Home Blog 40-urige werkweek aanhouden in de horeca, mag dit?

40-urige werkweek aanhouden in de horeca, mag dit?

Een 40-urige werkweek aanhouden in de horeca, mag dit?

Als horecaondernemer dien je in Nederland het wettelijk vastgestelde minimumloon aan te houden. Dit minimumloon wordt elk jaar twee keer gewijzigd op 1 januari en 1 juli. Dit minimumloon verschilt per leeftijd en per uur. Iedereen van 23 jaar of ouder heeft minimaal recht op hetzelfde salaris per maand. Dit salaris kan wel per uur verschillend zijn. Iemand die 36 uur per week werkt, verdient meer per uur dan iemand die 40 uur werkt (bij 40 uur wordt het maandsalaris over meer uren verdeeld). Een 40-urige werkweek aanhouden in de horeca zorgt er dus voor dat het uurloon van je medewerkers lager is. Maar mag dit wel? Onze horeca specialist Alexander legt het uit.

De horeca cao

De KHN (Koninklijke Horeca Nederland) geeft aan dat er sinds april 2014 geen algemeen bindende collectieve arbeidsovereenkomst in de horeca meer is. Wel zijn leden van brancheorganisatie KHN ‘verplicht’ een werkweek van 38 uur aan te houden. Niet-leden hoeven dit dus niet te doen en kunnen ervoor kiezen een werkweek van 40 uur aan te houden. Zodra een collectieve arbeidsovereenkomst wél bindend wordt verklaard, is een 38-urige werkweek aanhouden in de horeca verplicht. Dit wettelijk vastgestelde uurloon in de horeca vind je op de website van Koninklijke Horeca Nederland.

 

Het minimum uurloon van KHN is gelijk aan het minimumloon in een 38-urige werkweek.

 

Volwassen lonen voor 21- en 22-jarigen

Voorheen hadden medewerkers van 23 jaar en ouder recht op het hoogste uurloon. Sinds 1 juli 2017 hebben ook 22-jarigen recht op een ‘volwassen loon’. Tegelijkertijd gaat ook het minimumloon van personen tussen 18 en 21 jaar in stappen omhoog. Per 1 juli 2019 krijgen werknemers van 21 jaar en ouder het hoogste minimumloon. Via deze weg wil de overheid jongere personen die hetzelfde werk als oudere collega’s uitvoeren, tegemoet komen. Wel zo eerlijk vinden wij.

Vragen?

Zit je als horecaondernemer nog steeds met vragen over het minimumloon? Ik help je graag verder. Stel je vraag door te reageren onder de blogpost op onze website, of door een reactie te plaatsen via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative