
Werkloosheid in Nederland 4e maand op rij op 3,9%
Werkloosheid in Nederland 4e maand op rij op 3,9%
De werkloosheid in Nederland ligt voor de vierde maand op rij op 3,9% van de beroepsbevolking. Dit meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in een door hen gepubliceerd onderzoek over werkloosheid in Nederland. Volgens de definitie van de ILO (International Labour Organization) zijn werkloze personen ‘mensen met een leeftijd tussen de 15 en 75 jaar, zonder betaald werk die hier wel recentelijk naar gezocht hebben’. Dit waren in juni 2018 354 duizend personen, wat ongeveer 3,9% van de totale beroepsbevolking is. Hiermee is de werkloosheid in Nederland nog steeds iets groter dan vóór de crisis. Toen lag het percentage namelijk iets lager, op 3,6%.
Voornamelijk ouderen lang werkloos
Wanneer je het aantal WW-uitkeringen tussen juni 2017 en juni 2018 vergelijkt, is te zien dat het aantal WW-uitkeringen met 22,6% is afgenomen. Mooie cijfers met betrekking tot werkloosheid in Nederland dus. Wel blijkt dat 8 van de 10 mensen die langer dan een jaar een WW-uitkering ontvangen 50 jaar of ouder is. Dit terwijl werken met ouderen juist voordelen heeft en goed is voor je organisatie. Bekijk de vier grootste redenen om te werken met ouderen in onze blog.
Andere veranderingen op de Nederlandse arbeidsmarkt
Naast de afname in het aantal WW-uitkeringen en het gelijk blijven van de werkloosheid in Nederland, zijn er nog andere trends waar te nemen. Zo stijgt de beroepsbevolking en daalt de niet-beroepsbevolking (mensen die niet werken en niet op zoek zijn naar werk, personen die niet kunnen en willen werken, en mensen die vanwege andere redenen niet werken). Ook daalt de werkloze beroepsbevolking en stijgt de werkzame beroepsbevolking.
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen over de trends op de Nederlandse arbeidsmarkt? Deel ze met ons! Je kunt reageren door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.