Home Blog HR Advies van Marga de Nooij

HR Advies van Marga de Nooij

HR Advies van Marga de Nooij

PayingIT heeft een duidelijk doel: het klantvriendelijkste payrollbedrijf van Nederland worden. Of zoals wij het liever verwoorden: het people friendliest. Hiermee bedoelen we dat alles wat we doen over mensen gaat. En dat we deze mensen op de meest vriendelijke manier willen benaderen. Dit wordt nog wel eens vergeten in deze branche, vinden wij. Iemand die hier net zo over denkt is onze nieuwe kennispartner van HRMdeNooij.

 

Het geven van HR advies interesseert haar zo omdat het in haar ogen de mensen in een organisatie zijn die het doen. En daar kunnen wij ons helemaal in vinden!

Even voorstellen

Naam: Marga de Nooij
 

Geboortedatum: 1964

 

Woonplaats: Ouderkerk aan de Amstel

 

Werkzaam bij: HRMdeNooij

 

Functie: Zelfstandig HR adviseur
 
 
 
 

Wie is Marga de Nooij?

Ik ben Marga de Nooij en onder de naam HRMdeNooij werkzaam als zelfstandig HR adviseur. Ik adviseer bedrijven met personeel maar zonder eigen HR afdeling over personele vragen. De samenwerking met andere ondernemers vind ik heel inspirerend en zo ervaar ik ook de samenwerking met PayingIT.  Ik vind het dan ook bijzonder leuk om hier op deze plek mijzelf voor te stellen als kennispartner.

Geboren en getogen?

Ik ben van het bouwjaar 1964 en geboren in Ouderkerk aan de Amstel. Als kind had ik het voorrecht om op een boerderij op te groeien: wij hadden alle ruimte om buiten te spelen, in bomen te klimmen, hutten te bouwen, slootje springen enz. enz. Echt helemaal top. Maar gek genoeg was ik ook jaloers op mijn klasgenootjes in het dorp: zij hoefden het paadje achterom maar uit te lopen om met vriendinnetjes te kunnen spelen, terwijl ik altijd vooraf moest afspreken en gebracht en gehaald moest worden. Zo leerde ik al vroeg dat een situatie ook een andere kant heeft.

Waar droomde je van als kind?

Als kind stond ik dichtbij de natuur. Ik vond het heerlijk om met mijn vader mee het land in te gaan om de koeien op te halen. Van hem leerde ik veel dieren en planten herkennen. Ik heb toen weleens gedacht om boer te worden. Maar nog liever werd ik zuster om dan in een derde wereldland te gaan werken. Want ik wilde erg graag mensen helpen en de wereld verbeteren; ik kon slecht tegen onrecht en ongelijkheid.

Hoe was je in je studententijd?

Best wel een beetje saai –denk ik nu. Ik was niet het type voor een wild studentenleven. Wel ging ik veel uit, maar ik was ook serieus met mijn studie bezig. Ik was uitgeloot voor een medische opleiding en belandde min of meer bij toeval op de lerarenopleiding die ik uiteindelijk ook afgemaakt heb. Na drie jaar in het LBO voor de klas te hebben gestaan, wist ik dat daar mijn toekomst niet lag. Ik wilde meer zichtbaar resultaat van mijn inspanning zien!

 

Dat vond ik wel bij Manpower waar ik twaalf jaar gewerkt heb. Daar leerde ik te denken en handelen als lokaal ondernemer: Een goed idee? Werk het uit en ga maar doen. Levert het niet voldoende op? Dan moest je met een goed verhaal komen! Ik denk weleens dat daar mijn basis voor het eigen ondernemerschap gelegd is. Via het uitzendwezen ben ik uiteindelijk in het personeelswerk beland. En daar zag ik veel van mijn interesses bij elkaar komen. Manpower voerde destijds de slogan ‘Iedereen is ergens goed in’. En dat is nog altijd wat mij beweegt. Iedereen is ergens goed in, maar het is de kunst om in een organisatie die talenten op de juiste plek in te zetten en ingezet te houden.

Hoe ben je begonnen met HRMdeNooij?

Na Manpower nam ik een sabbatical en vervolgde mijn studie Post HBO Human Resources, waar ik tijdens mijn Manpower tijd mee gestart was. Toen de jongste drie jaar was vond ik het tijd om weer aan het werk te gaan en startte op een HR afdeling. Toen deze baan ophield te bestaan en een tijdelijke baan niet meer werd verlengd, stond ik voor de keus werkloos of zzp-er te worden. Dat was voor mij het laatste duwtje om de stap te wagen. En hier heb ik nog geen moment spijt van.

 

Het vakgebied van HR vind ik heel boeiend. Het zijn de mensen in de organisatie die het doen! Automatisering of niet. Daar zit de kennis, zij doen het werk, staan klanten te woord, maken producten, ontwikkelen software, zorgen dat systemen werken, repareren, voeren de diensten uit… Zij dragen bij aan het realiseren van de doelstellingen! Als werkgever wil je dat zij hun werk goed doen. En dat betekent dat je de juiste mensen op de juiste plek moet inzetten. Ik zoek de balans in de dynamiek tussen de werkgever en de medewerker. Door steeds het belang van de werkgever en van de medewerker in het oog te houden, streef ik ernaar om talent tot zijn recht te laten komen.

Je richt je op het midden en kleinbedrijf. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik ben wat men noemt een HR generalist. Ik vind de veelzijdigheid van het HR vak zo mooi en heb me niet willen specialiseren op een deelgebied. Waarbij ik het meest in mijn element zit op het scheidsvlak van beleid vertalen naar uitvoering. Meedenken over beleid maar ook werken aan de uitvoering. Dit kan vooral goed in het MKB. En daar beweeg ik me graag tussen medewerkers en directie.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Het plezier waarmee ik nu mijn werk doe en dat het na drie jaar zelfstandig ondernemerschap zo lekker gaat, maakt me sowieso heel trots. Maar trots ben ik ook op de manager die nu, mede door mijn hulp, het HR beleid in zijn organisatie uitvoert. Door groei van de organisatie ontbrak de structuur in het personeelsbeleid. Met het MT heb ik HR lijnen uitgezet en ‘HR-instrumenten’ ingericht. En als ik dan zie hoe dit door de organisatie is oppakt, wordt uitgevoerd en er zichtbaar en meetbaar resultaat mee behaald wordt, maakt mij dat blij!

Wat kan je betekenen voor de zakenrelaties van PayingIT?

Ik geef ondernemers HR advies over allerlei uiteenlopende personele zaken. Dat kunnen incidentele op zichzelf staande vragen zijn, gericht op een specifieke case zoals de verzuimbegeleiding van een langdurig zieke of voor het opstellen of actualiseren van een personeelshandboek. Maar ook met het opzetten van een HR policy of het opzetten van een HR afdeling.

 

De relaties van PayingIT zijn gewend met een flexibele schil te werken en dan komt het aan op goede  personeelsplanning. Hoe is de balans tussen vast en flexibel? En hoe kan hij de flexibele schil aan zich binden? Allemaal vragen waar ik hen bij kan adviseren en ontzorgen.

Wat is een ding in je leven dat je niet doet, maar wel graag zou willen doen?

Oei, welke zal ik noemen…Een paar maanden in de rimboe de handen uit de mouwen steken, een schooltje opbouwen en leraren opleiden. Of op een vrachtwagen rijden. Zo’n mooie hoge truck en dan zo’n groot ding voortbewegen! Maar ik wil ook al heel lang een bedrijfskundige opleiding volgen. En dat ga ik binnenkort ook daadwerkelijk doen! Volgende maand start ik met een masterclass Strategisch en Bedrijfskundig HRM.

Ten slotte: Het is een kunst om iemands talenten te herkennen en optimaal in je organisatie in te zetten. Heb je vast een tip voor ondernemers hoe je iemands talenten het beste naar boven haalt?

Daag de medewerker uit om uit zijn comfortzone te komen en geef daarbij de medewerker zelf de ruimte om in te vullen wat en hoe. Stimuleer, faciliteer en geef hem de ruimte om fouten te maken! En zie wat er uit voort komt!

 

Ben jij ondernemer in het midden of kleinbedrijf en kun je wel wat HR advies gebruiken? Houd onze blog dan goed in de gaten! Marga gaat als kennispartner regelmatig bij ons bloggen met nuttige tips en trics om talent zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen in een organisatie.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative