Payroll bij Payingit - maak het hebben van personeel eenvoudiger

Wat is payroll?

Maak een afspraak

Wat is payroll?

Vroeg je je ooit al af: “Payroll, wat is dat?”. Dat kan goed zijn, payrolling wordt immers steeds meer een bekende term. Misschien ben je een bedrijfsleider en hoorde je een collega-bedrijfsleider vertellen over de voordelen van payroll, terwijl jij enkel dacht: “Huh, wat betekent payroll”. Misschien ben je een werknemer, die te horen kreeg dat je een contract via een payrollbedrijf wordt geregeld. Hoe je ook hoorde van payrolling, wij leggen je er graag alles over uit in onze ‘Wat is payroll 101’. 

 

Wat is payroll 101

Payroll is de Engelse term voor ‘loonlijst’. Een payrollbedrijf neemt het juridisch werkgeverschap en de administratieve rompslomp over van jouw bedrijf. Dit houdt in dat een payroll bedrijf contracten voor nieuwe werknemers aanmaakt, de salarissen van de gewerkte uren uitbetaalt en alle papierwerk op zich neemt. Jouw werknemers worden correct betaald volgens de CAO en wij, als payroll organisatie, bouwen ook een spaarpot met reserveringen voor vakantiegeld en -dagen op. Als juridisch werkgever zijn wij dus in principe de werkgever van jouw werknemers, maar jij blijft uiteraard verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing, de werving van werknemers, en het onderhandelen van het loon. Jij kunt je focussen op goed werkgeverschap, wij focussen ons op het papierwerk. Wist je trouwens dat een payroll contract ervoor zorgt dat jouw werkgeversrisico’s gedekt zijn? 

 

Eén van de grootste voordelen van payrolling, is dat je kunt gebruikmaken van flexibel personeel. Jouw personeel in dienst, komt enkel werken als jij dit beslist. Als er geen werk is of als de werknemer ziek is, dan heb je als bedrijf ook geen kosten. Dit maakt payroll interessant én handig! 

 

Hoe werkt een payroll constructie? 

Als je als bedrijf kiest voor payroll bij Payingit, dan sluiten we een payroll overeenkomst met jou af. Ook met de werknemers wordt er een arbeidsovereenkomst gesloten. 

 

Zodra het payroll contract is getekend, zijn wij juridisch werkgever van het personeel. Wij zijn dus verantwoordelijk voor de werkgeversrisico’s en zorgen ervoor dat de payroll medewerkers correct hun salaris, vakantiegeld, loonstroken, jaaropgaven etc. ontvangen. 

 

De aansturing van de medewerker op de werkvloer blijft jouw verantwoordelijkheid. Verder ben jij ook verantwoordelijk voor de afspraken tussen het bedrijf en de werknemer, zoals het personeelsreglement. In dit personeelsreglement staan onder meer de te werken uren, de salarisafspraken en de algemene richtlijnen. 

 

Een payroll constructie kan max. 5.5 jaar worden gebruikt. Dit is dus geen contract van onbepaalde tijd. Na de tijdelijke contracten krijgt de medewerker een vast contract. In het eerste anderhalf jaar is de payroll overeenkomst wel van dag tot dag opzegbaar.  

 

Wat doet een payrollbedrijf precies?

Wij ontzorgen jou helemaal en zorgen ervoor dat jouw bedrijf profiteert van een ongeziene flexibiliteit. Jouw medewerkers zijn inzetbaar wanneer je hen nodig hebt en jouw financiële risico’s die je normaal als werknemer draagt, bijvoorbeeld bij ziekte, liggen bij ons. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over jouw salarisadministratie, wij zorgen ervoor dat alles tiptop geregeld is. 

Verschil tussen payrolling en werken met een uitzendbureau

Bij onze veelgestelde vragen, horen we behalve “Wat is payroll?” ook vaak “Wat is het verschil tussen payroll en een uitzendbureau?”. We snappen dat dit voor verwarring kan zorgen.

 

Payroll bedrijven zijn enkel verantwoordelijk voor de correcte uitbetaling van het loon en alles dat daarbij komt kijken. Wij zijn dus niet verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers, dit ligt nog steeds in handen van jouw bedrijf. Kies je ervoor om in zee te gaan met een uitzendbureau, dan nemen zij ook de werving en selectie voor jou over, wat meer kost. Payroll is daarom de goedkopere optie. 

 

De voordelen voor de werkgever

Gebruikmaken van payroll heeft zes grote voordelen:

 • Payroll geeft je flexibiliteit qua werknemers; je zet hen enkel in wanneer nodig
 • De periode van payroll naar vast contract is langer, omdat de medewerker maximaal 5,5 jaar tijdelijke contracten mag krijgen 
 • Tijdens het eerste anderhalf jaar is de payroll overeenkomst van dag tot dag opzegbaar
 • Met een payroll overeenkomst heb je minder financiële risico’s, zo heb je bijvoorbeeld geen kosten bij ziekte
 • Personeelskosten zijn altijd volledig inzichtelijk
 • Je hebt minder tot geen personeelsadministratie

 

De voordelen voor de werknemer

Ook voor de werknemer zijn er voordelen:

 • De werknemer heeft zekerheid dat de betaling van salaris correct en tijdig gebeurt
 • Een payroll contract biedt meer zekerheid, want ook als payroller heb je recht op doorbetaling bij ziekte en vakantiedagen
 • Je hebt ook recht op hetzelfde loon als de werknemer in dienst van het inlenende bedrijf, want de CAO’s van het payrollbedrijf en inlenersbedrijf zijn hetzelfde 

 

Over Payingit

Er zijn heel wat payroll bedrijven waar je uit kunt kiezen, dat weten we. Maar Payingit werd opgericht om anders te zijn dan de rest van de branches. Wij zijn meer dan mooie praatjes: wij zijn ontzettend eerlijk, en bieden je bovendien een scherp tarief en de beste service. Natuurlijk zijn wij helemaal gecertificeerd. 

 

De voordelen van payroll bij Payingit zijn:

 • Wij communiceren altijd eerlijk en duidelijk
 • Bij ons profiteer je altijd van een scherp tarief
 • Voor persoonlijk en specialistisch advies ben je bij ons aan het juiste adres
 • Onze systemen zijn state of the art en makkelijk in gebruik

 

Wil je graag meer weten over Payingit? Lees meer over ons op onze cultuurpagina.

 

Zo, de volgende keer dat je iemand: “Wat is payroll?” hoort vragen, kun je nu antwoorden én deze persoon naar Payingit doorverwijzen, hét bedrijf dat een goed geregelde payroll constructie aanbiedt.  

 

Download nu de whitepaper!

Download nu onze whitepaper over payrolling en kom erachter wat payrolling voor je onderneming kan betekenen! Klik op de link hieronder om de whitepaper te downloaden:

 

Contact met Payingit

Wil je jouw payroll uitbesteden aan een bedrijf waar je op kunt vertrouwen? Kies dan voor Payingit. Heb je nog vragen over payroll? Of wil je graag jouw hele backoffice uitbesteden? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!