Home Blog Meer uren in minder dagen werken: kan dit dé oplossing zijn voor de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt?
Meer uren in minder dagen werken: kan dit dé oplossing zijn voor de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt?

Meer uren in minder dagen werken: kan dit dé oplossing zijn voor de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt?

Beeld je eens in: meer werknemers die meer uren in minder dagen werken. Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), is geen arbeidsmarktexpert, maar maakt zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens Marcel Levi is het tijd voor nieuwe werkvormen om deze problemen aan te pakken. Hij heeft in Engeland van dichtbij meegemaakt dat het kan werken. Door de lange reistijden besloten ze daar in ziekenhuizen te experimenteren met werkdagen van 12,5 uur. Ze veranderden een drieploegendienst in een tweeploegenrooster. De resultaten waren positief: een fulltimebaan met een driedaagse werkweek, minder overdrachtsmomenten en dus minder verloren informatie. In deze blog gaan wij dieper in op waarom een kortere werkweek interessant kan zijn in Nederland.

Wat als meer werknemers meer uren in minder dagen werken?

Hoewel de Arbeidstijdenwet in Nederland werkdagen van 12,5 uur niet zal toestaan, denkt Marcel Levi dat het maken van langere dagen in Nederland ook zinvol kan zijn. In plaats van de gebruikelijke veertig uur per week verdeeld over vijf dagen, oppert hij het idee van vier dagen werken waarop je tien uur maakt. Op die manier zou iemand die normaal gesproken vier dagen werkt, met een kleine uitbreiding van twee uurtjes per dag, hetzelfde werk in drie dagen kunnen afronden en daarmee vier dagen vrij kunnen zijn voor gezin en sociale bezigheden.

Stel je voor dat meer mensen in Nederland kiezen voor dit soort langere werkdagen. Dan zou de arbeidsmarkt flexibeler worden en werknemers zouden meer tijd hebben om van hun privéleven te genieten. Dit zou kunnen resulteren in een betere balans tussen werk en privé, minder stress en uiteindelijk blijere werknemers. Daarnaast kan deze benadering bijdragen aan het verlichten van de druk op de arbeidsmarkt en het soepeler laten functioneren van onze maatschappij. Volgens Marcel Levi is het absoluut de moeite waard om deze vernieuwende werkwijze te verkennen en te onderzoeken hoe het de arbeidsmarkt tot een betere plek kan maken.

Welke voordelen zitten er aan meer uren in minder dagen werken?

Het idee van meer uren in minder dagen werken kan voor veel mensen aantrekkelijk zijn. Wij zetten een aantal voordelen die deze aanpak met zich meebrengt graag voor je op een rij. Er vindt bijvoorbeeld een verlaging van de kinderopvangkosten plaats. Wanneer ouders een dag minder werken, zijn er minder dagen waarop kinderopvang nodig is, wat resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing. Dit is vooral een groot voordeel voor de werknemers die ervoor kiezen om meer uren in minder dagen te werken.

Een ander voordeel is de afname van reistijd. Stel je voor dat je vier in plaats van vijf dagen naar je werk reist… Je bespaart dan al snel een paar uur per week, wat je weer in je privéleven kunt steken. Bovendien kan het werken van langere dagen in combinatie met minder werkdagen ook bijdragen aan het verminderen van burn-out klachten. Door langere pauzes tussen de werkdagen door, hebben werknemers meer tijd om te ontspannen en op te laden.

Een kortere werkweek heeft op termijn de toekomst

In de toekomst zou een kortere werkweek zomaar eens de norm kunnen worden. Stel je voor, meer tijd voor jezelf, je gezin en je hobby’s, wie wil dat nou niet? En het mooie is, het is niet alleen fijn voor de werknemers, maar het heeft ook een heleboel voordelen voor je gezondheid en het milieu. Met een kortere werkweek kan je een betere balans vinden tussen werk en privé. Dus geen overuren meer om een deadline te halen en meer tijd voor ontspanning. Bovendien wordt het makkelijker om voor de kinderen te zorgen, of eindelijk die taalcursus op te pakken die je altijd al wilde doen.

Daarnaast is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Minder stress, minder burn-outs en meer tijd om te sporten en gezond te eten. Win-win! Op het moment dat werknemers zich beter voelen, zijn ze vaak ook productiever op het werk. Uiteindelijk is de kortere werkweek dus ook goed voor de werkgevers. Als laatste nog een ander interessant voordeel: het milieu. Minder dagen werken betekent minder vaak de auto pakken of met het OV reizen. Hiermee draagt iedereen een steentje bij aan een beter klimaat.

Meer uren in minder dagen past helaas niet bij elke beroepsgroep

Kantoormedewerkers kunnen bijvoorbeeld makkelijker langere dagen maken dan mensen die fysiek werk verrichten. Voor stratenmakers of fabrieksarbeiders kunnen meer uren in een dag juist leiden tot negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Denk maar aan overbelasting en vermoeidheid. Een mogelijke oplossing hiervoor is werknemers de keuze te bieden om te kiezen voor meer uren in minder dagen, zodat zij meer vrijheid en flexibiliteit krijgen. Op deze manier hoeven werknemers niet altijd meer uren in minder dagen te werken, maar kunnen zij dit doen wanneer het ze het beste uitkomt.

Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de individuele behoeften en voorkeuren van werknemers.  Dit draait uiteindelijk uit op een betere werk-privébalans en meer tevredenheid op de werkvloer.

Hoe komt het dat Nederlanders steeds minder graag méér werken?

Tegenwoordig zijn Nederlanders niet zo happig op méér uren werken, dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit fenomeen komt waarschijnlijk door de groeiende wens voor een betere balans tussen werk en privé. Vooral vrouwen werken parttime, wat laat zien dat zij meer tijd willen voor het gezin, hobby’s en persoonlijke groei.

Natuurlijk zijn er mensen die best meer willen werken, maar de manier waarop dit wordt gevraagd kan een groot verschil maken. Stel je voor, je baas vraagt of je van 30 naar 40 uur per week wil groeien– klinkt niet echt aantrekkelijk, toch? Daarom dienen werkgevers creatief te zijn om het idee van meer werken aantrekkelijk te maken. Een slimme oplossing is bijvoorbeeld om meer uren op één dag te werken, met als bonus extra vrije dagen in de week. Werknemers genieten op die manier van de pluspunten van een langere werkweek, maar hebben ook meer tijd voor zichzelf. Op deze manier kan de werkgever beter inspelen op wat werknemers willen en een werkomgeving creëren die aantrekkelijk en flexibel is.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative