Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval
Dat werknemers in Nederland goed worden beschermd, is geen geheim. Het is dan ook logisch dat bedrijven goed nadenken voordat ze personeel in dienst nemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren waarop je personeel voor je kunt laten werken zonder direct alle bijkomende werkgeversrisico’s in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke dienstverbanden, payrollconstructies of uitzendbureaus. Maar welke constructie je ook kiest, er zijn altijd risico’s waar je als bedrijf simpelweg niet onderuit komt. Want hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval?
Aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval
Zo is er bijvoorbeeld het aansprakelijkheidsrisico bij een bedrijfsongeval. Het spreekt voor zich dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor veilige arbeidsomstandigheden binnen het eigen bedrijf. Maar hoe ver gaat die aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval precies? En wie is er verantwoordelijk als mensen op de loonlijst staan bij een payroll- of uitzendbedrijf?
Het antwoord op die vraag is simpel: jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen die binnen jouw bedrijf werkt, of dat nou werknemers, ZZP-ers of uitzendkrachten zijn. Dus als er een ongeluk gebeurt bij een bedrijf, dan is het uitgangspunt dat het bedrijf aansprakelijk is voor de gevolgen. Daarover zitten alle rechtbanken van Nederland op één lijn. De kans dat je hier onderuit komt, is dus klein. En daarom is het belangrijk om te controleren of de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf hier wel dekking voor biedt.
Waar biedt mijn aansprakelijkheidsverzekering dekking voor?
Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af voor het geval je schade toebrengt aan een ander. Zo’n verzekering biedt uiteraard geen dekking voor schade die je toebrengt aan je eigen spullen, want dan kan je ongeveer alles wat kapot gaat vervangen op kosten van de verzekeraar.
Dat geldt ook voor de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Maar door de vele gerechtelijke uitspraken is daarin een hiaat ontstaan waar bedrijven zich lang niet altijd van bewust zijn: als het gaat om bedrijfsongevallen, dan zijn externe krachten juridisch gelijk aan ‘normale’ werknemers. De flexwerker die schade leidt wordt dus gezien als ‘onderdeel van het bedrijf zelf’. En dat betekent dat je als bedrijf wél aansprakelijk bent jegens de getroffen flexwerker, maar dat je voor die aansprakelijkheid in beginsel niet verzekerd bent. Best een verontrustende gedachte, aangezien de (financiële) gevolgen van een bedrijfsongeval groot kunnen zijn.
Controleer je polis!
Uiteraard hebben verzekeraars snel een oplossing voor dit hiaat gevonden, want dat levert extra premie op. Veel zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen bevatten tegenwoordig automatisch de dekking ‘aansprakelijkheid voor werkgevers’, terwijl lopende verzekeringen daar tegen een geringe meerprijs mee kunnen worden uitgebreid. Maar in lang niet alle polissen is die dekking opgenomen, dus het is verstandig om te (laten) controleren of de polis van jullie bedrijf deze dekking biedt. En dat geldt dus ook als je zelf geen werkgever bent omdat al het personeel wordt ‘ingeleend’ via een payroll- of uitzendconstructie.
Hulp nodig?
Weet je zelf niet waar in de polis dit terug te vinden is? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Payingit. Want zoals altijd bij vragen over het werkgeverschap, zijn zij je ook hier graag van dienst!