Bij zieke werknemers ben je verplicht om loon door te betalen

Veel zieke werknemers begin 2018

Veel zieke werknemers begin 2018

Begin 2018 was het aantal zieke werknemers hoger dan in de afgelopen 11 jaar. Het ziekteverzuimpercentage lag in het eerste kwartaal van 2018 namelijk op 4,9%. Dit percentage was voor het laatst zo hoog in het eerste kwartaal van 2007.

 

Dit meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in een vorige maand gepubliceerd onderzoek naar het ziekteverzuim in Nederland. Het hoogste percentage werd in de gezondheids- en welzijnszorg gemeten (6,5%). Onderaan deze lijst staat de horeca met een totaal van 2,3% zieke werknemers.

Griep of verkoudheid voornaamste reden om thuis te blijven

Ook heeft het CBS gekeken naar de klachten van medewerkers tijdens hun laatste verzuimdag. Maar liefst 42,4% van de zieke werknemers bleef thuis vanwege griep of verkoudheid. 8,5% had klachten in de buik, maag of darmen. Op nummer 3 staan psychische klachten, overspannenheid of een burn-out met 7,3%. De ruime meerderheid gaf dus aan thuis te zijn gebleven vanwege griep en verkoudheid. Ook het hoge ziekteverzuimpercentage van begin 2018 komt voornamelijk voort uit griepklachten. Tussen december 2017 en april 2018 had Nederland namelijk te maken met een grote griepepidemie.

Risico bij zieke werknemers

Eén van de grootste werkgeversrisico’s in Nederland is het risico dat je loopt wanneer je medewerkers ziek worden. Als werkgever dien je namelijk loon door te betalen. Dit geldt voor minimaal 70% van het minimumloon, voor maximaal twee jaar.

 

Als werkgever ben je verplicht om loon door te betalen wanneer een medewerkers te ziek is om te werken.

 

Zieke werknemers en payroll

Door middel van payroll beperk je de risico’s die je draagt als ondernemer. Bij payroll draag je namelijk het juridisch werkgeverschap over aan een payrollbedrijf. Hierdoor neemt een hierin gespecialiseerde organisatie de risico’s van je over.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over werkgeversrisico’s? Neem contact met ons op! Je kunt reageren door een reactie te plaatsen onder deze blogpost, of via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak