Ondernemers in het MKB zien winstgroei teruglopen

Ondernemers in het mkb zien winstgroei teruglopen

Ondernemers in het mkb zien winstgroei teruglopen

De omzet van het midden- en kleinbedrijf in Nederland is vorig jaar, net als de jaren daarvoor, gestegen. Echter zagen ondernemers in het mkb hun winstgroei teruglopen. De omzetgroei steeg dus wel, terwijl de winstgroei in vergelijking minder werd. Hoe dit komt? Voor een groot deel door stijgende personeelskosten in het mkb. Dit blijkt uit een in juni gepubliceerd onderzoek van accountantsvereniging SRA. Om het onderzoek uit te voeren werd er een analyse gedaan op basis van 130.000 jaarrekeningen.

Omzetgroei groter, winstgroei kleiner

Vorig jaar steeg de omzet van ondernemers in het mkb met gemiddeld 7,4%. In 2015 was dit iets lager, namelijk 5,1%. De gemiddelde winst van ondernemers in het mkb steeg in 2016 met 20,4%. In 2015 was dit 29,9% en in 2014 was dit 31,5%. De winstgroei is de afgelopen jaren dus gedaald.

 

 

Groeiende personeelskosten

Als belangrijkste reden voor de kleiner wordende winstgroei worden stijgende personeelskosten genoemd. Gemiddeld namen de personeelskosten in 2016 met 6% toe. In 2015 was dit 3,1%. Zoals in de grafiek hieronder te zien is, steeg de groei in personeelskosten in elke branche behalve in de horeca. In de horeca stegen de personeelskosten in 2015 met 8,1%. In 2016 was dit 7,5%. Tenslotte is de grootste stijging in de groei van personeelskosten in de automotive industrie waargenomen. In deze branche stegen de kosten in 2015 met 0,5% tegenover 11% in 2016.

Winstgroei in bouw het grootst

In de bouwsector was de winstgroei het grootst. In deze sector nam de winst vorig jaar met 81,2% toe. De reden hiervoor? Volgens onderzoekers komt dit omdat de woningmarkt in Nederland weer is aangetrokken. De winstgroei is het sterkst afgenomen in de automotive en logistiek sectoren. De reden hierachter is de druk op prijzen en verdienmodellen in de branches.

Wat is jouw ervaring?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring. Ben jij een ondernemer in het mkb en ervaar je ook dat de winstgroei is teruggelopen? Of juist het tegenovergestelde? Laat het weten door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website, of door te reageren via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak