Home Blog Starten als zzp’er? Dit moet je weten!

Starten als zzp’er? Dit moet je weten!

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om eigen baas te zijn. Volgens cijfers van het CBS wint de zzp’er terrein in Nederland. Steeds vaker hoor je mensen zeggen dat zij na een lange tijd voor een baas te hebben gewerkt, liever voor zichzelf beginnen. Payingit dook in de wereld van zzp’ers en heeft uitgezocht waar de populariteit vandaan komt en welke voordelen eraan werken als zzp’er zitten. Verder kun je in deze blog teruglezen hoe je als zzp’er aan opdrachten komt en waarom sommige ondernemers het interessant vinden om een zzp’er in te huren. Wij vertellen je ook graag wat je als zzp’er kan doen als je klanten niet op tijd, of helemaal niet betalen.

Wat houdt het begrip ZZP’er precies in?

De term ZZP staat voor zelfstandig zonder personeel. Het gaat dus om een ondernemer die ervoor kiest om geen personeel in dienst te nemen en zelf alle werkzaamheden uit te voeren. Een zzp’er heeft in ieder geval een eenmanszaak, maar kan ook kiezen uit andere rechtsvormen zoals een besloten vennootschap of coöperatie. Een zzp’er werkt voor zichzelf, is dus eigen baas en neemt opdrachten van verschillende opdrachtgevers aan.

Om je als ondernemer te kunnen kwalificeren, dien je voor de belastingdienst aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals bijvoorbeeld een bepaald bedrag per jaar omzetten en of je voldoende opdrachtgevers hebt.  Je kunt online een ondernemerscheck doen, om te kijken of je aan alle voorwaarden voldoet. Voldoe jij aan de eisen? Dan krijg je in je eerste jaren met zekere belastingvoordelen te maken. Om van deze belastingvoordelen gebruikt te kunnen maken, dien je wel aan het urencriterium (tenminste 1.225 uren die je per kalenderjaar in je onderneming steekt) te voldoen.

Wat is de beweegreden voor iemand om zzp’er te worden?

Hoe komt het dat er steeds meer mensen kiezen voor een zzp carrière? Allereerst ervaar je meer vrijheid, bepaal je zelf hoeveel je werkt en kan je in overleg met je opdrachtgever het uurloon of de vergoeding vaststellen. Wanneer je meer geld wenst te verdienen, kun je meer opdrachten aannemen of hogere tarieven vragen. Je bepaalt je eigen succes aan de hand van je vaardigheden en de tijd die je in de onderneming steekt. Het belangrijkste is, dat je zelf de touwtjes in handen hebt en dat je ervoor kunt kiezen om werkzaamheden uit te voeren die je leuk vindt en bij je passen. Naast het begrip zzp’er hoor je ook vaak het woord freelancer voorbij komen. Zit er een verschil tussen of komt het uiteindelijk op hetzelfde neer? Freelancers en zzp’ers kun je tot dezelfde groep rekenen. Er zit geen verschil in wat ze doen. Zowel freelancers als zzp’ers werken voor zichzelf en voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd.

Welke voordelen zitten er aan zzp’er zijn?

Allereerst betekent zzp’er worden of zijn dat je eigen baas bent en dat je daardoor meer vrijheid ervaart. Je bepaalt zelf wat je werkuren zijn. Je zou bijvoorbeeld de ochtenden of middagen vrij kunnen nemen, waarna je in de avonduren nog wat tijd in je werk steekt. Je hebt dus veel meer mogelijkheden om je leven en tijd op een manier in te delen die het beste bij je past.

Daarnaast vergroot jij je professionele netwerk als zzp’er vaak sneller dan wanneer je in loondienst werkt. Als zzp’er werk je met verschillende opdrachtgevers samen. Wanneer zij tevreden over je zijn, is de kans groot dat zij je aan hun klanten of contacten aanbevelen. Op die manier hoef je minder aandacht in je marketing te steken en zullen sommige opdrachten zonder al te veel moeite op je pad terecht komen. Daarnaast bepaal je zelf met wie je samenwerkt en welke opdrachten je aanneemt. Lijkt een opdracht je niet zo leuk of heb je het in bepaalde periodes te druk? Dan kun je de opdracht weigeren. Je hebt als zzp’er een grotere kans om werkzaamheden te verrichten die je écht leuk vindt.

Als zzp’er dien jij jezelf te blijven ontwikkelen. Het is interessant om cursussen en trainingen te volgen die bij je vakgebied passen, zodat je steeds beter wordt in wat je doet. Wanneer jij je als expert in je vakgebied kunt opstellen, kun je bovendien ook meer geld voor je diensten vragen. Hoe meer kennis je meeneemt naar een klant, des te meer je voor hen kunt betekenen en je waarde voor je opdrachtgever stijgt. Je kiest zelf welke opdrachten je aanneemt, waardoor je nieuwe werkzaamheden en ervaringen aan je cv kunt toevoegen.

Wat zijn de nadelen van zzp’er zijn?

Wanneer je zzp’er bent, kan het zijn dat je vaak langere dagen maakt dan wanneer je in loondienst zou werken. Het werk laat je nooit los, aangezien jij er verantwoordelijk voor bent dat je nieuwe opdrachten en voldoende inkomen binnenhaalt. Als je niets doet, verdien je ook niets. Vaak werk je ook met strakke deadlines, waardoor het kan zijn dat je in het weekend ook wel eens wat werk moet doen. Het kan dus een uitdaging zijn om je eigen tijd te bewaken en je werk op de juiste momenten ook los te kunnen laten.

Daarnaast dien je soms ja te zeggen tegen een opdracht, terwijl je die eigenlijk niet bij jezelf vindt passen, maar die aan het einde van de maand toch geld in het laatje brengt. Zeker wanneer je net begint is elke opdracht er eentje. Om succesvol te worden als zzp’er dien je gedisciplineerd, gemotiveerd en zelfredzaam te zijn. In het begin is de zekerheid op een vast inkomen als zzp’er vaak afwezig. Gelukkig kun je als je het goed doet snel naar maandelijks terugkerende opdrachten toewerken. Wanneer de maandelijks terugkerende opdrachten op de lange termijn blijven doorlopen, kun je in ieder geval een stabiele financiële basis voor jezelf creëren.

Een ander nadeel is dat je als zzp’er niet automatisch pensioen opbouwt. Wil je dat toch voor jezelf regelen? Dan kun jij je bij een pensioenfonds aansluiten en dit kost je geld. Je kunt er ook voor kiezen om zelf wat geld voor later opzij te zetten. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Don't stop till you're proud!

Op welke manieren komen zzp’ers aan opdrachten?

Denk je erover na om zzp’er te worden of ben je beginnend zzp’er en wil je graag weten hoe je aan nieuwe opdrachten komt? Dan kun je om te beginnen op bepaalde online platformen op klussen reageren. Er zijn ook bedrijven die graag met zzp’ers samenwerken, zodat zij geen eigen personeel in dienst hoeven te nemen. Laat van jezelf horen en laat potentiële opdrachtgevers zien wat je ze te bieden hebt. Uiteindelijk ben jij je eigen visitekaartje en is het belangrijk om connecties te maken met mensen waar je in de toekomst mogelijk een opdracht voor zou kunnen uitvoeren.

Hoe kun je als zzp’er het beste je uurtarief bepalen?

Het is belangrijk dat jij jezelf als zzp’er niet tekort doet. Sommige startende zzp’ers voelen zich bezwaard om een wat hoger uurtarief te rekenen, omdat ze nog niet zoveel ervaring hebben opgedaan. Voordat je een opdracht binnenhaalt, vraagt de opdrachtgever altijd naar je uurtarief. De hoogte van je uurtarief hangt af van je kennis en kunde en wat gangbaar is in je branche. Wanneer je een te laag uurtarief vraagt, kan het zijn dat serieuze klanten minder vertrouwen in je hebben, terwijl een te hoog uurtarief klanten weer kan afschrikken. Het is dus belangrijk om hier een balans in te vinden.

Probeer bij concurrenten te kijken wat zij per uur vragen en wat zij te bieden hebben. Kun je meer of doe je het beter, ga dan net boven het gebruikelijke uurtarief zitten. Op websites zoals die van de Kamer van Koophandel, zijn handige tools te vinden waar jij je uurtarief mee kunt berekenen. Dit is vooral interessant als je nog geen idee hebt wat je voor je werkzaamheden kunt rekenen.

Wat kun je doen als je opdrachtgevers niet op tijd of helemaal niet betalen?

Er is niets vervelender dan helemaal niet of te laat betaald te krijgen voor het werk dat je hebt geleverd. Een niet betaalde factuur kun je bijvoorbeeld door een incassobureau laten innen, maar er zijn ook andere manieren om op tijd aan je verdiende geld te komen.

Payingit heeft een interessante dienst voor zzp’ers: factoring. Dit betekent dat je de facturen naar ons stuurt en wij die direct aan je uitkeren. Payingit neemt vervolgens contact met je klanten op omtrent de betaling van de factuur. Je kunt factoring het beste zien als het voorschieten van je factuur voor je opdrachtgever, zodat jij in ieder geval op tijd je geld binnen hebt. Wanneer je cashflow gezond is, kun je uiteindelijk meer uit je onderneming halen!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative