Home Blog 68% van werkende jongeren heeft flexibele arbeidsrelatie

68% van werkende jongeren heeft flexibele arbeidsrelatie

68% van werkende jongeren heeft flexibele arbeidsrelatie

Vorig jaar had maar liefst 68% van de werkende jongeren (15 tot 25 jaar) in Nederland een flexibele arbeidsrelatie. Dit meldt het CBS in een door hen gepubliceerd onderzoek over de stijging van het aantal flexwerkers. Vooral onder jongeren met -in de meeste gevallen- een bijbaan wordt er een grote stijging waargenomen. In 2003 had 41% in deze groep een flexibele arbeidsrelatie. Dit is in 2017 dus met maar liefst 27% gestegen. Van de totale beroepsbevolking met een baan had bijna een kwart in 2017 een flexibel arbeidscontract.

Stijging aantal flexibele arbeidscontracten in alle leeftijdscategorieën

Niet alleen onder jongeren, ook in de leeftijdscategorieën vanaf 25 jaar en ouder is een stijging in het aantal personen met een flexibele arbeidsrelatie te zien. Wel valt op dat hoe ouder iemand is, hoe vaker een vast arbeidscontract voorkomt. Zo zien we in de categorie 25-45 jaar dat bijna 20% in 2017 een flexibel arbeidscontract had. 14 jaar daarvoor had slechts 10% in deze categorie een flexibel arbeidscontract. Onder 45-plussers is er tussen 2013 en 2017 een lichte stijging van 7% naar 10% te zien.

 

 

Ook toename in aandeel zelfstandigen

Onder alle leeftijden is het percentage met een flexibel arbeidscontract toegenomen. Daarnaast is er nog een andere trend te zien in de resultaten van het onderzoek. In elke leeftijdscategorie is óók het aandeel van zelfstandigen toegenomen. Wel is te zien dat de leeftijdscategorie van ouderen een veel groter percentage zelfstandigen heeft in vergelijking met jongeren. Het percentage personen met een vaste arbeidsrelatie is hiermee in alle leeftijdscategorieën minder geworden.

Jongeren met een studie en baan in Nederland

Vorige week publiceerde we een blog over het percentage studie- en werkloze jongeren in Nederland. Daaruit blijkt dat Nederland het laagste percentage jongeren zonder werk of studie heeft van de hele Europese Unie. Als je beide onderzoeken naast elkaar legt valt dus op dat Nederlandse jongeren het vaakst werk hebben van de EU, meestal op basis van een flexibele arbeidsrelatie.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Reageer onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative