Vakantiegeld over overuren

Vakantiegeld over overuren vanaf 1 januari 2018

Vakantiegeld over overuren vanaf 1 januari 2018

Als werkgever ben je verplicht om elk jaar vakantiegeld aan je werknemer uit te keren. Dit bedraagt in bijna alle gevallen 8% van het totale brutoloon. Dit vakantiegeld wordt alleen uitgekeerd over reguliere arbeidsuren. Echter, vanaf 1 januari 2018 verandert dit. Naast dat het minimumloon in het nieuwe jaar omhoog gaat, vindt er namelijk een wetswijziging plaats die verplicht dat er óók vakantiegeld over overuren betaald moet worden.

 

 

Wat verandert er precies?

Voorheen vielen overuren wel onder de regeling van het wettelijk minimumloon, maar betaalde je geen vakantiegeld over deze uren. Wat er precies verandert, is dat dit wettelijk minimumloon omhoog gaat in het nieuwe jaar. Hier komt bij dat wanneer er overuren gemaakt worden, hier een vakantietoeslag van 8% bovenop komt.

Normale toeslag over overuren

In een aantal collectieve arbeidsovereenkomsten staat opgenomen dat er een normale toeslag over overuren uitgekeerd moet worden. Dit is bijvoorbeeld een toeslag van 25% of meer. Deze toeslag is volgens de wet niet verplicht. De 8% vakantietoeslag wordt wel verplicht.

In 2017 opgebouwde overuren

Hebben je medewerkers in 2017 overuren gemaakt die nog niet zijn uitbetaald? Dan raden wij aan deze uren vóór 31 december uit te betalen. Zo voorkom je dat je 8% vakantiegeld over deze uren moet betalen. Let er dus goed op dat alle overuren van na 31 december onder de nieuwe regeling vallen. Komt het binnen jouw bedrijf vaak voor dat medewerkers overuren maken? Dan raden wij tenslotte aan dat je hen inlicht over de nieuwe regeling. Zo voorkom je dat er personen binnen je onderneming voor verrassingen komen te staan.

Wat betekent dit voor ons?

Als payrollbedrijf zijn wij verplicht ons te houden aan de nieuwe wetswijziging. Tot 1 januari 2018 hanteren wij een verlaagde factor over eventueel gemaakte overuren van medewerkers. Vanaf 1 januari geldt er een hogere factor over overuren. Dit komt omdat we volgens bovengenoemde wetswijziging verplicht zijn vakantietoeslag over overuren te rekenen. Het komt er dus op neer dat de verlaagde factor over overuren verdwijnt om extra kosten voor vakantietoeslagen te dekken.

 Vragen over het vakantiegeld over overuren?

Heb je vragen over de nieuwe regeling waarin er vakantiegeld over overuren betaald moet worden? Stel ze gerust! Dit kun je doen door te reageren onder de blogpost op onze website, of door een reactie te plaatsen via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak