Huidige stand van zaken rondom corona voor werknemers en werkgevers
Het coronavirus houdt de wereld al meer dan een jaar in z’n greep. Het virus heeft het leven van velen ingrijpend veranderd en blijft ervoor zorgen dat zowel werknemers als werkgevers zich constant moeten aanpassen. Onze gezondheid, economie, banen en inkomens moeten beschermd worden en het is belangrijk om zo veel mogelijk door te blijven gaan met werken. Alle maatregelen die door de overheid worden afgeroepen hebben invloed op hoe je kunt werken en op welke manier jij er alles aan kunt doen om jouw onderneming en baan in leven te houden. Bij Payingit houden wij werknemers en werkgevers graag up-to-date met betrekking tot de maatregelen die genomen worden. In deze blog lees je meer over de huidige stand van zaken.
Iedereen met klachten blijft thuis tot er een corona test is gedaan
Ben jij ondernemer en wil je graag weten hoe jij de kans op besmetting gedurende het werken op locatie verkleint? Dan is het belangrijk dat jij open en eerlijk communiceert met de werknemers die je in dienst hebt. Probeer geen taboe van het virus te maken en bespreek met iedereen dat er in geval van klachten direct getest wordt. Maak het vanzelfsprekend dat jijzelf en jouw medewerkers thuisblijven op het moment dat zij gezondheidsklachten ervaren die met het coronavirus te maken hebben. Zelfs als er sprake is van maar één van de symptomen moet men zijn/haar eigen verantwoordelijkheid al nemen.
Het is niet de bedoeling dat werknemers twee weken thuisblijven wanneer zij gezondheidsklachten ervaren. Zelfs de overheid laat weten dat testen het allerbelangrijkste is, dus zorg ervoor dat jij jouw medewerkers met klachten kunt wijzen op een testlocatie en vertel hen dat zij daar een afspraak kunnen maken. Pas wanneer de test positief blijkt, is het belangrijk dat de werknemer thuis blijft en de ziekte uitzit. Wanneer er niets aan de hand is en het om een loopneus of hoestje gaat, kan de werknemer gewoon weer komen werken.
Bespreek ook meteen met elkaar dat huisgenoten of gezinsleden van een persoon met klachten, allemaal thuis moeten blijven tot de uitslag van de corona test bekend is. Wanneer de huisgenoot positief getest wordt, moet iedereen uit hetzelfde huishouden thuisblijven en vertelt de GGD je precies wat de vervolgstappen zijn. Dit geldt voor alle werkende mensen met alle beroepen, dus ook de personen met een cruciaal beroep of een baan binnen de gezondheidszorg.
Wat zijn de huidige regels rondom thuiswerken?
De Nederlandse overheid en het RIVM laten meermaals weten dat men zo veel mogelijk moet kiezen om thuis te werken. Werkzaamheden die ook vanuit huis gedaan kunnen worden, moeten zoveel mogelijk in de thuissituatie van de werknemers plaatsvinden. De werkgevers die hun personeel op de werkvloer nodig hebben, moeten ervoor zorgen dat de werktijden zo goed mogelijk verspreid zijn. Probeer soms kleine clubjes personeel toe te laten maar zorg ervoor dat het overgrote deel van jouw personeel gewoon vanuit huis kan werken.
In deze bizarre situatie kan het gek aanvoelen om leiding te geven aan personeelsleden terwijl zij niet op locatie werkzaam zijn. Het vraagt veel van de creativiteit van ondernemers, werkgevers en werknemers om op afstand als een team te blijven fungeren. Het kan helpen om gedurende deze hele periode meer begrip en vertrouwen richting elkaar te uiten. Zorg ervoor dat je als werkgever, maar ook als werknemer actief contact onderhoudt met het hele team. Spreek ieders verwachtingen uit en ga er niet van uit dat men weet wat ze van elkaar verwachten, zonder dit duidelijk te maken. Ga meetings met elkaar aan via de laptops en probeer te peilen hoe alle betrokkenen erin staan.
Verder kan het helpen om duidelijke doelen en deadlines gedurende deze periode te stellen. Wanneer er tussentijdse evaluaties plaatsvinden over deze deadlines en doelen, kan er gecheckt worden of alle neuzen nog steeds dezelfde kant op staan. Communicatie en verwachtingen uitspreken is nu dus belangrijker dan ooit. Voor werknemers geldt, stel vragen als je ze hebt en zorg ervoor dat je precies weet wat jouw taken de komende periode zijn.
Hoe zit het met de vakanties van werkgevers en personeel in tijden van corona?
Het is bijna voorjaar en aangezien wij met z’n allen lange tijd binnen hebben gezeten en onszelf van alles hebben ontzegd, is het niet gek dat men nu het voorzichtig weer kan toch op vakantie wil gaan. Doordat het coronavirus in Europa opnieuw begint op te laaien, veranderen de vakantiebestemmingen nog weleens van geel in oranje of rood. Hoe kun jij hier als werknemer en werkgever op reageren? Als werkgever kun jij jouw personeel niet ontzeggen om naar oranje of rode gebieden in de wereld af te reizen. Wanneer jouw werknemer ervoor kiest om toch op vakantie te gaan naar een gevaarlijk gebied met kans op besmetting, moet de medewerker na thuiskomst twee weken in quarantaine blijven.
Jij hoeft het loon van de medewerker gedurende die periode niet door te betalen wanneer thuiswerken geen optie is. De werknemer bekoopt zijn keuze met twee weken geen salaris wanneer thuiswerken geen optie is. Als de medewerker gedurende de thuisquarantaine wel uit huis kan werken, moet je zijn/haar loon uiteraard doorbetalen.
Zorg ervoor dat je de werknemers hierop attendeert voordat zij op vakantie gaan. Op die manier worden verrassende situaties voorkomen en weet je werknemer precies wat er na terugkomst uit een land wat rood of oranje is, van hem/haar wordt verwacht. Informeren kan geen kwaad en dan kunnen miscommunicaties van tevoren voorkomen worden. Als werkgever kun je een nieuwsbrief maken hoe er vanuit de onderneming naar thuisquarantaine wordt gekeken en welke stappen er op dat moment worden ondernomen. Op die manier weet iedereen in het bedrijf waar hij/zij aan toe is.
Wat gebeurt er eigenlijk op het moment dat een land tijdens jouw vakantie op rood of oranje springt? Dan kun je hier niets aan doen, aangezien de situatie nog niet zo onveilig was op het moment dat je de vakantie boekte en onderweg was. Komen jijzelf en jouw werknemers zo snel mogelijk na het veranderde reisadvies terug naar Nederland en kiezen zij ervoor om twee weken in thuisquarantaine te blijven? Dan heeft de werknemer nog wél recht op loondoorbetaling. Wanneer de werknemer eerder terugkomt van vakantie en in Nederland dus nog vakantiedagen over heeft, gelden deze vakantiedagen voor de quarantaineperiode. Het is voor werknemers niet mogelijk om zomaar vakantiedagen terug te draaien en er weer thuiswerkdagen van te maken. Dit kan alleen in overleg met de werkgever en na goedkeuring geregeld worden.
Wat nou als er een belangrijke zakenreis voor jou en jouw werknemers op de planning staat en de bestemming een aangescherpt reisadvies krijgt? Dan is het advies meteen weer om er open en eerlijk met jouw werknemers over te communiceren. Neem het advies in acht en bekijk of er andere mogelijkheden zijn om de zakenreis en afspraak vanuit Nederland te plannen. In deze situatie gaan veel mensen akkoord met een videocall. Wellicht dat de zakenpartner het bezoek in overleg uitstelt of dat er voor een videocall gekozen wordt. Overal is een oplossing voor en uit onderzoek is gebleken dat men steeds creatiever wordt in het bedenken van oplossingen. Daarnaast zit iedereen in dezelfde vervelende situatie dus het zou vreemd zijn als anderen negatief reageren op een ander zakenvoorstel om de veiligheid van iedereen te kunnen waarborgen.
Hoe ga je als werkgever met vergoedingen en verlofuren om?
Nu jouw medewerkers vanuit huis werken, reizen zij bijvoorbeeld niet meer met de trein, fiets of auto naar hun werk toe. Wat zijn de regels rondom reiskostenvergoedingen uitkeren op het moment dat jouw personeel vanuit huis werkt? Wanneer jouw personeel tijdens de coronacrisis vanuit huis werkt, mag jij als werkgever beslissen om de reiskosten voor die betreffende periode te annuleren. Let er wel op dat dit alleen mogelijk is als de reiskosten los van de cao of andere afspraken in het arbeidscontract zijn gemaakt.
Verder ben je er als werkgever toe verplicht om het salaris van jouw werknemers door te betalen, ook op het moment dat zij door te weinig werk niet kunnen werken. Jij bent ervoor verantwoordelijk dat jouw werknemers maandelijks aan hun contracturen komen. Gelukkig kun je als werkgever financiële hulp aanvragen op het moment dat je omzetverlies lijdt, met dat geld kun jij de contracturen van jouw medewerkers blijven betalen. De werkgever mag de werknemer in ieder geval niet verplichten om (bovenwettelijke) vakantiedagen op te nemen op het moment dat er te weinig werk is.
Zelfs wanneer een medewerker thuis moet blijven omdat één van de inwonende corona blijkt te hebben, mag je hier als werkgever geen vakantie uren of verlofuren voor in rekening brengen. De medewerker in kwestie moet zijn werkzaamheden waar dat mogelijk is thuis voortzetten. Kan er echt geen creatieve oplossing gevonden worden om de werknemer thuis te laten werken? Dan moet het salaris van die medewerker nog steeds doorbetaald worden. Uiteraard is het geen probleem om verlofuren of vakantiedagen uit te betalen op het moment dat de werknemer hiermee akkoord gaat. Wellicht kun je als werkgever tot een overeenkomst met de werknemer komen, aangezien het een speciale tijd is waarin iedereen zijn steentje zoveel mogelijk bij wil dragen. Ga het gesprek open en zonder verwachting aan en kijk wat eruit naar voren komt.
Houd veranderingen vooral goed in de gaten
Aangezien wij met z’n allen nog niet weten waar deze situatie naartoe gaat en het virus nu opnieuw zijn opmars begint te maken, is het goed om veranderingen in maatregelen goed in de gaten te houden. Bij Payingit adviseren wij onze klanten en werknemers daarom ook om het nieuws te volgen en zich aan de maatregelen te houden. Het scheelt dat iedereen in dezelfde situatie zit en men telkens goed geïnformeerd wordt over wat de vervolgstappen en nieuwe maatregelen zijn.
Wanneer je liever niet te veel bij het coronanieuws betrokken raakt, kun je ervoor kiezen om eens per week de nieuwe uitkomsten door te lezen. Werkgevers en werknemers zijn niet alleen en daarom zal belangrijk nieuws in ieder geval kenbaar worden doordat je met mensen samenwerkt en communiceert. Het houdt ons allemaal bezig dus er is geen mogelijkheid dat je als werkgever of werknemer belangrijke maatregelen over het hoofd gaat zien.