Home Blog Hoe check je of je loonstrook klopt?

Hoe check je of je loonstrook klopt?

Hoe check je of je loonstrook klopt?

Ken je het gevoel dat je de hele maand keihard hebt gewerkt voor je geld, maar dat het binnen no time op is? Je gaat lekker uit eten met je vrienden, je brengt een bezoekje aan de bioscoop en pakt een goed feestje. Maar als je na een week op je bankrekening kijkt, dan is er van jouw salaris ineens erg weinig over. Dat wordt de rest van de maand droog brood eten… Waar je wellicht wat minder aandacht aan besteedt, is je loonstrook. Wat staat er eigenlijk allemaal op dat papiertje en nog belangrijker, snap je alles dat erop staat? In deze blog neem ik je mee naar de wondere wereld van de loonstrook. Waar moet je op letten en wat is het verschil tussen een oproep en vast contract?

Overzicht van alle data

Op een loonstrook staat de specificatie van jouw loon. Het is een overzicht van alle data met betrekking tot je verloning. De punten die op je loonstrook staan:

  • Opbouw van het loon: hierin vind je de volgende gegevens:
    • Het aantal uren dat je hebt gewerkt;
    • Het brutoloon: loon voor aftrek van loonheffing en werknemerspremies;
    • Loonheffingen: inhouding van loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen.
  • Nettoloon: Loon dat wordt uitbetaald en dus op jouw rekening komt;
  • Reserveringen: Vakantiegeld en de vakantiedagen. Je vakantiegeld is de beloning die je ontvangt met als doel extra kosten van je vakantie te dekken. Het vakantiegeld bestaat uit minimaal 8% van je brutoloon en wordt berekend over het aantal gewerkte uren die je het afgelopen jaar gewerkt hebt. Met vakantiedagen bouw je verlof op, die je kan opnemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
  • Vastgelegde gegevens: Basissalaris, uurloon, heffingskorting, minimumloon en het jaarloon.

Punten die het nakijken waard zijn

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten als je je loonstrook controleert. Een daarvan is de pensioengrondslag. De pensioengrondslag is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Het komt weleens voor dat werkgevers hiervoor een te hoog bedrag van je salaris aftrekken. Dit is niet netjes natuurlijk.

 

Verder is het verstandig om met een kritische blik naar vergoedingen te kijken. Dit zijn extra vergoedingen naast het salaris van een medewerker, zoals een reiskostenvergoeding. Het komt weleens voor dat er een vergoeding ten onrechte gebruteerd is. Als medewerker ontvang je dan minder. Ook kan het gebeuren dat bruto kosten ten onrechte netto zijn uitgekeerd. Een ongewenste situatie omdat je dan als het ware ‘zwart’ wordt uitbetaald.

 

Een ander belangrijk aandachtspunt is de opbouw van jouw vakantiegeld. Zoals iedereen waarschijnlijk weet, bouw je vakantiegeld op over jouw bruto loon. Maar bouw je dit ook op over een onrechtmatigheidstoeslag, aanvulling salaris, uitbetaling vakantiedagen en alle andere bruto vergoedingen? Indien de ingestelde grondslagen in het salarispakket van de werkgever onjuist zijn, kan dit tot gevolg hebben dat je te weinig vakantiegeld opbouwt.

 

 

                                                                               Lijkt jouw loonstrook ook net Chinees?

Verschil tussen een oproep- en een vast contract

Bij een vast contract heb je elke maand hetzelfde bruto maandsalaris. Veel andere variabelen, zoals je reiskosten zijn ook een constante. Bij een oproep-contract heb je juist een sterk wisselend salaris. Werk je op oproepbasis dan wordt het loon logischerwijs opgebouwd naar het aantal uren dat je gewerkt hebt. Stel je voor dat je 8 uur hebt gewerkt en 10 euro bruto per uur verdient,  dan ontvang je 80 euro bruto. Maar er kunnen meer complexe zaken verschillen. Zo kan het zijn dat volgens jouw cao een oproepkracht geen pensioen opbouwt, en iemand met een vast contract wel. Ook kan de uitbetaling van vakantiedagen verschillen. Opnieuw een aandachtspunt om te bepalen of deze differentiatie juist is toegepast.

Klagen, verstandig of niet?

Als je merkt dat je loonstrook niet klopt kun je bij je werkgever eisen dat het wordt gecorrigeerd. Een correcte loonstrook is een plicht van de werkgever. Hij of zij hoort zich te houden aan de wet en, indien van toepassing, een cao. Mijn advies: ga zeker klagen als het je overkomt!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative