sollicitatie experts

Sollicitatie expert worden doe je zo

Sollicitatie expert worden doe je zo

Solliciteren. Het is een flinke uitdaging. Na de speurtocht naar geschikte vacatures begint het knutselen aan een sterk CV en het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief. En vergeet daarbij niet dat je goed vindbaar moet zijn op LinkedIn.

 

Weet jij hoe je ervoor zorgt dat jouw sollicitatie er in een keer uitspringt? Onze nieuwe kennispartner van De Sollicitatie Experts weet dit in ieder geval wel.

Even voorstellen

Naam: Eveline Pernoud

 

Geboortejaar: 1979

 

Woonplaats: Amsterdam

 

Werkzaam bij: De Sollicitatie Experts

 

Functie: Profileringsexpert, LinkedIn trainer, columnist de Financiële Telegraaf

 

Hobby & Passie: Reizen, het liefst naar landen waar de cultuur totaal anders is. Met alleen een vliegticket voor de heen- en terugweg geboekt en verder zien waar de wind je brengt. Het optimale gevoel van vrijheid en ontspannen.

Waar droomde je van als kind?

Als kind droomde ik van verre landen, bijzondere culturen en verre reizen. Ik smulde van alle boeken die ik daarover las en plaatjes die ik ervan zag. Toen was reizen nog lang niet zo vanzelfsprekend als nu en helemaal niet als je opgroeit in Zeeuws-Vlaanderen. Mijn droom was om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan als ik groot was, daar de Engelse taal te leren en misschien wel een paar jaar in het buitenland te gaan wonen. De Engelse taal en vooral ook het accent vond ik altijd zo mooi. Mijn droom van toen is gedeeltelijk uitgekomen. Het werd een uitwisseling naar Lyon in Frankrijk tijdens mijn studententijd en het leren van de Franse taal. Dat ik inmiddels getrouwd ben met een Fransman en mijn kinderen tweetalig opvoed, zijn voor mij de kersen op mijn dromentaart.

Hoe was je in je studententijd?

Best serieus. Ik herinner me dat ik het in het begin vrij spannend vond. Op kamers, naar de ‘grote’ stad (Breda en later Tilburg, ik was niks gewend), alles zelf uitzoeken en in het weekend met je tas vol was weer naar huis. Maar eenmaal mijn draai gevonden vond ik het geweldig en genoot van alles wat het studentenleven te bieden had. Ik was actief bij de studievereniging, organiseerde meerdere activiteiten en ging ook regelmatig uit. Daarnaast was ik heel doelgericht bezig met mijn stages. Die moesten bij een groot bedrijf zijn. In de vakanties en op zaterdag werkte ik bij een lokale Rabobank. Mijn bijbaantjes en stages hebben er voor gezorgd dat ik ontdekte wat ik leuk vond en wat niet. En zo kwam ik erachter dat de studie Bedrijfseconomie in de praktijk voor mij toch veel te cijfermatig was. Ik miste het menselijke aspect. Toen besloot ik om een masterstudie Organisatiewetenschappen te volgen, een studie gericht op het gedrag van mensen binnen organisaties. Heel interessant!

Hoe ben je begonnen met De Sollicitatie Experts?

Na mijn studie wilde ik graag beginnen op de HR afdeling. Werving en selectie leek me mooi om mee te starten. Het dynamische karakter en het positieve (iemand een baan bezorgen) spraken me erg aan. Zo geschiedde. Ik ben op het hoofdkantoor van Manpower in Brussel gestart en daarna verder gegaan als corporate recruiter bij een financiële dienstverlener in de Randstad. Bij deze laatste heb ik de werving en selectie gedaan van junior tot zeer senior profielen, voor functies in de lijn en voor staffuncties. Ik mocht hier ook de arbeidsmarktcommunicatie op me nemen en de ontwikkeling van het indiensttredingsprogramma voor starters. Een hele leuke en leerzame tijd. Nadat ik dit bijna 7 jaar had gedaan wilde ik me richten op hetgeen me de meeste voldoening gaf in mijn werk: mensen de baan bezorgen die ze gelukkig maakt.

Je bent gespecialiseerd in het geven van sollicitatie advies en personal branding.  Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik ben van mening dat iedereen de baan verdient waar hij of zij gelukkig van wordt. Welke baan en uit welke werkzaamheden die bestaat is voor iedereen weer anders. Vaak zijn er meer opties dan je denkt, ook als je iets totaal anders wilt. Alleen is het wel belangrijk om te laten zien dat je geschikt bent voor de functie die je ambieert. En dat aspect vinden veel mensen best lastig. Het is zaak om op de meest relevante onderdelen van je carrière de focus te leggen, concreet weer te geven wat je hebt gedaan en wat je resultaten waren. Als je dit goed en consistent doet zien werkgevers veel sneller een match. Je zakelijke carrière helder weergeven is niet alleen voor baanzoekers relevant. Ook als je zzp-er bent of interim opdrachten doet is een goede profilering waardevol. Het kan je uurtarief verhogen en ervoor zorgen dat je leukere opdrachten of klanten krijgt.

Wat is het gekste probleem dat je voorgelegd hebt gekregen in je carrière?

Een radicale carrièreswitch blijft een uitdaging om helder weer te geven. De meest bijzondere vond ik toch wel die van een klant die meer dan 25 jaar aannemer was geweest en uiteindelijk zijn carrière verder wilde zetten als coach. Voor mij op het eerste gezicht twee uitersten. Het was goed doorvragen bij deze klant en erachter komen wat de rode draad was in dit hele verhaal, maar uiteindelijk is het gelukt en hebben we hier een helder profiel van kunnen maken waarmee hij de markt op kon.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Dat een klant die bijna 25 jaar voor haar mentaal en fysiek gehandicapte kind had gezorgd binnen een maand een fulltime baan had gevonden. Deze klant kwam via via bij mij voor hulp. Na een uitgebreide intake was ik onder de indruk van haar verhaal en wat ze in die 25 jaar allemaal voor haar zoon voor elkaar had gekregen. Het was mij al snel duidelijk, deze vrouw beschikte over heel veel bijzondere kwaliteiten. Een flinke dosis doorzettingsvermogen, zeer proactief zijn, goed kunnen netwerken en meer. Maar deze kwaliteiten kwamen in haar cv en sollicitaties helemaal niet naar voren. Die 25 jaar zorgen waren verdwenen onder het kopje ‘thuisblijfmoeder’. Zo zonde! De energie die deze vrouw uitstraalde sloeg helemaal dood op papier. Mijn vingers jeukten om aan de slag te gaan. Samen met haar heb ik alles wat ze in die 25 jaar had gedaan op een andere manier weergegeven. We hebben laten zien welke bijzondere dingen ze voor elkaar heeft gekregen en over welke waardevolle kwaliteiten ze beschikt voor een werkgever. En met succes dus.

Wat is een ding in je leven dat je niet doet, maar wel graag zou willen doen?

Tja, dan kom ik toch weer terug bij mijn passie. Een jaar lang met het hele gezin de wereld rondreizen. Ik zou het heel graag willen, maar zie dat er voorlopig niet van komen. Zakelijk gezien staat op mijn wensenlijstje het geven van een interactieve presentatie over de do’s en don’ts van het solliciteren voor een overvolle zaal in bijvoorbeeld de Jaarbeurs. Ik voel me op mijn best als ik kennis kan overbrengen. En als dat kan voor een hele grote groep, dan geeft me dat een enorme kick. Wie weet komt deze wens nog uit.

Wat kan je betekenen voor de zakenrelaties van PayingIT?

Sta je als ondernemer voor een reorganisatie, heb je een medewerker die je wilt stimuleren om een andere baan te zoeken, denk dan eens aan gespecialiseerde hulp op het gebied van solliciteren. Met een helder en goed uitgewerkt cv inclusief strategie voor de benadering van de arbeidsmarkt kan de sollicitatieperiode een stuk korter worden. En dat is voor iedereen een win-win situatie. Ook voor accountmanagers en andere medewerkers die veel met externen in contact zijn kan ik wat betekenen. Ik kan ze helpen om een goed en overtuigend LinkedIn profiel te maken en te laten zien wat de mogelijkheden zijn om LinkedIn commercieel in te zetten.

Ten slotte: Opvallen tussen een berg sollicitaties is lastig. Wat is jouw nummer 1 advies aan sollicitanten om zichzelf goed te profileren voor een functie?

Zorg ervoor dat het voor een werkgever binnen 10 seconden duidelijk is dat jij een oplossing bent voor hun probleem. Dat doe je door je cv, brief of zelfs videosollicitatie aan te passen aan elke vacature. Wees concreet en to-the-point en presenteer jezelf vanuit het perspectief van de werkgever.

 

Kun jij wel wat tips voor een sterke profilering gebruiken? Eveline Pernoud gaat regelmatig bij ons bloggen met hulpbronnen c.q. tips voor zowel werkgevers als werknemers. Houd onze blog dus goed in de gaten!

 

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak