Wat betekent de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA)? - Payingit

Categorie: Blog, Tips

Auteur:

10 maart 2016

Wat betekent de Wet Ketenaansprakelijkheid(WKA)?

Om te voorkomen dat aannemers en onderaanemers misbruik maken van de uitbesteding van het werk bij de afdracht van loonheffingen is er de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA). De Wet Ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met (een deel van) het werk moet afdragen.

 

Omdat payrollbedrijven het juridisch werkgeverschap in handen nemen, krijgen zij ook de verantwoordelijkheid over de (loon-)betalingen aan de belastingdienst. Wanneer een payrollbedrijf de rol als uitlener niet meer kan vervullen vanwege een faillissement, komt de aansprakelijkheid voor betalingen bij de inlener terecht. Dit betekent dat het UWV en de belastingdienst de belastingen en premies moet verhalen op de inlener. Deze aansprakelijkheid is vastgesteld door de Wet Ketenaansprakelijkheid(WKA).

Vanwege de Wet Ketenaansprakelijkheid werken met gezonde payrollers

Omdat de inlener aansprakelijk wordt gesteld als de uitlener niet meer kan betalen aan de belastingdienst, is het van cruciaal belang dat een inlener zeker weet dat een uitlener of payroller een gezonde organisatie is.

 

Een aantal factoren om te bepalen of een payroller gezond is, zijn:

 

  • Is het payrollbedrijf wel NEN 4400-1 gecertificeerd?
  • Is het payrollbedrijf wel aangesloten bij de NBBU/ABU CAO?
  • Is het payrollbedrijf in het bezit van een G-rekening?
  • Heeft het payrollbedrijf verklaringen van betalingsgedrag van de belastingdienst?

 

Als de payroller in het bezit is van een G-rekening, kan de inlener er voor kiezen om een deel van het factuurbedrag te storten op deze rekening. Hierdoor weet de inlener zeker dat er op tijd betalingen zoals loonheffingen worden gedaan aan de belastingdienst.

De Wet Ketenaansprakelijkheid en PayingIT

PayingIT is als organisatie volledig gecertificeerd. Dit om te voorkomen dat inleners risico lopen en te maken krijgen met de Wet Ketenaansprakelijkheid. Het is voor PayingIT een belangrijke zaak dat inleners zeker weten dat ze met een gezonde payroller te maken hebben. Naast de certificering is PayingIT lid van de NBBU CAO, heeft een verklaring omtrent betalingsgedrag en is in het bezit van een G-rekening. Dit betekent dat bij PayingIT uw payroll in goede handen is.

 

Naast payrolling is PayingIT ook een betrouwbare en juist gecertificeerde partner voor salarisadministratie en personeelsplanning.

Gylian is als Marketing & Communications Specialist verantwoordelijk voor het schrijven van webteksten en blogs, het optimaliseren van de website, onze social media kanalen, en het monitoren van de actualiteiten die relevant zijn voor Payingit.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

Wat doet kleur met creativiteit op de werkvloer?

Wat doet kleur met creativiteit op de werkvloer? Misschien ben je je er al van…

Lees artikel
aricle-image

Wettelijk minimumloon per 1 januari 2019

Wettelijk minimumloon per 1 januari 2019 Het wettelijk minimumloon is het salaris waar werknemers in Nederland…

Lees artikel
aricle-image

Personeel werven op een krappe arbeidsmarkt

Swipen, overtuigen, snelheid en via-via Hoe werf je succesvol personeel op een krappe arbeidsmarkt? We beginnen…

Lees artikel

Schrijf een reactie