Het motiveren van je werknemers
Ben je op zoek naar talenten om je team op de lange termijn mee te versterken? Dan is het steeds belangrijker om nieuw talent aan te slepen en vooral om deze personen voor langere tijd bij je in dienst te houden. Hoe motiveer jij je werknemers en zorg je dat je op ze kunt vertrouwen en bouwen? In deze blog lees je waarom loyaliteit van je werknemers niet langer vanzelfsprekend en te koop is. De focus komt op leren en ontwikkelen te liggen en het is steeds belangrijker om progressie van ieder individu in je team in kaart te brengen.
Erkenning is het belangrijkste begrip van de toekomst en de mate waarin je werknemers autonomie en verantwoordelijkheid op de werkvloer ervaart draagt hieraan bij. Als laatste lees je meer over het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving wat bijdraagt aan het motiveren van je werknemers.
Loyaliteit is niet te koop
Uit onderzoek in Japan is gebleken dat werknemers in dit land het liefst hun hele leven bij dezelfde baas blijven werken. Dit wordt ook wel shushin Koyo genoemd, vrij vertaald betekent dit levenslang werkgelegenheid. Door het internationalere karakter van de wereldwijde arbeidsmarkt, kunnen bedrijven al jaren niet meer van loyaliteit bij de werknemer uitgaan. Het wordt steeds belangrijker om de loyaliteit van je werknemers eerlijk te verdienen, in plaats van er zomaar vanuit gaan dat je team loyaal blijft. Werkgevers denken vaak door een verhoging van het salaris meer loyaliteit te veroveren. Alleen is de hoogte van het salaris op zichzelf geen motiverende factor meer.
Je kan nog zoveel geld verdienen maar iedere dag met werkstress, bergen met werk en een nare sfeer op kantoor zitten. Het is de algehele beleving van de werknemer die uiteindelijk bepaalt of hij of zij loyaal aan je onderneming blijft. Geld is niet meer het belangrijkste. Een gezonde en fijne werkomgeving weegt in sommige gevallen zelfs zwaarder dan een hoog salaris.
Leren en ontwikkelen staat centraal bij het motiveren van je werknemers
Zorg ervoor dat je als werkgever geld vrijmaakt om je werknemers bij te scholen. Wanneer jij je team de kans geeft om meer uit zichzelf te halen door bij te leren en zichzelf te ontwikkelen, zorg je ervoor dat het team uitgedaagd blijft en kun je jouw werknemers motiveren. Kies per team of zelfs per individu een cursus uit die bij zijn/haar functie past. Zorg dat je een leerplan opstelt in samenspraak met de werknemer. Op die manier kom je erachter wat de dromen en behoeften van je team zijn. Door hier slim op in te spelen zorg je ervoor dat je werknemers gemotiveerder voor je aan het werk blijven. Je biedt ze de kans om zich te ontwikkelen en stappen vooruit te maken.
Wist je dat er ook gratis evenementen en netwerkborrels bestaan waar je met je team naartoe kunt? Soms krijg je zelfs subsidie van de overheid als je het team een bepaalde cursus of een bepaald leertraject laat volgen. Op die manier komt de investering in het ontwikkelen van je werknemers niet geheel uit je eigen portemonnee.
Progressie in kaart brengen
Dacht je dat je na het faciliteren van cursussen en trainingen voor je team al voldoende hebt gedaan? Helaas, er is nog meer voor nodig om je werknemers op de lange termijn gemotiveerd voor je aan het werk te houden. Onderzoek door het Hays Global Gender Diversity Report wijst namelijk uit dat 58 procent van de mannen en maar 42 procent van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek dat zij tevreden zijn met hun huidige functie. Daarnaast gaf 54 procent van de ondervraagden aan dat zij nieuwe uitdagingen nodig hebben en dat het gebrek hieraan het vertrek bij een onderneming kan betekenen. Maar liefst 48 procent van alle ondervraagden gaf ook aan dat zij geen progressie ervaarden binnen het team of de functie.
Wanneer je niet weet wat er bij je werknemers speelt, kun je er ook niets aan veranderen. Het is belangrijk dat je ruimte biedt om behoeften en ambities uit te vragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door vergaderingen in te plannen, waarbij promotiekansen en uitdagingen besproken worden met het team. Zorg er daarnaast voor dat je bereid bent om compromissen te sluiten met je team. Heb je nu geen geld over voor promoties? Zorg dan in ieder geval dat je werknemers meer zeggenschap en vrijheid kunnen krijgen met uitzicht op een salarisverhoging.
Erkenning is onmisbaar voor het motiveren van je werknemers
Herzog verteld dat het belangrijk is om zo veel mogelijk erkenning aan je team te geven. Wanneer je dit niet doet, demotiveert het, terwijl het motiveren van je werknemers juist lukt als je hen de erkenning geeft die zij verdienen. Je kunt erkenning bieden door een schouderklopje, complimenten, bonussen, promoties en het vieren van successen. Probeer erachter te komen welke soort erkenning ieder individu in je team het meest waardeert. Dit kun je doen door zelf of via de HR-afdeling gesprekken in te plannen met betrekking tot de behoeften van je team. Wil iemand liever een compliment in het bijzijn van de andere collega’s, een betaalde kantoorlunch, een certificaat of iets anders?
Eén ding wat zeker is, is dat je werknemers meer gemotiveerd raken als hun harde werk en prestaties erkend en beloond worden. Zorg dus dat je de inzet van je team niet als vanzelfsprekend gaat zien. Wanneer je van hen verlangt dat ze uitzonderlijke prestaties leveren, dien je die prestaties ook naar behoren te belonen.
Verantwoordelijkheid en autonomie op de werkvloer
Wanneer je werknemers zich essentieel voelen, zullen ze langer gemotiveerd blijven om voor je aan de slag te gaan. Dit kun je bereiken door je team zinvol aan het werk te zetten en te houden. Wanneer zij meer verantwoordelijkheid en autonomie ervaren, zal de binding met je bedrijf sterker worden. Het succes van de onderneming, wordt gezien als het succes van het team en ieder afzonderlijk teamlid. Geef je werknemers het gevoel dat zij bijdragen aan alle successen die behaald worden.
Zorg voor een open sfeer, geef elkaar de ruimte om feedback te geven en maak zo veel mogelijk bespreekbaar. Hierdoor heerst er een fijne werksfeer en heeft niemand het idee dat zij op hun tenen moeten lopen en niet zichzelf mogen zijn. Je zou ook meer verantwoordelijkheid aan je werknemers kunnen geven door hen zelf de werktijden te laten bepalen. Wanneer een werknemer zelf bepaalt hoe laat hij of zij begint en eindigt met werk, voelt diegene meer urgentie om gedurende die uren te pieken en veel werk voor elkaar te krijgen. Dit houdt je werknemers gemotiveerd en is ook een vorm van autonomie en verantwoordelijkheid.
Een veilige en gezonde werkomgeving draagt bij aan het motiveren van je werknemers
Verder is een goede balans tussen werk- en privé een must voor gemotiveerde werknemers. Wanneer je team het idee heeft dat zij zowel op werk als in de privé situatie lekker in hun vel zitten, zullen zij gemotiveerder op het werk verschijnen. Zorg ervoor dat je een veilige en gezonde werkomgeving voor je team creëert. Soms kan het helpen om het kantoor of de werkplek niet formeel maar juist huiselijk in te richten. Werken jullie in een creatief beroep, zorg dan voor voldoende inspiratie plekken op de werkvloer. Verder dient de werkplek over voldoende daglicht te beschikken, moet de ventilatie goed ingesteld staan en kun je wat leuke elementen voor ontspanning en gezelligheid aan de werkplek toevoegen.