Home Blog Alles wat jij moet weten om een goed cv op te stellen!

Alles wat jij moet weten om een goed cv op te stellen!

Wanneer je gaat solliciteren is het erg belangrijk om een goed curriculum vitae, oftewel een cv te hebben. Je wil namelijk opvallen bij je potentiële nieuwe werkgever en boven vele kandidaten uitsteken. Met een slecht of slordig cv krijg je niet eens de kans om jezelf voor te stellen aan je mogelijke nieuwe werkgever. Payingit geeft je vandaag wat tips om ervoor te zorgen dat jij boven de concurrentie uitsteekt.

Wat is een cv?

Je cv vertelt de mogelijk nieuwe werkgever alles over je arbeidsverleden en opgedane ervaring. Er staan feiten op vermeld zoals welke opleidingen en trainingen je hebt gevolgd, of je vrijwilligerswerk hebt gedaan, waar jij je mee bezig houdt en wat je sterke punten zijn. Je cv is eigenlijk je visitekaartje en biedt recruiters de mogelijkheid om te ontdekken of je qua persoonlijkheid en ervaring bij het bedrijf van hun werkgever past.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van de cv?

Een goed cv moet in ieder geval je contactgegevens, opleiding, werkervaring en foto van jezelf bevatten. Als deze onderdelen ontbreken is de kans heel klein dat je op gesprek wordt uitgenodigd.

1. Contactgegevens: Dit is het bovenste onderdeel van je cv, gebruik deze ruimte goed en plaats hier meer dan alleen maar je naam, adres en telefoonnummer. Vermeld bijvoorbeeld wat voor rijbewijs je hebt, wellicht zelfs een groot- of motorrijbewijs. Ga je aan het werk als ontwerper, developer, programmeur of kunstenaar dan is het verstandig om te linken naar jouw website of portfolio. Hierdoor krijgt de recruiter meteen een beeld van wat hij/zij van jou kan verwachten.

2. Het stukje over jezelf: Dit is de kans om je van de rest te onderscheiden. Schrijf een uniek stukje over jezelf, wie ben jij en wat houdt je bezig? Probeer clichés te vermijden, hierdoor springt jouw cv er echt bovenuit. Daarnaast kan je deze ruimte ook goed gebruiken om te vertellen waar je de afgelopen tijd mee bezig bent geweest. Waarom ben je opzoek naar deze baan, welke kansen heb je gepakt en waarom bij jij werkzaam in dit vakgebied?

3. De werkervaring: Dit is één van de belangrijkste onderdelen om uitgenodigd te worden voor dat eerste gesprek. Laat in dit kopje zien dat je relevante werkervaring hebt en dat je langere periodes dienstbaar bent geweest voor je voormalige werkgever. Bijbaantjes die je als puber had en waar je telkens maar 2 maanden werkte zijn op dit moment niet heel interessant. Het is van belang om te laten zien dat de functie waar je naar solliciteert een logische vervolgstap is in je carrière.

Trainingroom

4. Opleidingen: In dit kopje breng je jouw studieloopbaan in beeld. Vermeld hier bijvoorbeeld welk voorgezet onderwijs je hebt genoten en of je academisch geschoold bent. Vermeld hier de relevant studies, vakken en profielen. Dit kopje dient ervoor om jouw toekomstige werkgever te laten zien dat je kennis onderbouwd is. Ook cursussen en certificaten voor bijvoorbeeld scrum, agile en lean kan je opnemen in het kopje opleidingen.

5. Kennis en vaardigheden: In dit kopje geef je aan welke zogeheten ‘skills’ jij bezit. Let erop dat je ook in dit kopje jezelf weet te onderscheiden van andere sollicitanten. Verval niet in algemeenheden zoals: samenwerken, projectmanagement, Word en Excel. Waarin excelleer jij echt? Welke ‘skills’ moet jij echt hebben voor de beoogde baan? Vat deze ‘skills’ samen in dit kopje en onderbouw deze goed. Mocht je twijfelen over bepaalde skills en niet zeker weten of je deze echt kan onderbouwen, laat ze dan weg. Één van de ergste dingen die je kan overkomen is dat je door de mand valt bij een sollicitatiegesprek omdat je de beloftes van je cv niet kan waarmaken.

Om het plaatje compleet te maken is het belangrijk dat je cv mooi opmaakt en gebruik maakt van een passende professionele foto. Stem deze foto af op je beoogde baan. Solliciteer je voor een baan in finance of sales wordt het geacht dat je een pak draagt. Solliciteer je voor een creatiever beroep dan volstaat business casual ook. Voor de opmaak van je cv kan je gebruik maken van verschillende tools of templates. Word en websites zoals Canva kunnen je helpen met het mooi opmaken van je cv, dan hoef je alleen maar de gegevens aan te leveren en maken zij er een mooi geheel van.

Een mooi opgemaakte cv kan het onderscheid maken tussen een nieuwe baan of een eindeloos sollicitatieproces. Vaak helpt het als een vers paar ogen nog naar je cv kijken om mogelijke fouten eruit te halen. Zorg dat je gebruik maakt van de bovenstaande tips. Misschien beland jouw sollicitatie dan wel bovenaan de stapel!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative