Home Blog Wat is een payroll constructie?

Wat is een payroll constructie?

Onderneem je graag en merk je dat je bedrijf groeit? Dan wil je de zaken achter de schermen uiteraard goed geregeld hebben. Zodra je werknemers in dienst neemt, komt er veel administratie bij kijken. Gelukkig kun je dit uit handen geven aan professionals door te kiezen voor een payroll constructie. In deze blog kom je erachter wat een payroll constructie is, wanneer het van pas komt en welke voordelen eraan zitten voor werkgevers en werknemers. Verder lees je of het bepaalde zaken verandert in je onderneming als je voor een payroll constructie kiest. Ben je geïnteresseerd in onze dienstverlening of heb je nog vragen? Dan kun je gerust contact met ons opnemen.

Maak kennis met de mogelijkheden van een payroll constructie

Een payroll constructie is een dienst waarbij een externe partij, de payroll organisatie, het juridische werkgeverschap van je medewerkers overneemt. Dit betekent dat de payroll organisatie de salarisadministratie, arbeidscontracten en de verantwoordelijkheid voor het naleven van wet- en regelgeving op zich neemt, terwijl je medewerkers feitelijk voor je blijven werken. Maar wat betekent dit nu concreet? Stel je eens voor dat je een eigen bedrijf hebt, waarbij je medewerkers in dienst neemt. Het bijhouden van de salarisadministratie, arbeidscontracten en het naleven van de steeds veranderende wet- en regelgeving kost veel tijd en energie. Met een payroll constructie neemt de payroll organisatie deze taken van je over, waardoor je meer tijd krijgt om te focussen op je eigen bedrijfsvoering.

Daarnaast biedt een payroll constructie flexibiliteit. Wanneer je tijdelijk extra werknemers nodig hebt, kun je zonder al te veel administratieve rompslomp extra medewerkers aannemen via de payroll organisatie. Ook biedt een payroll constructie je de mogelijkheid om zonder langdurige arbeidscontracten te werken, waardoor je meer vrijheid ervaart om je bedrijf te laten groeien.

In welke situaties kun je voor een payroll constructie kiezen?

Een payroll constructie kan in verschillende situaties een uitkomst bieden voor jou als werkgever. Hieronder vind je een aantal voorbeelden uit de praktijk. Een payroll constructie kan nuttig zijn voor werkgevers die te maken hebben met seizoenswerk of projectmatige opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan een hoveniersbedrijf dat in de zomerperiode extra werknemers nodig heeft, maar in de winterperiode minder werk heeft. Door gebruik te maken van een payroll constructie kan het bedrijf flexibel inspelen op de veranderende behoefte aan de uitbreiding of juist het inperken van het team, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de administratieve en juridische aspecten van het juridische werkgeverschap.

Een ander voorbeeld is een startend bedrijf dat niet beschikt over de kennis en ervaring om zelf de salarisadministratie en contracten op te stellen en te beheren. Door gebruik te maken van een payroll constructie kan het bedrijf zich richten op de kernactiviteiten, terwijl de payroll organisatie de personeelsadministratie verzorgt. Ook voor werkgevers die te maken hebben met veel tijdelijke werknemers, kan een payroll constructie uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan een uitzendbureau dat op zoek is naar een oplossing voor de administratieve lasten die gepaard gaan met het in dienst hebben van uitzendkrachten.

Met welke voordelen krijg je als werkgever te maken?

Voor jou als werkgever kan een payroll constructie verschillende voordelen met zich meebrengen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat jij je als werkgever kunt focussen op de core business van je bedrijf. Door het juridisch werkgeverschap uit te besteden aan een payroll organisatie, kun jij je volledig richten op de ontwikkeling van je bedrijf. Dit doe je terwijl de payroll organisatie de salarisadministratie, arbeidscontracten en veranderende wet- en regelgeving voor je beheert.

Een ander voordeel van een payroll constructie is dat je als werkgever flexibeler kunt opereren. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk extra personeel inhuren zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over de administratieve en juridische aspecten van het werkgeverschap. Je kunt werken met tijdelijke contracten zonder langdurige verplichtingen. Daarnaast biedt een payroll constructie ook nog eens financiële voordelen. Omdat de payroll organisatie verantwoordelijk is voor de salarisadministratie en wet- en regelgeving, bespaar je op personeelskosten. Je hoeft bijvoorbeeld geen eigen HR-afdeling op te zetten en je hoeft geen specialistische kennis in huis te halen om de salarisadministratie te beheren.

Als laatste kan een payroll constructie bijdragen aan de professionalisering van je bedrijf. Je kunt gebruik maken van de expertise van Payingit, als jouw payroll partner, om je personeelsbeleid te verbeteren en je processen te optimaliseren.

Zitten er ook nog voordelen aan voor je werknemers?

Ja, er zijn zeker voordelen aanwezig voor werknemers op het moment dat hun werkgever kiest voor een payroll constructie. Allereerst biedt een payroll constructie meer zekerheid voor werknemers. Omdat de payroll organisatie verantwoordelijk is voor het juridisch werkgeverschap, hebben werknemers meer zekerheid over bijvoorbeeld het uitbetalen van hun salaris en het naleven van cao-afspraken. Daarnaast kan een payroll constructie ook bijdragen aan een betere pensioenregeling. De payroll organisatie heeft vaak collectieve afspraken gemaakt over pensioenopbouw, waardoor werknemers bijvoorbeeld profiteren van een betere pensioenregeling dan wanneer de werkgever dit zelf zou moeten regelen.

Ook kan een payroll constructie zorgen voor meer opleidingsmogelijkheden voor werknemers. De payroll organisatie heeft vaak meer expertise in huis op het gebied van opleiding en ontwikkeling, waardoor er meer mogelijkheden zijn voor werknemers om zich te ontwikkelen en bij te scholen. Een payroll constructie kan ook bijdragen aan een betere work-life balance voor HR-werknemers. Doordat de payroll organisatie verantwoordelijk is voor de salarisadministratie en de naleving van wet- en regelgeving, hebben HR-werknemers meer tijd en ruimte om zich te focussen op hun overige werkzaamheden en privéleven.

Wat verandert er voor je bedrijf als je kiest voor een payroll constructie?

Wanneer je als bedrijf kiest voor een payroll constructie, zijn er een aantal zaken die positief gezien veranderen. Allereerst verandert de juridische werkgeverschapssituatie. Je blijft weliswaar verantwoordelijk voor de aansturing en controle van je team, maar de payroll organisatie wordt juridisch gezien de werkgever. Dit betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor de salarisadministratie, contracten en het voldoen aan de wet- en regelgeving. Daarnaast verandert de rol van je eigen HR-afdeling. Omdat de payroll organisatie verantwoordelijk is voor de salarisadministratie en wet- en regelgeving, kun je de administratieve taken van je HR-afdeling grotendeels uitbesteden. Je HR-afdeling kan zich daardoor meer richten op de ontwikkeling van je personeel en het verbeteren van het personeelsbeleid.

Een ander aspect dat verandert, is de flexibiliteit van je personeelsbestand. Doordat je gebruik maakt van tijdelijke contracten, kun je sneller en flexibeler inspelen op veranderende omstandigheden. Dit kan vooral voor seizoensgebonden bedrijven of bedrijven met projectmatige opdrachten van toegevoegde waarde zijn. Als laatste verandert ook de kostenstructuur van je bedrijf. Doordat je geen eigen HR-afdeling hoeft op te zetten en geen specialistische kennis in huis hoeft te halen, kun je besparen op personeelskosten. Ook betaal je alleen voor de daadwerkelijk gewerkte uren van je personeel, waardoor je niet opdraait voor kosten zoals vakantiedagen of ziekteverzuim.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Nu je helemaal op de hoogte bent over wat een payroll constructie inhoudt, wil je misschien meer informatie ontvangen. Bij Payingit staat ons team voor je klaar om jouw persoonlijke mogelijkheden te bespreken. Je kunt face-to-face, via een videocall of een telefoontje bij ons terecht tijdens kantooruren. Mailen is dag en nacht toegestaan en op werkdagen proberen wij in ieder geval binnen één dag contact met je op te nemen om je vragen te bespreken. Wij helpen je graag op het gebied van HR en wet- en regelgeving. Wij helpen ondernemers die gevestigd zijn door heel Nederland, dus wie weet zijn wij ook een goede match!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative