Home Blog Waarom jij je als werkgever ook als opleider zou moeten opstellen

Waarom jij je als werkgever ook als opleider zou moeten opstellen

Wist je dat jij je werknemers zo lang mogelijk tevreden en vol werkplezier houdt, als je ze uitdaagt en mooie kansen biedt? Payingit dook in de wereld van werkgevers die ervoor gekozen hebben hun werknemers actief op te leiden. Wanneer jij je werknemers perspectief geeft en hen kansen geeft om door te groeien, zullen ze langer voor je blijven werken en halen ze meer uit hun tijd bij jou in dienst. In deze blog lees je meer over waarom het voor jou als werkgever interessant is om je werknemers op te leiden, welke voordelen daaraan verbonden zitten, wat je moet doen om een erkend leerbedrijf te worden en op welke manier je werk- en leertrajecten kunt gaan aanbieden.

Waarom is het interessant om je werknemers op te leiden?

De bijscholing binnen bedrijven is veelal gericht op het bijleren van neven-vaardigheden die de kwaliteit en efficiëntie van het werk zullen verbeteren. Deze competenties worden veelal aangeboden in een cursus met toetsing waarna de medewerker zich expert op het desbetreffende gebied kan noemen. Denk hierbij aan cursussen als agile, lean en scrum. Uit verscheidende onderzoeken komt naar voren dat interne scholing een positief effect heeft op contractduur en het werkplezier van de medewerkers. Zie het vooral als een waardevolle investering in de kwaliteit en het kennisniveau van je medewerkers.

Wat zijn de voordelen van het uitdagen van je werknemers?

Door scholing aan te bieden aan je werknemers, kun je van je huidige werknemers een allround werknemersbestand maken. Wanneer jij jouw werknemers steeds meer leert, bouw je samen met hen aan de toekomst van je onderneming. De werknemers die je al in dienst hebt, worden flexibel inzetbaar, waardoor je acute problemen met onderbezetting direct kunt aanpakken.

Daarnaast is het verzorgen van scholing voor je werknemers ook nog eens interessant voor de kwaliteit van je onderneming. Wanneer je werknemers meer weten en het werk met meer kwaliteit uitvoeren, kun jij je sneller van je concurrentie onderscheiden. Daarnaast wordt het werkplezier van je werknemers vergroot als je hen op de juiste momenten weet uit te dagen. Hierdoor zullen je werknemers gemotiveerder en loyaler zijn. Ze merken dat je hen kansen biedt en ze perspectief geeft op hogere functies binnen de organisatie.

Wat moet je doen om een erkend leerbedrijf te worden?

Voordat jij je als erkend leerbedrijf kunt profileren, moet je daar eerst een erkenning voor aanvragen. Je dient een vragenlijst in te vullen waarna de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) je aanvraag in behandeling neemt. Wanneer je een erkend leerbedrijf bent, kun je studenten aannemen voor een werk- leertraject. Dit betekent dat de student die voor je aan de slag gaat, na het afronden van de opleiding een grote kans heeft om bij je onderneming aan de slag te kunnen. Tegelijkertijd kan de student direct werkervaring bij jou in de praktijk opdoen. Dit is erg waardevol. Jullie leren elkaar beter kennen en je weet direct wat je wel of niet aan deze persoon gaat hebben in de toekomst.

Op welke manieren kun je werk- en leertrajecten aanbieden?

Je kunt zelf bepaalde werk- en leertrajecten opstellen of je kunt een professional inhuren die alles voor je uitstippelt. Dit kost je minder tijd en zorgt ervoor dat het werk- leertraject dat je aanbiedt aan alle eisen voldoet. Je zou voor bestaande werknemers leuke themadagen, korte cursussen en interne opleidingen kunnen aanbieden. Wanneer jij meer uit je werknemers durft te halen, voelen zij zich gehoord, gezien en meer gewaardeerd. Hoe dan ook zal de band met je werknemers verbeteren en is de kans groot dat je de meest waardevolle mensen voor langere periodes aan je onderneming kunt binden.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative