Het effect van muziek op de werkvloer

Het effect van muziek op de werkvloer

Muziek op de werkvloer. De één vindt het fijn en de ander wordt er onwijs van afgeleid. Dit heeft vooral te maken met het soort taken dat iemand uitvoert. Voer je makkelijke eentonige handelingen uit? Dan zorgt muziek ervoor dat je gefocust blijft en je je minder snel verveelt. Heb je daarentegen een baan waar je veel moet nadenken en waar je moeilijke vraagstukken moet oplossen? Dan kan muziek tegendraads werken en je afleiden. Benieuwd naar de effecten van muziek op de werkvloer? Lees dan verder.

De effecten

Luister je tijdens het uitvoeren van werkzaamheden naar muziek, dan ben je aan het multitasken. Je  hersenen zijn constant bezig met het voorspelen van de muziek, waardoor je minder snel afgeleid wordt van je werk. Heb je een rumoerige werkplek? Dan is muziek luisteren aan te raden. Zo word je minder snel afgeleid door je collega’s en je kunt je beter concentreren. Wel raden wij aan om instrumentale muziek te luisteren, zodat je niet wordt afgeleid door de zangkunsten van de zanger/zangeres .

Onderzoek

Uit een onderzoek van Randstad waarin het effect van muziek op de werkvloer is onderzocht, zijn verrassende resultaten naar voren gekomen. Uit het onderzoek onder 1175 werkenden, geeft 95% aan werken met muziek leuker te vinden en heeft 72% naast koffie muziek nodig om ochtends een goede start te maken. Daarnaast ervaart 93% van de ondervraagden dat muziek de werksfeer verbetert en ruim 70% vindt zichzelf productiever.

 

Gemoedstoestand

Dat muziek iets met je gemoedstoestand doet, hoeven wij je vast niet te vertellen. Vooral liedjes met een sterke inhoud kunnen emoties opwekken die verbonden zijn met bepaalde herinneringen. Dit komt doordat de plek waar muziek wordt verwerkt, in de hersenen vlak naast het geheugen ligt. Niet heel gek dus dat muziek wordt omschreven als de ‘taal van emotie’.

Tijdens het luisteren van muziek waarvan je houdt, maakt je lichaam dopamine aan. Dit is een neurotransmitter die je het gevoel van beloning geeft en het vermogen om te ontspannen en te concentreren verhoogt. Ideaal dus als je aan het werk bent.

Muziek op kantoor

Omdat de meningen over muziek op kantoor sterk verschillen, is het niet verstandig om over de hele afdeling muziek aan te zetten. Zeker als de akoestiek in de ruimte niet optimaal is. Muziek is persoonlijk en daarnaast speelt stilte een belangrijke rol in het kunnen verwerken en onthouden van informatie. Wil je graag muziek luisteren tijdens je werkzaamheden? Zet dan een koptelefoon op.

Bij Payingit luisteren wij zelden muziek over de boxen. Veel van ons kunnen zich namelijk beter concentreren zonder muziek dan met. Daarom heeft iedereen een eigen koptelefoon die is verbonden met de computer en de telefoon, zodat we geen belangrijke telefoontjes missen tijdens het muziek luisteren!

Wat is jouw mening over muziek op de werkvloer? En heb je nog tips? Wij zijn benieuwd! Laat een bericht achter onder deze blog, of reageer op één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak