Tips & tricks voor de startende franchisenemer
Je wilt starten als zelfstandig ondernemer. Je hebt een beeld van wat het betekent om een eigen bedrijf te beginnen, maar je maakt liever gebruik van een bestaande formule. De oplossing? Je gaat aan de slag als franchisenemer! Hartstikke leuk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je begint. In deze blog lees je mijn tips & trics voor de startende franchisenemer.
#1 De franchiseovereenkomst
De franchisegever biedt je waarschijnlijk een standaard overeenkomst aan die wordt gebruikt door alle franchisenemers. Dit betekent niet dat deze overeenkomst niet onderhandelbaar is. Laat de franchiseovereenkomst altijd controleren door een advocaat voordat je tekent.
#2 Omzetprognoses en omzettargets
De franchisegever heeft wellicht onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en het groeiperspectief van de franchiseformule in jouw gebied, deskundigheid, know-how en netwerk. Vraag daar naar. Zeker als er in de franchiseovereenkomst een minimale omzettarget is opgenomen waar jij als franchisenemer aan gebonden bent. Zijn deze targets wel realistisch en wat zijn de consequenties als je de targets niet haalt?
#3 Leg alle afspraken vast
In de communicatie met de franchisegever worden er vaak ook per mail allerlei zaken aan de orde gesteld en geregeld. Dit kunnen afspraken zijn die een aanvulling of juist een afwijking op de franchiseovereenkomst vormen. Check dit zelf goed en zorg ervoor dat je het ondubbelzinnig vastlegt indien zo’n afspraak inderdaad een aanvulling of een afwijking op de franchiseovereenkomst vormt. Zo voorkom je dat er toekomstig met de franchisegever een misverstand ontstaat.
#4 Concurrentie/relatie-beding
Check of de franchiseovereenkomst een concurrentie en/of relatiebeding bevat en vooral hoe ver dit gaat en voor hoe lang je gebonden bent. Dit is altijd zomaar toelaatbaar! Daarbij komt dat je soms goede redenen hebt om een bepaald gebied, bepaalde klanten etc vooraf uit te sluiten van een concurrentie/relatiebeding.
#5 Let op je rechten bij beëindiging
Net als dat je bij een huwelijk de scheiding voor het aangaan van de huwelijksverbintenis moet regelen, moet je ook bij de franchiserelatie vooraf het einde van die relatie regelen. Dit om te voorkomen dat je straks lijnrecht tegenover elkaar staat en geen aanspraken hebt omdat het niet van tevoren (goed) is vastgelegd. Het gaat om:
- De einddatum;
- De wijze van beëindiging of verlenging;
- Eventueel afrekenen van goodwill;
- Overname personeel;
- Overname van afspraken met derden, bijvoorbeeld leveranciers.
Ook als je gelijktijdig een huurovereenkomst bent aangegaan voor de huur van een pand of bedrijfsruimte teneinde de franchiseformule te exploiteren, is het verstandig van te voren na te gaan of je de huur moet opzeggen bij beëindiging van de franchiseovereenkomst. Als de huur wordt opgezegd, heb je vaak recht op huurbescherming.
#6 Let op je rechtsvorm
Als franchisenemer ben je zelfstandig ondernemer en verantwoordelijk voor de afspraken die je maakt met de franchisegever uit hoofde van de franchiseovereenkomst. In sommige gevallen kan je echter ook persoonlijk aansprakelijk zijn. Dit kan mede veroorzaakt worden door de rechtsvorm die je hebt gekozen. Bedenk dus goed met welke rechtsvorm je de franchiserelatie wilt aangaan. Wil je meer weten over welke rechtsvormen je kunt kiezen? Lees dan mijn blog: Een nieuw jaar een nieuwe rechtsvorm.