag.
Zorg ervoor dat je de bedrijfsarts in het ontslag verhaal meeneemt en vraag het UWV om het frequente ziekteverzuim van de medewerker nader te onderzoeken. Hierdoor heb je ook nog eens deskundigenoordelen van verschillende partijen, die je verhaal ondersteunen bij de rechter.