Home Blog Alles over DGA’s

Alles over DGA’s

Ben je ondernemer en begint je bedrijf hard te groeien? Dan wordt je rol als DGA (directeur-grootaandeelhouder) steeds groter. In deze blog lees je alles over DGA’s!

Waar staat DGA voor?

DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder en wordt vaak omschreven als de hoogste functie binnen een bv of nv. Als je DGA bent, bezit je de een groot deel van de aandelen. In de praktijk bestaan er vier verschillende type DGA’s. Om je een duidelijk overzicht te bieden, hebben wij alle vier de categorieën hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. De DGA die zelfstandig of met zijn/haar echtgenoot of echtgenote het grootste deel van de aandelen bezit. Dit deel dient groot genoeg te zijn om de helft van de stemmen in officiële vergaderingen te vertegenwoordigen. Als je in deze categorie DGA valt, kun je zonder eigen toestemming niet worden ontslagen en heb je direct een meerderheidsbelang.
  2.  De DGA die minder dan de helft van de aandelen bezit en dus een minderheidsbelang vertegenwoordigt. Deze categorie DGA kan ondanks het minderheidsbelang niet ontslagen worden, omdat in de statuten is bepaald dat tenminste 71% van de stemmen nodig is om deze DGA te ontslaan.
  3. De nevengeschikte DGA’s. Dit zijn meerdere DGA’s, die allemaal ongeveer over een gelijk aantal aandelen beschikken.
  4. De DGA die geen aandelen heeft, maar die een familielid (tot de derde graad) is van een persoon die in totaal tenminste over 2/3e van de aandelen beschikt. Dit wordt ook wel het familievennootschap genoemd.
Wat doet een DGA?

Wanneer je DGA bent van je eigen bv of nv, ben je de bestuurder van deze rechtspersoon. Hoewel je ondernemer bent, ben je ook in dienst van je eigen bv, namelijk als directeur. Je dient jezelf als DGA dus ook een salaris uit te betalen. Je zou ook voor dividenduitkeringen kunnen kiezen. Wist je dat je als DGA vanuit je eigen onderneming zelfs een hypotheek voor je eigen woning zou kunnen regelen? Het is belangrijk dat je weet in welke boxen je allemaal belasting dient af te dragen.

Als DGA vraagt de Belastingdienst namelijk in drie verschillende boxen afdrachten van je. Dit zijn de boxen 1, 2 en 3. Iedere box verwacht een ander belastingpercentage van je. Zorg ervoor dat je administratie en belastingafdrachten kloppen.

Is een DGA in loondienst?

Wanneer je DGA bent, ben je in dienst bij je eigen onderneming. Dit moet dan wel een bv of nv te zijn. Als DGA betaal je salaris aan jezelf uit. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent omtrent de regels rondom je eigen salaris als DGA. Je bent bijvoorbeeld verplicht om tenminste 75% van het loon uit de meest vergelijkbare functie binnen je onderneming aan jezelf uit te keren. Het bedrag wat jij jezelf uitkeert dient in ieder geval even hoog te zijn als wat degene ontvangt die het meest verdient binnen de bv of nv. In 2021 is het loon wat je jaarlijks aan jezelf als DGA kunt uitkeren in totaal tenminste €47.000 euro.

De Belastingdienst heeft deze regels opgesteld om te voorkomen dat je mogelijk een belastingvoordeel uit je inkomsten als DGA kunt halen. Het salaris dat jij jezelf uitkeert valt in box 1 en de winst die je met je onderneming behaalt, mag je in box 2 met een lager belastingtarief plaatsen.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Wanneer je een bv of nv runt, ben je persoonlijk nooit aansprakelijk voor eventuele gemaakte schulden van je onderneming. Wanneer je een bv opstelt, is de bv de rechtspersoon, waardoor de risico’s automatisch voor de bv zijn. Echter ben je als DGA van een bv op sommige momenten toch aansprakelijk voor bepaalde schulden. Denk bijvoorbeeld aan een bank die je privé meetelt bij het uitgeven voor aangevraagde leningen. Je bent aansprakelijk als je bijvoorbeeld te zware leningen of contracten aangaat, terwijl je al weet dat de bv dit niet kan terugbetalen.

Verder ben je als persoon aansprakelijk als je de Belastingdienst niet op tijd op de hoogte stelt van het feit dat je premies en belastingen niet meer aan hen kunt betalen. Kan je de belastingen en premies niet meer aan de Belastingdienst afdragen, omdat er in de voorgaande drie jaar onbehoorlijk bestuur heeft plaatsgevonden? Dan kun jij als DGA aansprakelijk worden gesteld. Als laatste ben je aansprakelijk als de bv of nv failliet gaat, na tenminste drie jaar onbehoorlijk bestuur. Onder onbehoorlijk bestuur vallen fouten zoals het niet bijhouden van je boekhouding, op een ongunstige manier activa vervreemden of de jaarrekening te laat deponeren.

Moet  jij je als DGA verzekeren?

Ja! Hoewel je als DGA in dienst bent bij je eigen onderneming, wordt er voor jou niet automatisch een werknemersverzekering afgesloten. Hier moet je zelf achteraan gaan; dit is je eigen verantwoordelijkheid. Denk hierbij aan de werknemersverzekeringen zoals de WIA, ZW en de WW. Om automatisch verzekerd te kunnen zijn terwijl je ergens werknemer bent, zou je een minderheidsbelang moeten hebben. Zoals je hierboven hebt gelezen heb je als DGA heb je juist vaak een meerderheidsbelang. Wil jij zorgeloos kunnen ondernemen en je niet zorgen maken over de correcte administratie? Payingit kan jouw salarisadministratie uit handen nemen. Zo ben je verzekerd van de tijdige, correcte afdrachten aan de fiscus.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative