
Wat zijn de kansen voor jouw werknemers in tijden van inflatie?
De inflatie is historisch hoog en dit zorgt ervoor dat mensen zich zorgen beginnen te maken om hun financiële situatie. Geldzorgen en de stress die dat met zich meebrengt is funest voor de workdrive van je werknemers. Vandaar dat het voor jou als werkgever belangrijk is om samen met je team naar creatieve oplossingen te zoeken om geld te besparen gedurende deze periode. In deze blog lees je handige tips terug waardoor jij je werknemers kunt bijstaan in deze barre tijden. Bij Payingit weten wij dat alle beetjes helpen en soms hoef je niet eens met loonsverhogingen te strooien om je werknemers een beetje rustiger te krijgen m.b.t. hun geldstress.
De inflatie
Door de torenhoge stijgingen van de energieprijzen, heeft de koopkracht in Nederland een enorme klap te verwerken. Volgens de media gaat het om historisch hoge inflatie. Prinsjesdag heeft duidelijk gemaakt dat er dit jaar 5 miljard extra omzetbelasting is vergaard en dat hier volgend jaar nog eens 5 miljard bovenop zal komen. Hoewel het een onhoudbare situatie lijkt, is het wel de situatie waar men nu mee dient te dealen. De inflatie zorgt voor problemen, maar aan de andere kant zorgt het ook voor creatieve oplossingen.
Ruimte voor creatie
Uit onderzoek van Juri Hoedemakers, ook wel bekend als schrijver van het boek ‘Gezocht: Hofnar’ is gebleken dat er een win-win situatie uit inflatie en creatie getoverd kan worden. Hij geeft aan dat consumenten nog niet eerder zo somber waren over hun financiële situatie, sinds de huidige inflatie. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat men zich vooral zorgen maakt om de eigen financiële situatie en op welke manier de rekeningen betaald moeten blijven worden. Los van focussen op een salaris, is het belangrijk om creatief te worden met geld en ook te leren besparen of om hulp vragen.
Juist wanneer mensen in een bepaalde hoek worden gedreven, kan creativiteit opduiken en ervoor zorgen dat er oplossingen bedacht worden om het probleem te tackelen.
Het salaris tijdens inflatie
De ING heeft onderzoek gedaan naar het percentage dat het salaris en de losse beloningen van werknemers jaarlijks stijgen. Gemiddeld gezien ligt deze stijging op 5%. Het kan voorkomen dat het loon of de beloningen verder stijgen, maar dat is dan op verzoek van de werkgever. Je zou ervoor kunnen kiezen om iedereen een bepaalde opslag te geven om de financiële problemen rondom de inflatie beter op te kunnen vangen. Aan de andere kant krijg je als werkgever meer kosten, waardoor het bijna onmogelijk is om je werknemers veel opslag te geven. Houd er ook rekening mee dat een salaris niet meer verlaagd kan worden als je het eenmaal hebt verhoogd.
Renteloze leningen tijdens de inflatie
Merk je dat je team financieel gezien last heeft van de inflatie? Dan kun je renteloze leningen overwegen. Een renteloze lening kan door je werknemers voor van alles gebruikt worden. Dit kan ze in tijden van heftige inflatie helpen om de financiële eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Daarnaast is het aanbieden van renteloze leningen een goede manier om je team op de langere termijn aan je te binden. Zorg ervoor dat je de afspraken rondom het aflossen van de lening van tevoren op papier vastlegt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om er een soort contract aan te hangen, zodat jij en de werknemer de voorwaarden ondertekenen.
Verduurzaming in tijden van inflatie
Wanneer de inflatie hoog is, kun je steeds minder kopen met het geld dat je hebt. Mensen krijgen het financieel gezien zwaar, waardoor zij minder gemotiveerd naar het werk toekomen. Door met je team mee te denken over het besparen van geld en het verduurzamen van hun woning of leven, zorg je ervoor dat je werknemers zich in dit soort zware tijden gesteund voelen. Je zou bijvoorbeeld tips kunnen geven voor de aanschaf van zonnepanelen, windenergie, manieren om energie te besparen, warmtepompen of het isoleren van een woning. Wanneer iemand thuis minder geldzorgen heeft, des te gemotiveerder en zorgelozer diegene op het werk zijn of haar ding kan blijven doen.
Gebruik de grootte van je bedrijf op een slimme manier
Collectiviteit is een handige term als het op besparen aankomt. Werk je met een team? Dan biedt dit mogelijkheden om als groep collectiviteitskortingen te pakken. Wil iemand zijn woning verduurzamen door zonnepanelen aan te schaffen en merk je binnen het team dat hier nog meer animo voor is? Dan kun je proberen om een deal te sluiten met de zonnepaneelleverancier. Wanneer je met 50 man in één keer zonnepanelen komt kopen, wil de leverancier misschien iets aan de prijs doen. Op die manier maak je slim gebruik van de grootte van je onderneming.
Met deze tips kun je geld besparen
Wanneer je met een leuk team samenwerkt, kun je een brainstormsessie organiseren. Zet de collectieve denkkracht in om handige bespaartips met en voor elkaar te verzinnen. Zeker in tijden van inflatie kun je een inhaalslag maken met je geld, door slim te besparen. Verder zou je er ook voor kunnen kiezen om je team op het werk te laten sparen. Je zou bijvoorbeeld voor iedereen een spaarpot kunnen kopen met je bedrijfslogo, zodat zij daar geld in opzij kunnen zetten. Dit zorgt ervoor dat men elkaar op de werkvloer motiveert om het potje vol te krijgen. Houd er wel rekening mee dat er onderling niet gestolen wordt.
Inflatie? Maak er een spelletje van
Als ondernemer ben je vast creatief. Zorg er dus voor dat je bespaartips met je team deelt, door er een leuk spel of een wedstrijd van te maken. Je zou bijvoorbeeld de 5 minuten douche challenge kunnen introduceren. Dit is bijvoorbeeld leuk als je een bedrijf in verzorgingsproducten hebt. Iedereen die aantoont binnen 5 minuten te douchen, krijgt dan een gratis bedrijfsdouchegel, shampoo, deo of verzorgingsproduct cadeau. Komen veel teamleden met de elektrische auto naar kantoor? Maak het dan aantrekkelijk om de auto in jullie eigen garage of parkeerterrein op te laden. Vraag bijvoorbeeld een iets lager laadtarief dan de mensen thuis betalen.
Een andere goede bespaartip is thuiswerken met de verwarming op een paar graden kouder dan je gewend bent. Als cadeautje hiervoor zou je leuke sokken, dekentjes of truien weg kunnen geven met je bedrijfslogo erop. Wanneer je moeite doet om je team te motiveren, aan het lachen te krijgen en ook te belonen, zorg je voor personeelsbehoud. Zodra jij je werknemers op de juiste momenten een beetje verwend, zijn zij sneller bereidt om een stap extra voor je te zetten en harder te werken.