Home Blog Deze verzekeringen hebben jouw payrollwerknemers
Deze verzekeringen hebben jouw payrollwerknemers

Deze verzekeringen hebben jouw payrollwerknemers

Denk je erover na om met een payrollbedrijf samen te gaan werken? Dan ben je er vast al achter gekomen dat je veel minder risico’s draagt als jij je juridisch werkgeverschap aan een expert zoals Payingit overdraagt. Bij Payingit doen wij er alles aan om je zorgen over je werknemers bij je weg te nemen én direct een goede werkgever voor je team te zijn. Op die manier vertegenwoordigen wij zowel de belangen van jou als ondernemer als van je payrollwerknemers. Een onderdeel van het feit dat wij je juridisch werkgeverschap bij je uit handen nemen is het verzekeringsaspect. In deze blog lees je welke verzekeringen via ons lopen en welke verzekeringen je zelf als feitelijk werkgever dient af te sluiten.

Payrollwerknemers vallen onder de ziektewet

Het kan altijd eens voorkomen dat het payrollpersoneel ziek wordt. Een griepje is erg vervelend, maar hier komt de werknemer vaak snel weer bovenop. Het wordt pas een vervelend verhaal als de werknemer langdurig ziek wordt. De juridisch werkgever is namelijk verplicht om een gedeelte van het loon door te betalen bij ziekte. Het ligt aan de contractduur hoe lang de juridisch werkgever dit dient te doen. Het payrollbedrijf betaald 70% van het uurloon door tot het arbeidscontract afloopt (bijvoorbeeld bij tijdelijke contracten) of de werknemer weer beter is.

Werknemers op de payroll hebben recht op een WW bij ontslag

Het kan voorkomen dat er geen werk meer is voor werknemers die op de payroll staan. Een logisch gevolg hiervan is dat het tijdelijke contract niet wordt verlengd. Kan het personeelslid op de payroll niet meteen een nieuwe baan vinden? Dan hebben zij recht op de Werkloosheidwet (WW). Het UWV bepaalt de hoogte van de WW. Dit wordt berekend door naar het salaris van de afgelopen 12 maanden te kijken. In de eerste twee maanden dat de werknemer een WW krijgt, ontvangt hij of zij 75% van het gemiddelde maandloon. Hierna wordt er 70% van het gemiddelde maandloon uitbetaald. De Nederlandse overheid bepaalt hoe lang je maximaal een WW-uitkering kunt ontvangen. In 2022 kun je minimaal 3 tot maximaal 24 maanden een WW ontvangen.

Een payrollwerknemer valt onder de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

Een werknemer die ziek wordt en niet meer kan werken, komt na het doorlopen van de ziektewet, in de WIA terecht. De WIA is er voor personen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken. In de praktijk bestaan er drie verschillende vormen van arbeidsongeschiktheid. Hieronder worden alle drie de vormen toegelicht:

1. Het personeelslid is minder dan 35% arbeidsongeschikt. Wanneer iemand in deze categorie valt, kan diegene gewoon voor de werkgever blijven werken. Het kan zijn dat er op de werkvloer wat aanpassingen gedaan dienen te worden. Het is de bedoeling dat de werkgever en het personeelslid samen kijken naar welke taken uitgevoerd kunnen worden. Het takenpakket kan bijvoorbeeld aangepast worden naar iets wat het personeelslid onlangs ziekte nog wel kan.

2. Deze vorm van arbeidsongeschiktheid houdt minimaal 35%, maar minder dan 80% arbeidsongeschikt of 80% arbeidsongeschikt, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt in. Wanneer een personeelslid in deze categorie valt, heeft hij of zij recht op de WGA-uitkering.

3. Tenminste 80% en duurzaam arbeidsongeschikt. Iemand die duurzaam arbeidsongeschikt is heeft een heel kleine kans tot geen kans op herstel. Iemand die in deze categorie valt, ontvangt een IVA-uitkering. Dit betekent een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. De hoogte van de IVA-uitkering hangt af van het maximum dagloon en bedraagt 75% van het laatstverdiende loon van de werknemer.

Het UWV bepaalt of een personeelslid arbeidsongeschikt is en in welke categorie hij of zij valt. Is het personeelslid twee jaar ziek? Dan dient het personeelslid een keuring te ondergaan. Het UWV bepaalt voor hoeveel procent het personeelslid arbeidsongeschikt is en kan een WIA-uitkering bieden als iemand volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard.

De Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) gaat op voor payrollwerknemers

Wanneer het personeelslid meer dan 35%, maar minder dan 80% arbeidsongeschikt is, kan hij of zij een WGA-uitkering ontvangen. Er zijn twee verschillende varianten van de WGA-uitkering mogelijk. De eerste variant is de loongerelateerde uitkering. De duur en hoogte van deze uitkering is hetzelfde als de WW. Het personeelslid dat recht heeft op een uitkering voor arbeidsongeschikten dient in ieder geval 26 weken te hebben gewerkt in de afgelopen 36 weken voordat hij of zij ziek werd. De tweede variant is de loonaanvullingsuitkering. Deze WGA is voor personeelsleden die niet aan de eis voor de loongerelateerde uitkering voldoen. Werknemers die de maximale termijn van de loongerelateerde uitkering hebben bereikt én nog steeds ziek zijn, kunnen ook van deze variant van de WGA gebruikmaken.

De hoogte van deze variant van de WGA-uitkering is 70% van het WIA-maandloon min 70% van het bedrag dat de werknemer kan verdienen volgens een onafhankelijke arbeidsdeskundige. Is iemand voor 1955 geboren? Dan ontvangt deze persoon de uitkering tot zijn of haar 65e. Heeft iemand een geboortejaar na 1955, dan ontvangt deze persoon de uitkering tot zijn of haar 67e.

Payrollwerknemers hebben recht op pensioenopbouw

Werknemers die je bij Payingit op de payroll zet, hebben recht op de opbouw van Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (Stipp) pensioen. De payrollwerknemers beginnen vanaf een bepaalde fasen en/of vanaf een leeftijd van 21 jaar pensioen op te bouwen. Dit houdt in dat zowel de werknemer als de werkgever iedere maand een bepaald bedrag afstaan voor de opbouw van het pensioen.

Er is een aansprakelijkheidsverzekering actief

Payingit heeft een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten als juridisch werkgever. Deze verzekering dekt schade die door de payrollwerknemer ontstaat, waar hij of zij niets aan kan doen. Deze schade kan bij de feitelijk werkgever ontstaan of bij iemand anders onder werktijd. Schade die door de aansprakelijkheidsverzekering wordt gedekt is bijvoorbeeld een kapotte laptop omdat er koffie overheen is gekomen. Het kan ook zijn dat de payrollwerknemer per ongeluk een waardevol stuk kunst om laat vallen. Payingit is op dit soort momenten gedekt voor de werknemer en de werknemer wordt direct beschermd.

Deze verzekeringen dien je als feitelijk werkgever nog af te sluiten

Nu je weet welke verzekeringen voor je werknemers op de payroll gelden, wil je natuurlijk ook weten of je zelf nog een verzekering dient af te sluiten als feitelijk werkgever van je payrollpersoneel. Er zijn twee verzekeringen die het payrollbedrijf niet voor je af kan sluiten. Dit zijn een autoverzekering (WEGAM/WEGAS) en een bedrijfsschadeverzekering. De autoverzekering is bijvoorbeeld handig als je de payrollwerknemers in een bedrijfswagen laat rijden. Wanneer er schade ontstaat tijdens het rijden in een bedrijfsauto, valt dit namelijk niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Je dient hier zelf voor te zorgen, aangezien de bedrijfsauto op jouw eigen bedrijfsnaam staat.

De bedrijfsschadeverzekering kun je afsluiten om ervoor te zorgen dat schade aan de klant of het bedrijf wordt verzekerd. Het is meer dan logisch dat er fouten gemaakt worden bij een bedrijf waar mensen werken. Om je bedrijf en de payrollwerknemer te beschermen, kun je de bedrijfsschadeverzekering afsluiten. Schade zoals brand en inbraak wordt direct meeverzekerd. Stel dat er brand uitbreekt, dan dekt de bedrijfsschadeverzekering de kosten voor het doorbetalen van je werknemers.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative