Wijziging in de wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

Wijziging in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

Wijziging in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

Per 1 januari 2018 heeft er een wijziging in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) plaatsgevonden. Deze wijzigingen heeft invloed op het maken en bewaren van een kopie van een ID-kaart of paspoort van een nog niet in dienst getreden uitzendkracht. Voorheen kon je als medewerker namelijk nog geen kopie van je identiteitskaart opsturen naar een uitzendbureau of payrollbedrijf als je nog niet aan de slag ging bij de inlener. Dit omdat een kopie niet zomaar bewaard mocht worden. Met ingang van het nieuwe jaar mag dit dus wél.

 

 

Een kopie van je identiteitsbewijs aanleveren na de wijziging in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

Voor 1 januari 2018 was het niet toegestaan om als uitzendonderneming een kopie van een identiteitsbewijs op te slaan bij de inschrijving van een flexkracht. Dit mocht pas als een flexkracht écht werk ging verrichten bij de inlener. Werd de flexkracht wel al ingeschreven, maar begonnen de werkzaamheden pas later? Dan mocht er voorheen nog geen kopie bewaard worden. Vanaf 1 januari 2018 mag er wel een kopie worden aangeleverd tijdens de inschrijving. Deze kopie mag voor maximaal 4 weken bewaard worden. Dit zorgt ervoor dat medewerkers geen dubbel werk hoeven te doen, en de uitzendonderneming meer tijd heeft om controles uit te voeren.

Waar moet je op letten als ondernemer?

Plaats je als ondernemer nieuwe medewerkers op de payroll? Zorg er dan voor dat je medewerker binnen de vier weken wordt geplaatst voor werk nadat er een kopie van zijn of haar identiteitskaart is opgestuurd. Lukt dit niet? Dan zijn wij als juridisch werkgever genoodzaakt de medewerker uit ons systeem te halen. Mocht het gebeuren dat de medewerker daarna alsnog aan de slag gaat, dan kun je gemakkelijk de plaatsing in onze online omgeving opnieuw starten.

Vragen over de wijziging in de WAADI?

Heb je vragen of opmerkingen over de wijziging in de WAADI? Laat het ons weten! Je kunt reageren door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak