Personeelstekort zorgt voor rem groei uitzendbranche - Payingit

Categorie: Blog, Kennis

Auteur:

27 november 2018

Personeelstekort zorgt voor rem groei uitzendbranche

Personeelstekort zorgt op korte termijn voor rem groei uitzendbranche in Nederland. Dit blijkt uit de Verwachtingen van ABN-AMRO Zakelijke Dienstverlening. De uitzendbranche profiteert van de aantrekkende economie en arbeidsmarkt, maar daardoor ontstaat er ook juist een personeelstekort in de branche.

 

Ook wordt er verwacht dat de digitalisering en robotisering van de arbeidsmarkt een bedreiging maar tegelijk een kans kan zijn voor de sector. Uitzenders zullen dus met een aantal uitdagingen om moeten gaan. Maar welke uitdagingen zijn dit precies?

Personeelstekort

Uit het onderzoek blijkt dat de uitzendbranche dit jaar 6% is gegroeid. Volgend jaar krimpt de groei naar 5%. Wel wordt er aangegeven dat dit afhankelijk is van hoe uitzenders met de uitdagingen omgaan. De korte termijnuitdaging voor de branche is het tekort aan personeel. De uitzendbranche is de laatste jaren namelijk enorm gegroeid. De omzet in de uitzendbranche begint nu terug te lopen door het minder aantal totale arbeidsuren en daardoor de totale omzet in de sector.

 

Volgens het onderzoek geeft 60% van de uitzendondernemers aan minder hard te kunnen groeien door een tekort aan personeel. Het tekort aan personeel is overigens niet een trend die alleen door payrollbedrijven en uitzendbureaus wordt gevoeld. In heel Nederland neemt de krapte momenteel toe.

Digitalisering en robotisering

 

Robotisering en presoneelstekort zorgt voor rem groei uitzendbranche

 

De uitdaging voor de lange termijn in de sector is de toenemende digitalisering en robotisering van de arbeidsmarkt. Er wordt verwacht dat werk in het recruitmentproces, de accountancy, industriële sector en secretariaat door machines overgenomen wordt. Het is van belang dat de branche hier goed mee omgaat. Er wordt voorspelt dat er namelijk ook banen bijkomen door de digitalisering en robotisering. Denk hierbij aan banen als data-analist, softwareontwikkelaar en online sales.

Economische groei en werkloosheid

Tenslotte blijkt dat de uitzendbranche het moeilijk krijgt door een mindere economische groei, en een lage werkloosheid. Zo zou de branche het best ‘presteren’ bij een werkloosheid boven de 5%, en een economische groei boven de 2%. Nederland zal dit jaar een werkloosheidspercentage van 3,5% bereiken. Bij alles onder de 5% is het voor uitzendbureaus lastig om aan personeel te komen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over het tekort aan personeel in de uitzendbranche of in Nederland algemeen? Laat het ons weten! Je kunt reageren onder de blogpost op onze site, of via één van onze social mediakanalen.

Gylian is als Marketing & Communications Specialist verantwoordelijk voor het schrijven van webteksten en blogs, het optimaliseren van de website, onze social media kanalen, en het monitoren van de actualiteiten die relevant zijn voor Payingit.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

Gemiddeld inkomen van twintigers naar beneden

Gemiddeld inkomen van twintigers naar beneden Het gemiddeld inkomen van twintigers is de afgelopen tien…

Lees artikel
aricle-image

Mens, lach toch een beetje!

Mens, lach toch een beetje! Ken je dat? Dat de tranen over je wangen stromen,…

Lees artikel
aricle-image

Startende ondernemer? Check onze tips & tricks

Tips & Tricks voor de startende ondernemer Als startende ondernemer wil je je bezighouden met…

Lees artikel

Schrijf een reactie