Alles wat je over de ET-regeling wil weten
De extraterritoriale kosten, of kort gezegd de ET-regeling, is een veelgebruikte regeling in de uitzendbranche. Het is een complexe mix van arbeidsrechtelijke en fiscale regels, waarbij werknemers belast loon inleveren in ruil voor een onbelaste vergoeding voor kosten die zij maken vanwege hun tewerkstelling buiten het land van herkomst. Deze regeling biedt werknemers de mogelijkheid om fiscaal gunstig bepaalde kosten te compenseren, zoals extra huisvestingskosten, reiskosten naar het land van herkomst en extra kosten van levensonderhoud.
Wat is de ET-regeling?
Het toepassen van de ET-regeling vereist nauwkeurige naleving van de geldende wet- en regelgeving. Zowel de Belastingdienst als de CAO-partijen houden toezicht op de naleving van deze regels. De regeling is omgeven door strikte voorwaarden en beperkingen, die moeten worden gerespecteerd om te voorkomen dat werknemers en werkgevers in strijd handelen met de wet.
In de uitzend-CAO’s, zoals de ABU- en NBBU-CAO’s, zijn specifieke bepalingen opgenomen met betrekking tot de ET-regeling. Deze bepalingen beperken de mogelijkheden voor werknemers om loon uit te ruilen tegen onbelaste vergoedingen en zijn gericht op het waarborgen van een rechtmatige toepassing van de regeling. De CAO’s staan uitruil alleen toe voor zover dat fiscaal toelaatbaar is en niet in strijd is met dwingendrechtelijke bepalingen, zoals het Burgerlijk Wetboek en de Wet minimumloon en vakantiebijslag.
Het begrip “in redelijkheid” speelt een belangrijke rol bij de invulling van de ET-regeling. De inspectie-instelling gaat ervan uit dat een werkgever de redelijkheid van een situatie die tot loonkosten leidt in het oog houdt vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Dit betekent dat de vergoedingen die worden verstrekt voor extraterritoriale kosten niet bovenmatig mogen zijn en moeten voldoen aan de werkelijke kosten die de werknemer maakt.
Naast fiscale aspecten moet ook rekening worden gehouden met andere relevante wet- en regelgeving, zoals het minimumloon, de administratie- en bewaarplicht en de identificatieverplichtingen. Deze regels blijven van kracht en moeten te allen tijde worden nageleefd. Het is essentieel dat werkgevers en uitzendbureaus zich bewust zijn van hun verplichtingen en zorgvuldig handelen om naleving van de regelgeving te waarborgen.
Welke voordelen zitten eraan de ET-regeling voor werknemers?
De ET-regeling biedt niet alleen voordelen voor werkgevers, maar ook voor de uitzendkracht zelf. Door belast loon in te ruilen voor een onbelaste vergoeding voor extraterritoriale kosten, kunnen uitzendkrachten fiscale voordelen genieten. Dit stelt hen in staat om bepaalde kosten, zoals extra huisvestingskosten en reiskosten naar het land van herkomst, op een fiscaal gunstige wijze te compenseren. Dit kan resulteren in een aanzienlijke besparing op de belastingdruk en een netto verhoging van het inkomen van de uitzendkracht.
De regelgeving is niet heel uitgebreid, maar wel strikt. De uitdaging blijft dan ook om zo nauwkeurig mogelijk de uitruil te bepalen, zonder de medewerker te benadelen.
Payingit heeft een goede werkwijze ten aanzien van de ET Regeling waarbij de administratieve handelingen tot een minimum worden beperkt, maar waarbij de medewerker wel kan genieten van maximale uitruil.