Home Blog Als zzp’er een kantoor huren: de voor- en nadelen

Als zzp’er een kantoor huren: de voor- en nadelen

Ben je ondernemer en zoek je naar een geschikte plek om geconcentreerd aan het werk te gaan? Dan is het wellicht fijn om een externe werkplek voor jezelf te zoeken. Vanuit huis werken kan goed zijn, maar biedt je meer afleiding dan wanneer je in een kantoor zou zitten. In deze blog lees je wat de redenen kunnen zijn om voor een extern kantoor te kiezen. Niet iedere ondernemer heeft de behoefte aan een kantoorruimte, vandaar dat wij ook belichten wanneer deze optie niet bij je past. Als laatste lees je meer over of je beter een kantoorruimte kunt huren of kopen.

Wat zijn de redenen om voor een extern kantoor te kiezen?

Ben je zzp’er en ben je het zat om alleen vanuit huis te werken? Dan kun je altijd op zoek gaan naar een werkplek buiten je eigen woonomgeving. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een kantoorpand te kopen of te huren. Vaak kun je ook bij een community terecht waar jij je eigen kantoorruimte kunt huren. Je deelt deze plek dan met meerdere zzp’ers. Een belangrijke reden om een kantoor voor jezelf te regelen is wanneer je klanten op locatie wenst te ontvangen. Je nodigt (potentiële) klanten namelijk niet snel in je eigen huis uit. Een kantoorruimte zorgt voor een professionele indruk. Hier kun je zakelijke relaties probleemloos ontvangen.

Wil je met een klant afspreken? Dan kun je vaak ook een vergaderruimte bij jou in de buurt huren voor een dag, week of maand. Je hoeft dus niet direct voor lange tijd aan een kantoorruimte vast te zitten. Dit biedt je flexibiliteit. Een andere reden om naar een kantoorruimte op zoek te gaan is wanneer je van plan bent om je onderneming in de komende maanden te laten groeien. Wanneer je denkt dat je op korte termijn personeel in dienst gaat nemen, past een kantoor beter bij je. Wanneer je een kantoor met collega’s deelt, kun je sneller met elkaar communiceren en schakelen.

Verder kan het zijn dat je privé en zakelijk liever gescheiden wil houden. Wil jij je woning echt alleen gebruiken om in te leven en niet zo zeer om er ook te werken? Dan past het huren of kopen van kantoorruimte perfect bij je. Als je op kantoor werkt, kun je ook niet gestoord worden door huisgenoten of gezinsleden. Wanneer je een flexibele werkplek huurt, zou je ook een aantal dagen in de week op kantoor en thuis kunnen werken.

Als laatste kan het fijn zijn om een kantoor te huren of kopen voor het gebruik van de faciliteiten die je daar terugvindt. Wanneer je voor een full servicekantoor kiest, kun je van een secretaresse, receptie, schoonmaakdienst, kopieerhok, beveiliging en wellicht van interne sportfaciliteiten gebruikmaken. De kosten voor het gebruik van deze faciliteiten zijn vaak bij de prijs inbegrepen.

Wanneer past een kantoor niet bij je?

Nu je weet wat de redenen voor het huren of kopen van kantoorruimte zijn, wil je natuurlijk ook weten wanneer deze mogelijkheid niet bij je aansluit. Allereerst is het huren of kopen van een kantoor duurder dan wanneer je vanuit huis blijft werken. Wanneer je een beginnend ondernemer bent, wil je natuurlijk zo min mogelijk kosten hebben. Houd er rekening mee dat je de kosten voor het huren of kopen van een kantoor van de belasting kunt aftrekken. Hoe dit werkt lees je in onze blog over wat je als ondernemer allemaal van de belasting kunt aftrekken.

Verder zou de stap van een thuiskantoor naar een kantoor buitenshuis groot kunnen zijn. Wanneer je het gewend bent om vanuit huis te werken, kun je op een kantoor door andere ondernemers afgeleid raken. Raak je snel afgeleid? Kies dan niet voor een flexibele en open werkplek buitenshuis. Je kunt dan beter voor een afgesloten kantoor kiezen, waar geen andere ondernemers rondlopen. Hoewel je een afgesloten kantoor huurt of koopt, kun je alsnog op eigen verzoek contact leggen met mede-ondernemers.

Een andere reden om geen kantoor te kopen of huren, is dat je niet lang aan een huurcontract of koopcontract wil vastzitten. Wanneer je als freelancer werkt en net begonnen bent, weet je niet hoe succesvol je onderneming gaat worden. Hierdoor kan de stap om een langdurig huurcontract te tekenen te groot zijn. Wanneer jij je oriënteert op het gebied van flexibele werkplekken huren, kun je vaak ook korte contracten afsluiten. Soms kun je een kantoorruimte per maand of per halfjaar huren. Dit geeft je misschien een beter gevoel, aangezien je dan op de lange termijn nergens aan vastzit.

Kies je liever voor een kantoorruimte huren of kopen?

Ben je op zoek naar een externe werkplek en twijfel je of je liever een kantoorruimte huurt of koopt? Dan is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden. Wanneer je een kantoorruimte huurt ben je flexibel, aangezien je het huurcontract makkelijk kunt stopzetten. Op het moment dat je een kantoor koopt, dien je het weer te verkopen als je er vanaf wil. Als je huurt, heb je geen onverwachte kosten, je betaalt een vast bedrag per maand. Wanneer je een kantoorruimte koopt, ben je verantwoordelijk voor de staat waarin het kantoor verkeerd. Gaat er iets kapot? Dien je dit zelf te bekostigen.

Aan de andere kant is een kantoorruimte kopen interessant, aangezien je geld aan het pand kunt verdienen. Je zou een deel van het kantoor namelijk aan andere ondernemers kunnen verhuren. Je bouwt daarnaast ook nog eens vermogen op als je in je bedrijf investeert. Een gekochte kantoorruimte is helemaal voor jezelf, je hoeft geen rekening te houden met een verhuurder. Kun je niet kiezen tussen kopen of huren? Dan zijn er soms ook combinaties mogelijk. Je zou het kantoorpand bijvoorbeeld op je eigen naam en met privégeld kunnen kopen, waarna je het aan je onderneming verhuurt.

Het geld wat je dan in het kantoorpand steekt, gebruik je direct om de hypotheek af te lossen. Het geld dat je overhoudt, wordt een extra privé-inkomstenbron. Vraag voor de mogelijkheden op dit gebied gerust een belastingadviseur om advies.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative