Home Blog 5 tips voor werkgeluk

5 tips voor werkgeluk

Wanneer je naar de Nederlandse cultuur kijkt, merk je dat de nuchterheid vaak tot ver in de bedrijven en werknemers doorgegeven wordt. Iets doen wat je leuk vindt? Ja, maar er moet gewoon geld verdiend worden en dat lukt alleen als je hard genoeg werkt. Doordat Nederlanders zo gedreven zijn op het werk, komt het ervaren van werkgeluk vaak op de tweede, derde of zelfs laatste plaats van prioriteiten te staan. Payingit beschouwt werkgeluk en plezier op je werk juist als één van de belangrijkste dingen. In onze nieuwe blog lees je wat werkgeluk precies is, waarom het soms niet ervaren wordt en krijg je tips om je werkgeluk te vergroten!

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk kun je omschrijven als plezier hebben in het werk dat je doet. Hoewel dit een goede uitleg is, zit er meer achter werkgeluk dan alleen plezier ervaren. Werkgeluk zorgt voor voldoening, hierdoor raak je geprikkeld om beter je best te doen. Werkgeluk heeft ook te maken met het feit of je positieve sociale interacties op de werkvloer ervaart en of je steun van collega’s en leidinggevenden ontvangt. Werkgeluk zorgt ervoor dat je hard kunt werken en dat het werk wat je doet, je energie oplevert. Werkgeluk ervaren helpt je om een positieve boost aan je werk- en privéleven naast je baan te geven.

Wat draagt bij aan werkgeluk? Welke factoren zijn bepalend?

Werkgeluk is voor iedereen iets dat heel persoonlijk is. De ene werknemer ervaart werkgeluk als zij meer verantwoordelijkheid op de werkvloer krijgen, terwijl anderen juist meer werkgeluk kunnen ervaren door minder verantwoordelijkheden toegewezen te krijgen. Verder is de mogelijkheid om aan je persoonlijke ontwikkeling te kunnen werken een belangrijke factor voor het ervaren van werkgeluk. Hoe zinvol is je werk voor jou en van hoeveel waarde ben jij als werknemer voor het bedrijf? Wanneer een werknemer zich niet één van de velen voelt en te horen krijgt wat hij/zij specifiek bijdraagt aan het bedrijf, zal het werkgeluk toenemen.

Verder zou ruimte om door te kunnen groeien binnen de huidige functie of het oog op promoties helpen om werkgeluk te ervaren. De mogelijkheid om een carrière op te bouwen geeft de werknemer het idee dat hij/zij als persoon, werknemer en op het gebied van de carrière stappen vooruit kan maken.

Op welke manier kunnen bedrijven bijdragen aan het vergroten van werkgeluk bij de werknemers?

Als werkgever en organisatie kun je een aantal stappen ondernemen om het werkgeluk bij je werknemers te triggeren of te vergroten. Een gezonde organisatie werkt met een duidelijke structuur en biedt voldoende steun uit de hoogste functies voor de rest van het bedrijf. Het is belangrijk dat de directeuren, managers en andere leidinggevenden voldoende steun aan de werknemers bieden en mogelijkheden voor hen creëren om hun persoonlijke doelen te behalen. Doe je best om een negatieve sfeer tussen werkgevers en werknemers te vermijden. Zo kan de organisatie als één geheel functioneren. Plan bijvoorbeeld positieve feedback momenten in, zodat zij te horen krijgen wat er allemaal goed gaat en hoe iedereen het verschil maakt in de organisatie.

Verder kun je als werkgever bijdragen aan de sfeer op de werkvloer. Een fijne sfeer draagt namelijk bij aan het werkgeluk. Dit kun je bereiken door het teamgevoel aan te wakkeren. Organiseer bedrijfsuitjes, teambuilding dagen en probeer de sociale interacties tussen werknemers te stimuleren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een pool-, tafeltennistafel of dartbord op kantoor op te hangen of projecten voor de organisatie breed te organiseren, waarbij collega’s die normaal niet bij elkaar in het team zitten, met elkaar samenwerken.

Hoe kan het dat veel werknemers geen werkgeluk ervaren?

Voor sommigen is het lastig om positieve gevoelens tegenover hun werk te creëren, naast het feit dat hun werk hen financieel gezien ondersteunt. Wanneer hier sprake van is, leeft de werknemer om te werken. Het is belangrijk om als werknemer juist te werken om je leven op een fijne manier in te richten. Vaak kun je testen hoe je tegenover je werk staat, door jezelf af te vragen of je het werk als noodzakelijkheid ziet, of als passie, hobby of een manier om andere doelen in je leven te kunnen behalen.

Het lastige is dat het soms lijkt alsof werkgeluk en financiële zekerheid tegenover elkaar staan. Juist die financiële zekerheid weerhoudt mensen ervan om van baan te wisselen als zij ergens geen werkgeluk ervaren. Een nieuwe baan zoeken brengt onzekerheid met zich mee. Hoewel je weinig werkgeluk ervaart, kan de stap om van baan te veranderen te spannend of te overweldigend zijn. Wist je dat je zelf kunt bijdragen om je werkgeluk te vergroten? Hieronder lees je tips terug om wellicht toch een beetje werkgeluk voor jezelf te creëren.

Tips voor meer werkgeluk

Merk je dat je graag meer werkgeluk op je werk zou willen ervaren? Dan kun je met een aantal handige tips bijdragen aan je werkgeluk. 

  1. Werk aan je discipline. Hierdoor kun je taken sneller en beter uitvoeren, waardoor je aan het einde van je werkdag het gevoel krijgt dat je productief bezig bent geweest. 
  2. Geef je grenzen aan. Wanneer je eerlijk bent op momenten dat je meer of minder uitdaging zoekt, kun je de werkzaamheden beter op je mentale gesteldheid laten aansluiten.
  3. Investeer in de sociale relaties met je collega’s. Nodig een collega eens buiten werk om uit om wat leuks te doen
  4. Multitasken is niet altijd goed.  Wanneer jij al je aandacht en energie op één taak tegelijk kunt storten, kun je met een ontspannender gevoel te werk gaan. 
  5. Communiceer duidelijk. Het klinkt natuurlijk logisch, maar wanneer je erop gaat letten en je echt inzet om duidelijk te communiceren, zul je zien wat een verschil het kan maken. Wanneer anderen weten wat zij van je kunnen verwachten en andersom, investeer je in de relaties met je collega’s en leidinggevenden.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative