Alles over de nieuwe pensioenwet voor werkgevers
Als wij praten over de arbeidsmarkt van de toekomst, praten wij natuurlijk ook over pensioen. De samenleving vergrijst en het idee van een leven lang werken voor dezelfde baas is al lang niet meer van deze tijd. Om hierop in te spelen, heeft de Nederlandse regering de nieuwe pensioenwet ingevoerd. Sinds 1 juli 2023 is deze wet van kracht, en die brengt een aantal veranderingen met zich mee. In deze blog nemen wij je mee door alles wat je moet weten over de nieuwe pensioenwet. De redenen voor de verandering, wat er precies verandert en wat de impact is op zowel werkgevers als werknemers komt in deze blog allemaal aan bod.
Wat is de reden voor het vernieuwen van het pensioenstelsel in Nederland?
De nieuwe pensioenwet is ontstaan uit de behoefte aan een flexibeler, persoonlijker en transparanter pensioenstelsel. We zien een verschuiving in de arbeidsmarkt. Mensen wisselen vaker van baan, werken als freelancer of combineren verschillende banen. Hierdoor past het oude, rigide pensioenstelsel niet meer bij de realiteit van de moderne arbeidsmarkt. Daarnaast vergrijst onze samenleving, wat betekent dat er steeds meer gepensioneerden zijn ten opzichte van werkenden. Dit zet druk op het oude stelsel, waarbij de pensioenen van de huidige gepensioneerden worden betaald door de huidige werkenden. Het was daarom hoog tijd voor een nieuw pensioenstelsel dat past bij deze veranderingen.
Wat verandert er met oog op de premie die werkgevers en werknemers betalen?
Er verandert ook best wel wat met betrekking tot de pensioenpremie. De maandelijkse inleg wordt uniform. Er zal een bepaald percentage van het inkomen komen, voor iedereen die pensioen opbouwt, ongeacht wat hun leeftijd is. Dit maakt het eenvoudiger voor zowel werkgevers als werknemers om de toekomstige pensioenkosten te begroten. Wanneer de economie floreert en de lonen omhooggaan, zal het pensioen eerlijk meegroeien. Wanneer het minder gaat, zal het pensioen ook wat dalen. Om te heftige dalingen te voorkomen, worden er regels opgesteld, zodat de burgers in ieder geval beschermd kunnen worden.
In het nieuwe pensioensysteem is de maximale pensioenpremie die je mag betalen 30% van de pensioengrondslag, tot een maximum van ongeveer € 33.747. Als je jonger bent, is dit beter dan voorheen, maar als je ouder bent, is dit minder voordelig. De pensioengrondslag is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Dit is je bruto jaarloon min de franchise. De franchise is het deel van je salaris waarover je geen pensioen opbouwt, omdat je al AOW krijgt.
In het oude systeem was elke euro die je inlegde evenveel waard, of je die nu inlegde toen je 22 was (en er nog tientallen jaren mee belegd kon worden) of toen je 66 was. Dit was vooral gunstig voor oudere mensen, omdat zij in feite werden ‘gesponsord’ door de jongere mensen. Dit was lange tijd geen probleem, omdat de huidige ouderen vroeger hetzelfde deden voor de ouderen van hun tijd.
Maar als wij straks allemaal onze eigen pensioenpotjes hebben, kan dat niet op die manier doorgaan. Een euro die je inlegt als je jong bent, zal tegen de tijd dat je met pensioen gaat veel meer waard zijn en dus meer pensioen opleveren.
Welke veranderingen zijn er in de nieuwe pensioenwet doorgevoerd?
De nieuwe pensioenwet introduceert een aantal belangrijke veranderingen. Het pensioen wordt dus persoonlijker en transparanter. Werknemers krijgen een eigen pensioenpot en kunnen beter zien hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd en hoe dit bedrag tot stand is gekomen. Daarnaast wordt het pensioen flexibeler. Het wordt makkelijker om pensioen op te bouwen als je wisselt van baan, als freelancer werkt of verschillende banen combineert.
Verder introduceert de nieuwe pensioenwet een zogenaamde ‘doorsneesystematiek’. Dit houdt in dat alle inleg van werknemers gelijk wordt belegd, ongeacht hun leeftijd. Dit maakt het pensioen eerlijker en zorgt ervoor dat iedereen naar rato van inleg profiteert van de beleggingsopbrengsten.
Wat verandert er voor de jongeren en oudere leeftijdscategorieën?
Voor zowel jongeren als oudere werknemers zullen er belangrijke veranderingen zijn. Jongeren krijgen de kans om eerder te beginnen met het opbouwen van hun pensioen, terwijl oudere werknemers meer zicht krijgen op hun pensioenrechten en beter kunnen plannen voor hun toekomst.
Hoeveel tijd krijgen de pensioenfondsen om zich aan te passen aan de nieuwe pensioenwet?
Pensioenfondsen krijgen tot 1 januari 2028 de tijd om zich volledig aan te passen aan de nieuwe pensioenwet. Dit geeft ze de tijd om alle veranderingen door te voeren en miljoenen werknemers uit te leggen wat deze veranderingen voor hen betekenen. Er worden per werknemer allerlei berekeningen gemaakt, waaruit blijkt hoeveel hij of zij meekrijgen uit het collectieve geheel van de ‘oude’ pensioenfondsen. Veel pensioenfondsen streven ernaar om al op 1 januari 2026 volledig over te zijn op de nieuwe pensioenwet. De tijd zal leren of zij zich aan deze streefdatum kunnen houden.
Werknemers en zelfstandigen zonder of met een kleine pensioenregeling kunnen makkelijker een lijfrente afsluiten
De nieuwe pensioenwet voorziet ook in meer flexibiliteit voor werknemers en zelfstandigen met minimale of geen pensioenregeling. Zij krijgen meer mogelijkheden om een lijfrente af te sluiten, wat zorgt voor extra zekerheid en flexibiliteit. De invoering van de nieuwe pensioenwet markeert een nieuwe fase in de manier waarop wij denken over en omgaan met pensioen. Hoewel het veranderingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen. Als werkgever heb je nu de kans om een aantrekkelijker en moderner pensioen aan te bieden. Het is dan ook belangrijk om je in te lezen in de nieuwe pensioenwet en te onderzoeken hoe je deze optimaal kunt benutten voor jouw organisatie.
Jouw to-do list als werkgever zijnde
Voor werkgevers die onder een cao vallen, is het initiële proces relatief hands-off. De vakbonden en pensioenleveranciers verzorgen het merendeel van het voorbereidende werk en onderhandelen over nieuwe pensioenregelingen. Werknemers zullen vervolgens hierover worden geïnformeerd. De rol die jij als werkgever speelt in dit proces kan variëren, afhankelijk van je pensioenleverancier. Maar als je geen deel uitmaakt van een cao, moet je zelf de leiding nemen en afspraken opzetten.
De overbruggingsperiode naar de nieuwe pensioenwet
Ben je als werkgever verantwoordelijk voor het regelen van het pensioen van je werknemers? Dan zijn er een paar beslissingen die je moet nemen. Je moet bepalen of je team gebruik gaat maken van de nieuwe pensioenregelingen of dat ze onder de overgangsregeling vallen. Met de overgangsregeling blijven de huidige pensioenafspraken van kracht tot het moment dat een werknemer het bedrijf verlaat. Nieuwe teamleden vallen automatisch onder de nieuwe pensioenafspraken die je met je pensioenleverancier overeenkomt.