Home Blog Handige tips om kosten te besparen als werkgever
Handige tips om kosten te besparen als werkgever

Handige tips om kosten te besparen als werkgever

De inflatie stijgt hard, wat betekent dat het dagelijkse én zakelijke leven duurder wordt. Je kunt een aantal stappen zetten om geld te besparen. Wanneer je werkgever bent, kun je bijvoorbeeld de hoogte van je loonkosten omlaag brengen door kritisch naar je loonkosten te kijken. Hieronder lees je 6 handige tips terug die ervoor zorgen dat je kosten kunt besparen. Dit gaat nooit ten koste van je werknemers, sommige tips maken het zelfs mogelijk voor bepaalde doelgroepen om aan werk te komen. Wanneer je deze tips toepast in je eigen onderneming, doe je dus ook nog eens aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Tip 1: Zet loonkostenvoordelen in om kosten te besparen

Loonkostenvoordelen (LKV) zorgen ervoor dat je op je totale loonkosten kunt besparen. Naast dit voordeel voor jou als werkgever, zorgt het LKV ervoor dat personen met afstand tot de arbeidsmarkt een eerlijke kans krijgen op werk. Je ontvangt namelijk LKV voor vier verschillende doelgroepen. Er is een loonkostenvoordeel voor ouderen, arbeidsbeperkten die nieuw bij je onderneming starten, arbeidsbeperkten die herplaatst worden en werknemers die vallen onder Scholings belemmerden. Je ontvangt het LKV op het moment dat je loonaangifte doet. Je kunt dit pas doen als de werknemer een doelgroepverklaring bij het UWV heeft aangevraagd. Het interessante aan het loonkostenvoordeel is dat het UWV je een bepaalt bedrag terugbetaald per gewerkt uur van de werknemer.

Houd er rekening mee dat het loonkostenvoordeel dat je in een bepaalt jaar aanvraagt, pas het jaar erop aan je wordt uitbetaald. Heb je dit in 2022 aangevraagd? Dan ontvang je het totale bedrag over 2022 pas in 2023.

Tip 2: Loop de betaalde Whk-premie na tot 5 jaar terug

Whk staat voor Werkhervattingskas en is een premie die je ieder jaar ontvangt. Heb je een verzekering lopen via het UWV en is de totale loonsom in een jaar meer dan €300.000? Dan kun je de Whk-beschikking controleren tot 5 jaar terug. Het UWV kan fouten maken en te veel uitkeringen toerekenen. Om dit recht te trekken, dien je te kijken of er WGA- of Zw-uitkeringen zijn vergeven. Zo ja, dan kun je kijken welke werknemers dit ontvangen hebben. Klopt de lijst? Dan is het goed. Klopt de lijst niet? Dan moet je een correctie indienen en krijg je het te veel aan betaalde premie teruggestort.

Tip 3: Meld je aan voor subsidieregelingen

Een voordeel aan werkgeverschap is dat je aanspraak kunt maken op bepaalde subsidieregelingen. De subsidies die je kunt aanvragen hebben vaak als doel om je te motiveren om werknemers aan te nemen, die afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Dit zijn bijvoorbeeld personen die een WIA-uitkering of een WW-uitkering hebben of die bijvoorbeeld 56 jaar of ouder zijn. Subsidies kunnen je jaarlijks duizenden euro’s opleveren, waardoor je de loonkosten laag kunt houden.

Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een gedeeltelijk arbeidsongeschikte of een werkloze een proefplaatsing te gunnen. Je betaalt de eerste 2 maanden dan geen loon. In die periode loopt de uitkering door. Het is wel de bedoeling dat je dit type werknemers inschakelt met de intentie om ze na de 2 proefmaanden een 6 maanden contract aan te bieden.

Tip 4: Gebruik de no-risk polis om kosten te besparen

Wist je dat je in sommige gevallen een samenwerking met het UWV kunt aangaan op het gebied van uitbetalen van de ziektewetuitkering? Dit kan alleen op het moment dat je een medewerker aanneemt die ziek is of een beperking heeft. Het UWV vergoed op dat moment 70% tot 100% van het dagloon van je werknemer, waardoor je dit niet uit eigen zak hoeft te betalen. Dit wordt ook wel de no-risk polis genoemd. Houd er rekening mee dat je de ziekmelding binnen 6 weken doorgeeft aan het UWV, anders kun je een boete krijgen.

Komt je werknemer na 2 jaar in de WGA terecht? Dan zorgt de no-risk polis ervoor dat je geen hogere premie betaald voor de desbetreffende werknemer. Op die manier kun je dus (loon)kosten besparen.

Tip 5: Kies voor flexibel inzetbaar personeel

Heb je een bedrijf waar het ieder seizoen wisselt in hoeveel werk en omzet je verzet? Dan is het belangrijk om na te denken over een oplossing op de lange termijn om wisselende omstandigheden de baas te zijn. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om flexibele werknemers aan te nemen. Dit houdt in dat je meer werknemers inzet in periodes dat het druk is en minder in de rustigere periodes. Dit zorgt ervoor dat je op loonkosten bespaart. Je loopt minder financiële risico’s en je kunt de werkbare uren op ieder moment verhogen of verlagen.

Dit is bijvoorbeeld ook een handige manier van besparen op loonkosten als je bedrijf ineens flink begint te groeien, maar je niet zeker weet of je de groeispurt vol gaat houden. Het is beter om flexibele werknemers in te schakelen, dan te veel personeel aan te nemen dat je uiteindelijk weer moet ontslaan. Heb je een bedrijf dat seizoensgebonden arbeid verricht? Dan is het al helemaal belangrijk dat je naast vast personeel met flexibele werknemers werkt. Je kunt de drukke en rustige periodes dan beter plannen en meer controle uitoefenen op je personeelskosten.

Tip 6: Verhoog de productiviteit van je werknemers om kosten te besparen

Je personeelskosten bestaan vaak uit een groot deel van je totale kosten als ondernemer en werkgever. Vandaar dat je er alles aan wil doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Je hebt werknemers nodig om je bedrijf te laten groeien, wat voor meer loonkosten zorgt. Wanneer je loonkosten stijgen, maar je omzet nog achterblijft, kan dit voor een vervelende financiële situatie zorgen. Om dit te voorkomen kun je proberen om je personeel zo productief mogelijk aan het werk te zetten. Los van de automatisering die je doorvoert, is het belangrijk om te investeren in de productiviteit van je werknemers.

Automatisering zorgt ervoor dat sommige taken automatisch opgepakt worden, waardoor je werknemers meer tijd overhouden om de rest van de werkzaamheden te verrichten. De productiviteit van je team kun je verhogen door hen te betrekken in het proces om oplossingen of ideeën te delen over het opschroeven van de productiviteit. Plan brainstormsessies waarin je werknemers mogen aangeven op welke manier zij de productiviteit zouden willen verhogen. Door naar hen te luisteren, zorg je ervoor dat zij zich gezien en gehoord voelen, waardoor zij zich automatisch gewaardeerd gaan voelen. Dit verhoogt het werkgeluk en zorgt ervoor dat je werknemers meer verantwoordelijkheid krijgen, waardoor zij beter presteren.

Daarnaast kun je de productiviteit van je team verhogen door opleidingen, trainingen en cursussen aan te bieden. Een team dat blijft ontwikkelen en leren is een team dat met de dag sterker en productiever wordt. Je kunt met scholing kennis verbreden en teamleden de rol van professionals toebedelen. Verder zou je ook een coach kunnen inhuren die aan de slag gaat met het verhogen van de productiviteit van je team. Een coach gaat namelijk aan de slag met de ontwikkeling en het werkgeluk van je werknemers. Wanneer dit verbetert, verbetert de productiviteit automatisch aangezien de teamleden beter in hun vel zitten.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative